Artsfiske, en ny kompis i hver havn

Sportsfiske har jeg drevet aktivt med siden jeg var en liten bøtteknott, men den store forskjellen på mitt fiske kom i takt med min introduksjon til Fiskersiden. Fiskekompiskretsen økte kraftig og “Internett-venner” ble det flere og flere av, spredd rundt i hele Norge. Dette har vist seg å være en enorm ressurs for et variert nasjonalt fiske. Både med guiding, kunnskap, selskap og lån av utstyr. Dette nettverket som er skapt i sportsfiske-Norge er for meg som for mange andre helt unikt, og denne historien bekrefter nettopp dette i en  grad av 10+!

Var på vei til et kurs med jobben til Ski utenfor Oslo. Tilsvarende kurs i fjor var i Ålesund, da jeg tilbragte kveldene til kystmeite og spinnfiske etter lyr. I år var lysten på å teste rødhai igjen, etter fadesen sammen med Andreas Næristorp i desember i fjor stor. Ringte da nettopp Andreas og spurte om han hadde lyst å transportere meg med ut på tur onsdag kveld. Han var selvfølgelig på på vestlandet, så det hele så ut til å gå i grus. Jeg måtte tenke nytt..Da kom jeg plutselig på den nykrona mesteren innen rødhaifiske, Marius Vikene! Har aldri møtt eller pratet med han tidligere, men jeg tok allikevel kontakt mens jeg satt å kjedet meg på flybussen. “Ey! D e Bjørn Florø-Larsen fra NKML så ringe. Eg e i Oslo-hooden og lurte på om du vil ta meg ud på rødhai-gøttsing onsdag? Alt eg har her e ein sleden onepiece og snus. Ka du tror?” I utgangspunktet høres jo dette relativt tynt ut, men Marius tok dette på strak arm. “Det kan vi ordne, bare ta toget inn til Skøyen, så ordner jeg resten”, var tilbakemeldingen jeg fikk. Dette var på tirsdag, og jeg innså at selv om han ordna utstyr, ville det muligens bli litt kaldt å sitte en hel kveld i SG-onepiece, men hele bekymringen forsvant i en flaske Bollinger Brut, med NKML som TV-underholdning. Onsdagen kom sammen med bakrusen, og jeg kunne ikke få kursdagen til å gå fort nok. Vi skulle ikke på samme sted som Marius og Karl Johan hadde flekka opp sine småflekka noen dager i forveien, men til stedet jeg blanket for en 4 måneder siden. Kurset var omsider over for dagen, og jeg tok toget inn til Skøyen. Der sto jeg midt i en rundkjøring, “ung”, dum og tynn, og hadde lite peiling hvor jeg var, men Marius fant meg. Så bar turen avgårde mot plassen jeg hadde sånn litt halvtynn tro på, basert på historikk og erfaring, men som skulle vise seg å være 10+!
Da vi kom frem, viste det seg at Marius virkelig hadde gjort en innsats for at den tynne Stavangermann skulle få sin rødhai. 3 stenger, tackler, søkker, tripod, agn, vekt, kamera, avkrokings-/landingsverktøy, hodelykt OG IKKE MINST; kjeledress og varme sko. Han toppa det hele med Bixitkjeks,  Hva skal man si til slikt?

Stengene fløy uti, og jeg fikk kaste i den retningen Andreas hadde anbefalt meg ved sist tur, mens Marius flekka sine takler opp i fjæra, for å ikke ta “min hai”. Alt var tilrettelagt for suksess, men turen starta kun med noen typiske hvittingnapp. Etter hvert stilnet nappene hen, og jeg fikk et litt kraftigere napp. Tilslaget satt som ei kule (trodde jeg), og ut i fra beskrivelser av napp, forventet tyngde og oppførsel, hadde jeg tro på at arten var på vei inn mot land. Den var rolig, litt tung og hadde noen “buktninger” på vei inn mot land. Det viste seg at jeg hadde kroket noe flekkete tauverk. Veldig artig. 
                         
