Bjørn 2014: En del ja og litt nei, men mest ok

So long 2014! Som tittelen prøver å beskrive, var dette et år med litt av hvert ymse. Mer nye arter enn forventa, en del suksesser, en del fiaskoer både med og uten fiskestang, og mye bra turer med gode kompiser. Storfiskvektene mine har ikke fått røynet seg maksimalt i år, mens hasjvektene har vært forbruksvare nesten på linje med Skruf porsjon. Det var vel litt slik 2014 ble for mange av dere andre i mine fiskekretser også; en del smått, kult og sært.

Vinteren
Året starta ganske fint på tur i Stavanger, og årets første tur starta med ei grei lomre over kiloen, fulgt opp av litt piss og avsluttet med en bokstavkjeks. Etter en rask middag fortsatte vi med ei nattesøkt etterkloskate og hårvar. Etter at vi hadde blekt opp 5 kloskater, ble fastiten kun en hårvar på neste stopp. Den gruste derimot gjeldene norgesrekord, og over dobling av gamle persen fra Trolla i 2010. Godkjent start+!
Sjøis og NM på Løgnin var den neste store happeningen. Og 12-13 dager før den festen satte i gang, var det trygg is i Gryta. Store deler av NKML samlet seg ute på fjorden for å sjekke ut om det var noe jazz på gang. Svaret ble MEST JA. Tjukt i arter, blant annet 3 forskjellige arter med skate på en dag dukket opp på isen. Piggskatene var dog ikke til å hoppe i taket av når det gjelder størrelse, men antallet var det ingenting å si på. Den vellykka testturen ble fulgt opp med selve NM-arrangementet, og om jeg skal si det selv, så synes jeg 2014 ble enda ett hakk vassere enn i 2013. Strålende vær, 28 ulike arter og over 100 deltagere i skikkelig jazzhumør Ser virkelig frem til å fyre dette i gang igjen om en drøy måned!
Etter NM økte temperaturen i landsdelen, og isen forsvant like raskt som den kom. For min del ble det altså ikke så mye fisketid på isen i 2014, og årets siste forsøk på turen med Irvin til Verrabotn lar vi gå forbi uten noe særlig mer kommentarer..
Mangelen på is, gjorde at jeg satte i gang lyrfiske mye tidligere enn vanlig. Dette skulle vise seg å være et smart grep, for etter de første 3-4 turene begynte antall fisk på 5kg+ å bli en del. Toppen, som også ble årsbeste dro vekta til drøye 7,5kg. Ingen ny pers, men fantastisk sprek fisk i forhold til de virkelig gytetunge lyr senere på våren.
Mot slutten av vinteren gikk jeg også tom for år som starter på “tjue”. 30-årsdagen som jeg skulle tilbringe på artsfiskestand med NKML på Villmarksmessa, endte med kidnapping, båttur med Calle og JOFL, pers på blåkjeft og full fyrings med resten av NKML natta igjennom. Min beste bursdag og overraskelse noensinne. Takk te dokker alle for den, og spesielt deg, Maria. 
Lomre 1090g

 Bokstavkjeks

 Trippelrun med kloskate på hele NKML_1

 Ny nrek på hårvar, 290g

 Rekorden ble slått med 28g senere denne våren av storebror, men fangsten havner i posen superfisk allikevel.

NM i sjøisfiske 2014. En av få ting som gjør det verdt å se på at andre fisker. Måtte isen legge seg brennkvikt igjen nå!


Pers på strømsild, 64g

Mange piggskater, men ingen store. 

 Årets siste tur til Løgnin ble stoppet av 2,5 cm is, og generell full fiasko..

Det siste spede forsøk av sjøisfiske, ender ofte i Verrabotn. Som vanlig ganske crap. Håper jeg greier å hoppe over dette pisset i år..

 
7520g sprek vinterlyr

 30-årsdag i OCs Lubbresor. Ny blåkjeft-pers på 1260g.

