Bjørn 2013: Et godkjent fiskeår, med noen store øyeblikk!

2013 er nå historie, og det er på tide å summere opp innholdet. 2012 var for meg et fantastisk år preget av kjempeopplegg, og mye skulle til for å toppe det i sin helhet. Toppa det gjorde jeg heller ikke, men jeg fikk ihvertfall noen høydepunkter som forblir minner for livet!

Vinter

Året 2012 avsluttet med is på fjordene, og kulden fortsatte videre inn i 2013. Isfiskemulighetene sto i kø, og vi fikk mange samla NKML-turer i løpet av vinteren. Vi fikk også testet nye områder lenger ut i Løgnin-riket, samt mange nye fjorder. Artige arter, fin size og mye kvantum på hele bunten. Høydepunktet denne vinteren var allikevel at vi fikk NM i sjøisfiske godt i havn, samt Hollywood-tendenser i samarbeid med NRK (UTiNaturen). Sjøisfiske vinteren 2013 var rett og slett JAZZ!

Ny pers på torsk. 11800gr. Rogn og fisk gikk rett i grydå. 10+ Foto: Irvin Kilde

 Hissig pale under sandeel-fiske. Foto: Vegar Seljestokken

Sprek småkveit. Sikker vinner på middagsbordet hos min bedre halvdel. Foto: Vegar Seljestokken

 Første kloskate på isen. 560gr og veldig ivrig på å imitere en piggete ball.. Foto: Vegar Seljestokken

 Arve og Vilma tar nødvendige mål, og merker skate under NM i sjøisfiske på Løgnin.
Foto: Åsmund Isaksen
 Vinnergutta fra NM i sjøisfiske 2013! Måtte kulden komme hardt og godt til Trøndelag nå, brennkvikt! Foto: Åsmund Isaksen

Fikk selv kun fiske ca 30min under hele NM-helga, men det resulterte i årets første nye art, en tynn øyepål på 24,9gr. Foto: Vegar Seljestokken

 Vinterens andre kloskate, fra Vetterhusbotn. 600gr og tangering av pers. Foto: Carl Oscar Raphaug

 Ut i Naturen-teamet etter 3 dagers intensiv filming og arbeid. Foto: NRK

Dobbelt skate-run på Irvin og meg. NRK-kameraene rullet. LETT! Fantastisk kult! Foto: NRK

 Mye piggskater ble det også i vinter, men de større uteble for min del i år. 4880gr. Foto: Vegar Seljestokken

 Ny pers på strømsild. Hele 62gr. Lite jjazz over strømmen her oppe i Trøndelag, men de er nå fine og kule.

 Pigghåen var til tider en plage. Men ble ihvertfall en forsiktig økning av pers, 6780gr. Foto: Sindre Bøe

Gjengen samlet for stand, tynne tips og foredrag om artsfiske på Villmarksmessa 2013 på Melhus.

 Ett av mine høydepunkter på isen i år, var ikke min fisk. Spisskate er en av mine favorittarter i norske farvann. Ofc (Sp)irvo som dro opp jagerflyet, som så mange ganger før.