                                                 Småflekka tau. Foto: Marius Vikene
Etter dette ble det agnbytter, fiskeskrøner, cola og Bixit, i takt med at klokka tikket avgårde mot siste tog tilbake til hotellrommet i Ski. Den kalde vinden øker, mens vi sitter å ser på livløse stangtupper. Klokka nærmer seg 23, og jeg innser at det ihvertfall var mye hyggeligere å sitte ute å fiske med Marius, enn å sture i “sentrum” av Ski. Da plutselig skjer det. 2 kontante nykk i den midterste stanga, og jeg hopper opp på nivå med Andreas Goldberger på sitt beste, og gir et raskt tilslag. Fast fisk! Denne oppførte seg helt likt tauet, men både buktninger og tyngden var litt mer markant. Dette måtte være arten?! Marius var enig og rigget raskt til håv, mens han gikk ned i fjæresteinene. Jeg følte meg helt sikker på rødhai, inntil det gjensto ca 15m… Da begynte den å rulle som en kilos havål (Les; torsk). Den kraftige lykta til Marius avviste imidlertid dette raskt. I overflaten, surfende inn mot land, så vi en buktende rødhai! Størrelsen så attpåtil bra ut, selv om det betydde lite i denne sammenhengen. “JAAAAAAAAAAAAAAA”!, utbrøt jeg i kjent stil, når Marius snudde seg med rødhai i håven og et smil om kjeften. Det var bare å kaste seg rundt halsen på Marius, art nr 95 var i boks! Denne søte haien har jeg alltid hatt lyst på, men hadde aldri trodd jeg skulle få dette møte i en slik setting som var iscenesatt denne onsdagskvelden. Jeg lar bildene fortelle resten av gleden:

 980gr med pur glede og art #95. Foto: Marius Vikene
 ÆÆÆææ! Foto: Marius Vikene
 “Kiiim, sluutt å tuuull!” Foto: Marius Vikene
 En småflekket rødhai`s antatt første møte med en Stavangermann i onepiece! Foto: Marius Vikene
Bye, bye beautiful! Foto: Marius Vikene

Vi kunne pakke sammen. Turen var en suksess+ og en guide kan nok ikke levere mer 10+ enn dette. Fantastisk sporty av deg Marius! Tusen hjertelig takk for en artig tur og 10+guide på høyde med det beste i utlandet!

May the madness continue..

14 Comments

 1. Fisk og rask says:

  Gratulerer med den fineste av de fine haiene. Du går mye i SG-onepiece, eller. Synest den dukker opp overalt. 11+ til Marius!

  Like

 2. Takk for det, haien va liga søde og nydelige som eg hadde sett for meg 🙂
  SG-onepiece har jo blitt NKML`s svar på bunad.

  Like

 3. Marius V says:

  Takk for turen ja, det var kult at det gikk veien, må innrømme jeg begynte å slite i troa siste timen før napp.

  Tar selvkritikk på at jeg glemte kaffe og fyrstekake, tar skryt for at du har -lue på bildene

  Like

 4. Haha ja lue ja. Til og med SGlue hadde du klar! 😀

  Like

 5. Haze says:

  Grattis!! Grym guidning!! Bra fiskat!

  Like

 6. Irvin says:

  Rapporten begynte veldig bra med “eg ha fiska siden eg va bøtteknott”, og derfra så gikk det nedover. Flaks.

  Like

 7. Thx Haze 🙂
  Trodde ikkje du likte ordet flaks Ørv? ^^

  Like

 8. Sigve A says:

  Dette var good shit Bønna! Grattz 😀

  Like

 9. Adam Andrén says:

  Grattis till ny art Björn=)

  Like

 10. Takk for d pojkar! 😀

  Like

 11. raphaug says:

  Veldig artig at du fikk det du fisket etter!

  Like

 12. mnjæææææda, æ kjennan

  Like

 13. Irvin says:

  Hva mener du? Jeg er jo Flaksens forkjemper. Tror du blander meg med prestasjonsambassadører som JoFL eller Vilma.

  Like

 14. Haha^^
  Ja eg hadde jo egentlig uflaks, som fikk kun 1. D kryr jo tydeligvis av rødhai på plassen! 😀

  Like

Comments are closed.