 John Olav dukker random opp, kvelertak bakfra, fyre meg i bakken og kidnapper meg fra Villmarksmessa på Melhus.
Våren
Våren startet med microfisk. Dette var jo også planen, da gutta i Stavanger, med John Olav og Irvin i spissen hadde flekka opp alt slags usaklige arter den siste tiden. Jeg ble lettere dårlig av hele opplegget, og innså at jeg måtte komme meg ned for å bli med på festen. Microjazzen starta likevel litt uventa på en liten kant på Skansen denne våren. Da Gummi-David og Sindre flekte opp en panserulke. EIN PANZER! Jeg gikk som vanlig helt i teinå, og skylappene for Skanz-panz var tredd på hodet. Etter en del neseblod, bitring med feil agn og leiting, satt den. Årets første nye art, og en som jeg for ikke lenge siden så på som komplett umulig. Etter hvert fant vi ut av både tidspunkt, tanglopper og temperaturer, og panserulke ble plutselig en pauseklovnfisk– #103 – Kom å hent!
De neste nye artene på lista skulle også plukkes i fjæresonen. Og etter en innbitt bitrings-helg sammen med Stavangermafiaen, og broderen i spissen, kunne jeg innkassere art #104-105 og 106. Flere av disse var arter en ikke gadd å nevne tidligere, nå var det blitt “hentearter”.. Det minnet som kommer til å sitte mest spikret fra denne turen, var allikevel den for****e glasskutlingen. Den skulle være mest bankers av dem alle, og istedet for å stjele max 17 minutter av helga mi, brukte jeg hele 17 timer på å stirre den i senk.. Altså ikke en art jeg kommer til legge store da-capo-planer etter i 2015… muuuuligens..
Etter hvert fikk jeg også ordnet med båtplassen i Nidelva, og min kjære Black Pearl var igjen in action. Satsningene ble som vanlig etter en av mine favoritter, blåkjeften, og jakten på stor lange. Blåkjeftene kom på løpende bånd. Det samme gjorde langene. Eneste som var en kilos svenskepilk i øyet, var at alle langene var hannfisk.. Lange fisk på over 1,5m, godt hold, fin mat.. ååå di. Rognbassene holdt seg tydelig i helt andre deler av fjorden. På forsøkene i vår ble det 14 fisk over 10kg og 3 over 15. Bare så synd den største kun strakk seg til 16,2. Langefiske er allikevel noe av det jeg elsker å gjøre igjen, år etter år, selv uten å ha fått de aller største jævlene selv. Gleden når du kjenner de rolige og kraftige dragene på 2-300 meters dyp, gir den tid til å svelge hele agnfisken, før du sveiver det du er mann for.. Øyeblikket når alt stopper opp, og du bare står bom fast, er direkte priceless. Akkurat der og da kan det være hvor stort som helst (selv om du som regel får jekket deg ned noen sekunder senere).
Antall timer og fiaskoer etter smørflyndre og skolest denne våren lar vi forbigå i stillhet..

BP tilbake på fjorden. Akkurat som horisonten, fortsatt ei skute som ikkje e heilt i vater


Nytt dypvannstag og snelle for sesongen. Penn VSX 12 og 15-40lb Regiment. Storfornøyd!


Mye 10+, ingenting 20+. Maria var allikevel fornøyd med at det kommer noe mat hjem også inni mellom.

Maria fikk endelig paddetorsken sin, etter 3år med bitring med veldig ujevne mellomrom.


Art #103: Første av mange panserulker. Persen endte tilslutt på 27,7g.
Kenny var årets første gjest i BP, og fikk ordnet målet sitt med både blåkjeft og 2xlange over 10kg.


Hvittingbonus på 1840g

Feit vårlyr på 6160g.

 
#104: Stor kantnål 30,8g


#105: Kystringbuk 8,3g


#106: Glasskutling 0,035g per time, hvor folk sa det var ca 1g per minutt..

Hårvarkalas i fyddlå. En av mine drømmefisker i 2010, har nå blitt en middels hvitting.