Vår

Selv om vinterens isfest var artig, så var det en sann glede med bar bakke og litt temperatur i lufta igjen. For å tjuvstarte litt på vårfiske, dro vi en nesten samlet NKML-gjeng sørover for å feire påsken i Langenuen. Har aldri hatt en bedre feeling på en tur i forkant. Vi skulle toppa ALT! Sånn reint generelt, så var det få høydepunkter på gjengen, og jævlig få av de planlagte toppene vi nådde. Allikevel skulle denne hå-infiserte finværsplassen i Hordaland være ganske så snill med meg. En del ok fisk ble det, men alt det ble tilslutt glemt. Min største overraskelse på fiskefronten og mitt desidert mest følelsesladde øyeblikk i fiskekarrieren til nå skulle plutselig dukke opp. En drømmeart som for meg kun kan toppes med en Dipturus nidarosiensis. En art som jeg innså at jeg isåfall måtte dra til Telemark for å hente, evt flakse meg til i Rogalands dype fjorder. Jeg kjente det var skate. Og all logikk tilsa selvfølgelig spisskate. Targetarten. Når du tror du har spisskate i andre enden, mens det senere viser seg at du tok grundig feil.. Aldri hadde jeg trodd at et slikt øyeblikk kunne skje med positiv ladning.. Det er noe spesielt med skater. De tar FLATT av, de RÅKKE! De e rett og slett spissen over i-en. Den var hvit, og opplevelsen blir med meg helt til jeg legger meg pent ned i pennalihuset, ten feet under..
  5600gr og 99cm hvit, rund og glatt skate fra Hordaland! Fotos: Irvin Kilde
Hvitskatejacuzzi+ Foto: Adrian Kilde
Uten at jeg selv visste det, filma Irvin heile driden helt fra starten, og Adrian tok seg av resten… 
Ble en del andre bra fisk denne våren. Både nye arter, perser og småjazz.

 Spekimen svarthå fra Langenuen. 750gr. Foto: Irvin Kilde

 Brosme på 10+, Langenuen. Foto: Irvin Kilde

 2xFlorø-Larsen med 2xbrosme på 9300gr. Foto: Irvin Kilde

 Ny art ble en liten målretta glassvar. Turens eneste, men det var akkurat nok! Foto: Irvin Kilde

 Ny pers på sypike, 200gr. Foto: Irvin Kilde

Vårens nest tøffeste nye art, ble kveldens eneste fisk en natt i Oslo. Marius hadde rigget ALT for meg denne kvelden. Fantastisk kul art! Småflekket rødhai 980gr. Foto: Marius Vikene

 Steinbitjazz på Skansen i Trondheim på UL+. Maria fikk 5-6kgs fisk opp til vannflaten flere ganger, før de snudde og røyk heile driden.

 Så nært var hun.. Foto: Maria Guttu

 Tilslutt fikk også jeg 2 sjanser, og på andre forsøk gikk det. Ny pers 6450gr. Foto: Maria Guttu

Avslutta dagen med ei ok spette. Foto: Maria Guttu
 Sandeel-fiske etter sei i Åkrafjorden. 8320gr. Foto: Irvin Kilde

Endelig var det min tur til å få den “siste” fra leppefiskfamilien. Brungylt 120gr fra Åkrafjorden.
Junkergylt next.. Foto: Irvin Kilde

På tur med Bjørndalen fiksa han opp superspott etter gullbusten jeg har blanket etter en del runder tidligere. Flott fisk på 136gr. Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Etter gullbust og desperat fiske etter sik, kjørte Bjørndalen meg videre til leirkutlingspotten sin. 0,7gr.
Foto: Daniel Andre Bjørndalen

Sommer

Sommeren sto endelig for døra, noe som egentlig betyr ekstra med jobb for meg. Når laksesesongen setter i gang 1.juni, betyr det også starten for ett av mine hovedprosjekt som biolog, skjellkontrollen ved Veterinærinstituttet.
Selv med mye jobb ble det selvfølgelig satt av tid til fiske, og dette var sommeren der gummibåt og kystmeiteutstyr fikk ligge i fred. NKML dro i gang et båtkappløp av dimensjoner. Jeg startet forsiktig med Black Pearl, som i løpet av en uke gikk fra å være et stolt flaggskip til en tynn outZider jazzskute. Mye glede ga den uansett, og båtfiske er hakket mer behagelig med stol, ratt, tak, manglende mulighet for punktering og med minsket riskio for “mann-over-bord” ved den minste bevegelse. 
Ble satset mye blåkjeft og det dukket også opp en del blå etter hvert.
Lange, en art jeg har fisket MYE etter siden min tynne ungdom, men alltid unngått de større individene, skulle endelig få seg en liten oppsving denne sommeren. Persen på tynne 10,4kg ble i hvertfall flyttet til godkjent, ombord i skuta til Kullin på fantastiske Frøya. Mitt store minne fra den turen ble allikevel da jeg i vakkert solskinn, med kun hav rundt meg så langt Irvin kunne se, flekka opp både art #99 og 100! Tresifret, jazz og kjempeopplegg!! Et siste høydepunkt, var at jeg endelig fikk besøke Langesund og dens fiskefestival. NKML stilte med Black Pearl, Irv, OC og meg, og resultatet ble ganske ok. Dit skal vi tilbake også i 2014!

