Vår(l)yr?

Kalenderen vandrer mot slutten av februar, klokka har tikka inn i de mørke kveldstimene og gradestokken viser 8(!) grader…PLUSS! Er våren her allerede?
 

-En beinkald vinter har det med andre ord ikke vært i år. Kontrasten til i fjor er stor, da vi hadde en av tidenes sjøisfiske-vintre, og «alle» fjorder var dekket av solide islokk. Isboret har ikke fått kjørt seg i samme stil i år, for å si det mildt. Årets siste(?) forsøk på Løgnin-tur sammen med Irvin, ble eksempelvis en heidundrende suksess..
Med en definitivt amputert isfiskesesong og med båten som jeg trodde ikke ville bli særlig savnet før i apriltider, lagt til vinterlagring frem til 1.april.. Ja da blir det fort tamt.


Ett tynt drivende isflak var igjen på Løgnin. Ca 3-5cm tykk.. Vi prøvde.. men ITJE viitz!

Foto: Irvin Kilde

 

 

Ble da en tur videre til Verrabotn. OL på radioen, sol, trygg is, makrell på bokz og svikt på “SuperSvendsen”. Foto: Thomas Tofte

 

Syv arter ble det til slutt. Mest piss. Irvin dro ihvertfall fire eksemplarer av targetarten, øyepål. Største bikka 80gr. Foto: Irvin Kilde

-Lyrfiske er noe jeg gleder meg til hvert år her i Trøndelag, og fiske har de siste åra begynt i starten av april. Allikevel husker jeg godt i 2006-2008 at vi fiska store lyr fra land allerede i februar på enkelte steder. Største den gang dro lokalmannen Anders Ranheim, på hele 9,1kg! Good times

Nå, når alt så ganske dystert ut på fiskefronten, slo det meg at jeg skulle prøve meg på en «vinterrunde» etter lyr igjen. I de mørke timene hadde vinden lagt seg til nesten null og himmelen var dekket i nordlys. Tidevannssyklusen var også på det punktet den bør være, og det var få grunner til ikke å prøve. Labbet langs land og dengte gummijigg, og alt var egentlig som det har vært siste årene på denne tiden av året. En tynn torsk og en babylyr. Jazz…
Plutselig kom den umiskjennelige bråstoppen av jiggen, som etter et par sekunder går over til å røske noen meter line av snella. Deilig følelse! Vips, årets første godkjente lyr på snaue 4 kg ligger i håven. Dette var det som skjedde denne kvelden, men jeg fikk i hvert fall litt etterlengtet kontakt med lett-lyra-jazz.
Neste kveld sitter jeg hjemme alene og lite skjer bortsett fra mulighetene til å rydde i fiskeutstyret, vaske klær, oppvask, støvsuge eller eventuelt åpne en god IPA kombinert med en halvtynn film. Veldig mye føltes uaktuelt i forrige setning, men jeg var allikevel farlig nær til å velge alternativet med lett promille på sofaen foran TV-skjermen. Valget ble derimot å prøve en ny liten runde langs land med haspelutstyret. Takk og pris for at jeg har en så knivskarp bedømmingsevne, for dette skulle bli et par veldig greie timer i mørket.
Første kast, BAAM! Lyren smeller til, og årsbeste er forflyttet til 4440 gram. Neste kast, weeeeeiiiirrrrrrr! Bremsen fyrer avgårde og ny godkjent lyr kommer opp, 5+. Bettet fortsetter med jevne mellomrom den neste halvannen timen, og tilslutt har åtte lyr fra snaue 3kg til 5550gr vært oppe på matta. Absolutt godkjent!

Årets første på 5+, 5180gr.

5550gr og 83cm

Nei vent nå litt, den største var ikke med i beregninga her. For etter å ha dratt inn flere greie lyr, deriblant tre stykker over 5kg, dukket det opp noe med enda litt mer trøkk. Ladet med relativt lett utstyr, stanget det nå tungt i andre enden av lina. Allikevel, uten alt for mye fuzz og med rolig pumping seig fisken inn mot land. Når jeg først så den sige inn på grunna, hadde jeg god tro på at det var en specimenfisk jeg hadde foran meg. Fikk den neeesten inn til den store gummihåven, men da var det stopp. Villdyret våknet. Weeeeeiiiirrrrrrr!…så var det plutselig nærmere 30 meter mindre line på snella… Og det var bare å begynne på nytt. Ved fjerde forsøk på å styre den inn mot land med den ene hånda og håve sikkert med den andre, gikk det. En god og feit lyr lå og plaska foran meg. For noen dyr! Dette så ut som en ganske gammel og robust jævel. Gamle arr langs sidene og litt slitte ryggfinner, men fortsatt et verdig medlem av Gymgrossisten-å-di! Topp nåtsj!

Nå var det bare å få gjennomført vitale mål og gjøre nok et forsøk på selvutløserbilde, før den fikk svømme tilbake.

 

90cm og 7520gr. 80gr under pers, fantastisk fight og en superb tjuvstart på lyrsesongen.

Kvelden endte med et par IPA på sofaen som først planlagt, men med en litt bedre følelse enn jeg hadde forventet denne kvelden. Føler meg ganske sikker på at NKML kommer tilbake med mer diger lyr de neste par månedene.

Stay tuned!

3 Comments

 1. Nice start, Bjørn. Svær lyr, atlså ❤

  Like

 2. obbien says:

  Grattis med grom lyr! Goodie 2 shoes.

  Like

 3. Thx! Helt greit å starte med 7+ lyr 🙂

  Like

Comments are closed.