Spekimen tangstikling, som bonus under ringbuk-leiting. 


Bergnebbpers, 102g. På grensen å ha med bergnebb i ein rapport, men fysste dokumenterte over 100 gram, så d får bare smyga.

Sylslank speki-grønngylt på 211,3 g

Badeball funnet på cikka 450 meters dyp utenfor Trondheim.
Ble en god bunsj med blåkjefter i løpet av vår og sommer.
Sommeren
Sommeren ble preget av mye nei. Viking, fikk seg en knekk som favoritt fotballag i Norge. Ikke først og fremst for at de tapte alt som var å tape utover sommeren og høsten, men mer navnebroren i bilredningstjenesten som prøvde å flytte på bilen min. Takk for 3 måneder uten bil og mye piss ❤
Flytting og annet anti-jazz som hører mer hjemme som kjernehistorier i Allers, Hjemmet og Her&Nå, enn i en fiskerapport, krydret videre sommeren min. Heldigvis gikk sommeren i retning av LSFF. Langesund-jazz! I år fikk ikke BP-skuta være med. Innbytteren, Irvins MS Nidarosiensis, gjorde allikevel et godkjent innhopp for BP. Mye tyder nå på at BP sitt klippekort på førstelaget er over, og at de unge, store og nye jyplingene av noen Karnic`er tar over festivalshowet. I år hadde vi egen NKML-crib på knappe 300 kvadratmeter, 2 båter, 6 mann og mye jazz med våra svenska venner fra Isola og Navia. Heelveette for ein fiskefestival dette her er! Fiskemessig gikk det faktisk bedre for oss i år enn i fjor, men det gjorde det for flere, så plasseringen ble ett hakk ned til 18 plass dessverre. Noen hakk bedre gikk det for debutlaget med John Olav, Skorstein og SMS. En meget godkjent 13.plass. Fiskemulighetene, folka, og jazzen er uansett verdt hvert ett sekund av kroner, gold sparkling og gummimakker! 10+

 Klar til utror dag 2 av LSFF 2014


#107: Tunge, 50gr


LSFF-gjengen samla, minus JOFL som eg tippe har tatt en tidlig kveld her^^

 
2x Florø i liga kler i Langesunds gater

 Brungyltpers på 175g

Einaste som va 10grader her, va ølet.


Calle og jeg fikk endelig premier for fjorårets fisker!

Fire magiske øyeblikk fra selve konkurransen:
1: Etter ALT for lang tid satt endelig blåkjeften..


2: Fenknot, art #108! Endelig satt rødknurren, 200g.


3: 60 båter ligger å bitrer etter sild med full fiasko.. Så kom den på siste verset!


4: 30 min igjen av konken, og Irv flekker opp konkens desidert største gapeflyndre. Flaskekorkene satt løst på dekket akkurat nå!


//player.vimeo.com/video/102354302

NKML på oppdrag fra Hooked; LSFF – prøvefiske Redigering: Hooked.no, Foto: NKML

 

