Jakten på specimenlyr fra land

Får litt skrivesperre av Irvins fantastiske rapporter på bloggen her de siste ukene, men for å vise at vi andre i NKML også faktisk fisker, forsøker i hvert fall, så kommer det her en rapport fra fisket mitt etter lyr fra land i Trondheimsfjorden.
Som nevnt i et tidligere innlegg fikk jeg to lyr på 6950 og 6800 30.4 og 1.5 i år. Etter det hadde det bare blitt et par turer med noen mindre lyr og en ikke veid på rundt 4.5-5 kg. 3.-5. juli ble det tre kveldsturer etter lyr og enormt med action.
Søndag 3. juli – antiflyt.
Brukte samme lette utstyret som i april/mai; 10′ 2-12 g stag og 2500-snelle med 0.18 braid og 3 meter 0.40 fluorkarbon topshot. Det skulle jeg angre bittert på! Etter et par mindre lyr på Sandeel får jeg inntrykk av at lyren jakter høyt i vannet, og setter derfor på en liten Rebel popper. Etter få kast eksploderer overflata og jeg kan vettskremt begynne å kjøre en ok lyr, som et par minutter senere på land veier 3.3 kg. Den har formelig slukt popperen, så lyren doneres til den søte, sultne oteren i nabolaget.

Allerede på neste kastet skjer årets nedtur foreløpig for meg fiskemessig; en diger lyr tar popperen i full fart bare 4-5 meter fra land, maks 7-8 meter fra meg. Ser hele fisken horisontalt over vannet, og det er garantert ny pers, 8+! Lyren setter opp en voldsom fart utover, snella skriker, jeg holder stanga høyt, men det hjelper ikke, for jeg kjenner braiden skave mot den bratte kanten fisken har svømt over. Jeg prøver å pumpe den fjærlett innover igjen, men hver gang jeg får inn to meter tar den minst fem til av snella. Det gikk som det måtte gå, snøret ble filt av og jeg står igjen som en rundlurt tulling med flisete braid.
Jeg tar av 10 meter braid og binder nå på 6-7 meter lang topshot av 0.40 fluokarbon og fortsetter fisket. Prøver en liten SG Soft 4-play for moro skyld, i fargen Fungus Roach av alle ting, og får et napp etterfulgt av en solid virvel kloss i land. Ser at fisken er ganske stor, men den vil ikke sitte. Virker som lyren jager mindre i overflata nå, så jeg fortsetter med en 11 cm hvit X-rap. Under 45 min etter tapet av den store lyren på popper går det på en ny diger lyr på X-rap, og denne virker om mulig enda tyngre og mer brutal i det første utraset. Jeg holder stange høyt, men jeg har ikke nubbsjans. Snøret renner av snella i et vilt tempo før jeg kjenner lyren snagger og snøret blir slapt igjen. I en blanding av sjokk, vantro og fortvilelse sveiver jeg inn det slappe snøret bare for å finne ut at denne gangen var det 0.40 fluorkarbon som var filt rett av mot stein. Er det mulig? ANTIFLYT! Ørwing hadde hatt dusinet fullt med spekimenlyr hadde han vært med på denne turen. Jeg ga opp, jeg dro hjem. Utslått, ydmyket og med den ekstra vonde følelsen det er å ryke fisk som nå har kroker i kjeften den må bli kvitt. Det er det verste, tross alt.

Mandag 4. juli – mye action, ingen store.
Etter gårsdagens doble fiasko stiller jeg nå med 11′ 2-50 g stag og en Baitrunner 10000 med 0.40 mono og brems innstilt på nesten 3 kg kraft. Går overraskende greit å kaste x-rap og poppere, særlig Abus Rocket Popper på bare 19 g kaster bra selv med 0.40 mono. Det er enda mer fart i lyren i dag, drar 11 lyr totalt, 5 på Sandeel og 6 på Rocket Popperen. Største fisk på popperen var 5 blank, så hele fisken vertikalt over vannet i det den tok nedenfra, ganske tøft faktisk. Ingen bilder fra denne turen.