Blåkjeftfest ombord i BP. Personlig fikk jeg bitra opp persen til 1160gr, men båtrekorden tok Irv med en flott fisk på 1240gr. Fotos: NKML
 Første 10+ i BP. 12800gr og første forsiktige pers på arten for året. Foto: Tore Tang

 Dypvannstur i nye områder og overnattning i BP sammen med Irvo. Tynt, men kos.

 Dette er også et av mine beste minner fra 2013, nok en gang en annen manns fangst. Hylet til sCO var faktisk klokkeklart, selv om jeg lå like over 2 nautiske mil unna han når fisken klasket i dørken.

 Spekimen horngjel fra Trondheimsfjorden. 780gr og 79cm.

 Maria flekka opp glassvar i Trondheimsfjorden. Takk og pris (!+) at jeg fikk plukket denne arten tidligere i år…

 Endelig en godkjent lange. 17500gr og enda en forbedring av pers. Foto: Frederic Kullin

 Art #99, ble lykketallet mitt verdig. Skjellbrosme på 410gr! O´lykke! Foto: Irvin Kilde

 100! DIGER JAZZild på 300gr. Lett! Foto: Irvin Kilde

3 gr, 300gr, 300kg.. Ingen betydning for en artsfisker. Bading+ og 100+! Foto: Sverre M. Selbach

Stor spisskate på like over 12kg ble avsluttningsfisken min på turen. Bare så synd at feilkroking suge pikk.. Foto: Irvin Kilde

Stopp underveis på bilferie med Maria, flekka inn art # 101: Grundling 5,7gr. Gjørmehøl.. Foto: Maria Guttu

NKML klar til utror første dag i Langesund festivalen 2013! Foto: Andreas Næristorp

Høst

En fin høst preget av uvanlig fint og mildt vær, gjorde både meg og de andre båtkjøperene i NKML veldig fornøyde med akkurat denne investeringen i år. Høsten ble fylt med NKML sin første klubbkonkurranse, testing av nye områder fra båt, havål (uten skjegg) og Gullkroken.
Høstens høydepunkt ble allikevel når 6 mann fra pauseklovnlauget dro i samlet tropp til Frøya. 50% av våre juniorer ble med på turen, og fikk sitt første møte det åpne havet.. I kjent NKPL-stil kom vi solid ned på bakken etter første økt. Hågjel og brosme </3 Vi søkte da trøst hos Team Sluk, som også hadde funnet veien til Frøya denne helga. Et par klemmer fra Øyvind Høier var visst alt som skulle til, for dag 2 og 3 ble for alle sammen så mye bedre. Personlig kommer jeg best til å huske 6 magiske nedslipp på rad. Dette er sikkert en historie jeg kommer til å sitte å fortelle mine barnebarn en tynn dag i fremtiden, men da vil antagelig historien være så oppjazza, at det er best jeg får en kortversjon lagra på nett før fantasien min har sletta all form for realisme. Vi skulle fiske lysing og de 6 nedslippene starta med et smell. På 120m dyp knaller det til, og det kjennes digert ud… Utras, teorier og en del pumping senere dukker det opp en lange på 22,76kg. Den så myye større ut, mye grunnet lengden på hele 178cm. Dessverre var den tilsynelatende fyldige buken fylt med luft, men årets tredje langepers og endelig over 20kg på arten var digg! Etanolen begynte nå å strømme inn i unge Florø-Larsen, og det var itje vits å skru på korken.. For på de neste fem nedslippa gav en ganske syk serie med lysing: 7, 7.5, 8, 8.1 og 9.2 kilo..
Bytta tackler med de andre, pilket random rundt, lo og skålte. Men alle høvdingene skulle til meg nå. Calle i baugen og Irv i akter satt bort i mot fiskeløse under denne perioden, og kunne bare konstatere at akkurat nå nytta ingenting. Nå var det bare slik..

22760gr og 178cm lange. Ny pers! Foto: Irvin Kilde 

 Lysing-bonanZa på kort tid! Bildene ble bare verre og verre i takt med regn og promille. Fotos: NKML

Solid forbedring av glassvarpersen. 940gr. Foto: Carl Oscar Raphaug
Dobling av skjellbrosmepersen. 820gr + en skjell-sulten Calle. Foto: Irvin Kilde
Brislingjazz på tur i Karnic-yachten til Irvin. Ny pers og close til specimen. 18,6gr. Foto: Irvin Kilde

 Årets siste tilskudd til artslista og art # 102 rødflekket kutling 22,3gr., tatt med broderen i Stavanger. Sendte inn krav på nrek på denne. Foto: John Olav Florø-Larsen

 Veien til Gullkroken 2013…2 døgn på jakt etter JOFLs art #100. Endte i lite søvn og mye nei…
Foto: John Olav Florø-Larsen

Hvittingsatsning i Trondheimsfjorden gav en topp på 1820gr. Foto: Irvin Kilde

 Guiding av SMS etter conger i Trøndelag. Det endte med art #108 til sprudlevann-mannen, og fisken var i selvfølgelig i kjent SMS-size..

Fikk bitra opp en selv også denne kvelden. Ny pers og 6kg blank. Foto: Sverre M. Selbach
Årets siste tur ble sammen med John Olav og Kenneth, på jakt etter spisshalet kutling i Ryfylke. Spotten var klar og med #18 krok på 23-24 meters dyp flekka vi tilsammen opp 12 kutlinger fra snaue 1gr til 4,2gr. Spisshaletkutling ble det ikke , men de var noen rare sandkutlinger.. Min største av mine 6stk var 3,9gr, så isåfall så ble det ihvertfall en liten pers helt på tampen av året. Foto: John Olav Florø-Larsen
2013 var et ganske greit år, og nå mens jeg sitter å samler sammen alt så er det en del øyeblikk her jeg aldri kommer til å glemme. 2014 er i gang og en del planer for året er lagt. Så satse eg på at 2014 blir vel så bra som 2013!

Takk te adle dokker eg har vert på turer me igjennom året. Dokker e ein skikkelige jazzgjeng 🙂 Å være med med i NKML-gjengen e et privilegium uden sidestykke, men eg må sei at eg også har møtt på ein del riktig bra folk ellers rundt i landet også i 2013, som velvillig har delt med info, kunnskap og guiding. 10+

7 Comments

 1. Herlig år, Bjørn. Takk for turene i 2013!

  Like

 2. Fantatisk oppsumering Bjørn! Ønsker deg og resten av Nkml lykke til i 2014.

  Like

 3. Konge!:) Deilig med noe annet enn rosabloggere!

  Like

 4. Takk for det 🙂
  Hb den dagen komme, der fiskablogger gruse populariteten til rosabloggerne!

  Like

 5. Haze says:

  Sinnesjukt år du haft!! Man kan bara älska när ni skriker -DEN ÄR VIT!!! En sjuk sällsynt känsla av något ovanligt i andra änden av linan 😉

  Like

 6. Patrik says:

  Så sjukt mycket drömfiskar här!

  Like

 7. Takk så mye 🙂 Blir sentimental selv hver gang eg ser den filmen!

  Like

Comments are closed.