Tirsdag 5. juli – en liten revansj.
Får 6 lyr denne kvelden, ingen under 3.5 kg, fire stk over 5 kg. Andre lyren jeg får er på hvit 42g. SG Sandeel, 7300 g og 93 cm. Selv med rimelig hard brems tar den snøre som den vil i begynnelsen, men jeg har mye mer kontroll nå enn med det lette haspelutstyret jeg brukte på søndagen. Overraskende stor forskjell på fight med lyr på 5 og 7 kg. Ny pers, og en slags liten revansj etter søndagens fadeser:

Ikke helt heldig med poseringen der…

“Det gjelder å tenke nytt!” som en kjent zportzfizkezkipper sa, og jeg tenker som så at siden lyren liker hvite Sandeel så kan en typisk rød/hvit gjeddewobbler være en idé, i det minste for å unngå smålyr under 3 kg. Setter på en 14 cm Rapala Super Shad Rap i fargen rød/hvit, denger den utover fjorden og sveiver den sakte inn så den går bare halvmeteren under overflata. Etter få kast får jeg et kraftig napp nesten før jeg rekker å sveive, og jeg ser fisken i overflata i det den angriper i stor fart nedenfra. Merker fort at denne er stor denne også. Etter et par heftige utras og endel pumping ligger denne først i håven og så på avkrokingsmatta, lyr på gjeddewobbler:

7050 g og 89 cm:

Det er lov å ha med avkrokingsmatte på fisketur etter lyr.

2 fisk over gamlepersen fra mai på 6950, og jeg er rimelig fornøyd. Hadde aldri fått lyr på over 5 kg før i fjor, så lyrfisket har vært bra for min del, tross dobbeltfiaskoen på søndag.

Litt om plasser.
Lyr liker strøm! Det er kanskje det viktigste, å finne et sted hvor tidevannet gir betydelig bevegelse i vannet. Steinbunn er opplagt viktig, tare er et stort pluss siden taren skjuler mye mat både for lyr og småfisken den spiser. Har også inntrykk av at det er en fordel med verken for bratt eller for slakt terreng under vann. Har fiska mye etter lyr rundt stupbratte kanter inne ved land, men aldri lyktes med å få særlig stor lyr på slike steder. Dersom det imidlertid er en bratt kant ned til dypere vann fra 5-10 meters dyp og ned til 20+ så lukter det stor lyr. Slike kanter er imidlertid et mareritt når fisken raser ut, veldig lett at den filer over braid på slike steder, så god, gammel nylon kan vær helt på sin plass å fiske med, selv om det føles som å fiske med gummistrikk sammenlikna med braid.
Vær, lys og farger og innsveiving.
Har riktignok bregrensa erfaring med lyr, men det virker som de jager høyere i vannet jo gråere og mørkere været er. Er det sol og blå himmel har jeg fått fisken dypere enn i gråvær. Hvitt har fungert ypperlig til lyr, både for wobblere og jigger, og hvitt syns enormt godt under vann når det er gråvær. Er været lysere har jeg fiska med litt mørkere og mer naturtro farger, og dette har fungert for min del. Innsveiving: for all del jevn innsveiving! Lyr er veldig fokusert på overflaten og utformingen av munnen avslører at den helst tar byttet nedenfra. Det gjør med andre ord ingenting om man fisker mange, mange meter over bunnen, sålenge man fisker så sakte at lyren føler at den har tid til å stige noen meter for å ta agnet. Har faktisk fått flere lyr på popper på steder det er over 20 meter dypt!
Terminal tackle.
Tradisjonelle skjesluker som f.eks. Møresilda fisker selvsagt, men jeg har valgt å satse på wobblere og jigger, og særlig Savage Gears Sandeel har fungert utmerket. Et utvalg fra skrinet jeg har med på tur etter lyr:

4 Comments

 1. Veldig bra blogging Sverre! Spekimenlyren sitte i år!

  Like

 2. Bever <3
  Oter -.-

  Like

 3. obbien says:

  Utrolig lyrfiske!
  Gratulerer med gode fangster.

  Like

 4. Vegar S says:

  Utrolig bra skrevet sverre, masse bra info 🙂

  Like

Comments are closed.