Årets største sei ble noe beskjedne 7kg. Trondheimsfjorden

Marginal pers på brosme, hele 40g økning! 10,2kg, Trondheimsfjorden

Pers på øyepål, 90g
Høsten
Høst betyr som regel økning i arbeidsmengde for en biolog. Dette sagnet slo heller ikke feil i år, men fikk da bitret inn en noe fiske. Mort i Bymarka har jeg hatt pause fra etter fiaskoene i 2011 og 12. I år satt jeg malplassert ute i ny kåk på Hundhamaren, med en bil som faktisk ikke en gang fungerte som bod. Da kom Gløshaug-generalen, SMS, til unnsetning. Stilte med kunnskap, selskap, bil og en haug med saftige gloser fra Drammens indre ghetto. Resultatene fra disse høstturene ble på tross av alle de psykiske påkjenningene, riktig så bra. Spekimens rulla inn, og  det ble fire fisk over 900 g for min del. At kjentmann, expert og general, SMS, meget ufortjent dro til med årets eneste fisk over kiloen, får jeg bare leve med. Jeg beholdt jo tross alt livet mitt der oppi marka, og mye skyldes nok at nettopp denne fisken tok boltriggen til SMS!
De tallrike fiaskotimene mine etter skolest denne våren, gjorde at jeg ikke stresset max med nye forsøk høyt oppi vannsøyla etter skolesten. Allikevel, den ENE helga jeg drar fra Trondheim denne tidlighøsten for å fiske mulle (LETT btw, art #110!) i Stavanger med JOFL og Irvo.. ja da faller det inn sko-meldinger. Eller sko-sms`er blir mer riktig. Sven dro riktignok en skolest han også, men SMS dro FIRE! Plutselig ville jeg opp til Trondheim igjen.. Gresset er alltid en annen farge på en av sidene av gjerde, ja, å di..
Når jeg kom opp, samlet vi sammen en del informasjon om alle fangstene til nå. Sted, agn, dyp, osv. Vi begynte å se noen røde tråder… Når jeg igjen sjekket opp alle skolestene mot historiske tidevannsdata, viste også dette en rød tråd om jazz i strømskiftene. N = a bit useriøst lavt, men kanskje?
Første forsøk. Sko! 10 minutt og full rabiat stemning i BP. Latterlig kul fisk. Når jeg da en drøy uke senere gjør et nytt forsøk og drar på sko igjen på første nedslipp.. ja da er det noe som er gjort riktig.
Ikke lenge etter, var det tid for ny samling av NKML-gjengen. Denne gangen på den årlige Frøya-turen! Årets happy man, ble Sven. Alt han tok i mellom spy-øktene ble til gull! Fantastiske fisk på rekke og rad. Det ble det forøvrig på stort sett hele gjengen. For min egen del gikk det sånn ca mye nei, men smøyg inn litt ja. Frysen ble fylt med diger flott lysing og turen i seg selv var jo fantastisk!
Resten av høsten ble preget av foredrag, havålguiding, Gullkroken-jazz, blanking etter svartskate, TV-mekking med NRK, NKML-julebord og litt romjulljazz med broderen.
Flere nye pers og spekimort, endte tilslutt med 980 deilige gram.

Art#109: Syltynn slettvar som bifangst under mullejakt i Stavanger

4,2g svindyr mulle fra Stavanger!

#110: Mulle! Kem hadde trodd det når me jekk inn i 2014?!

#111: Skolest… Etter masse fails i flere år, ble det plutselig lett! Måtte det samme skje med smørflyndre..

En setning jeg heller ikke trodde jeg skulle skrive i 2014: “Ny pers på skolest 1240g.” 

“Var det min feil?! JA!” Foto: NRK Newton

Det nærmeste Calle og jeg kom svartskate i 2014..


Interessen for artsfiske er i kraftig oppsving, og jeg fikk muligheten til å holde en drøss med foredrag for blant annet THK, NTNU, Hooked, landsmøtet til FHL og båtforeninger.
2x stor lysing, 2x Florø og 1x JOFL-selfie-kvalitet


Kveite på 8,7kg, tatt som bifangst under piggskatemeite på Frøya.

Ny marginal pers på lysing fra Frøya, 9520g.


Tre turer etter havål i Trøndelag, endte med ny art til 3 mann og ein svenske på ein smell. Sven dro den største på 8,1kg. Ny klubbrekord! 
Stavangermannen endte med mye arbeid, våte klær og en fingertupp i minus. Foto: Vegard P. SollienNKML stilte i ny uniform på Gullkroken!

Stort øyeblikk når broderen dro opp på scenen og hentet tidenes mest fortjente Gullkrok!


Gullkroken ble feiret rolig i Oslos gater i en innleid Bryne-limousin  Innspurt i Skarnsundet på jakt etter broderens art #99 og 100 (!) på ett år. Havmusa satt etter en drøye 20 minutter!

Ny pers på tangkvabbe. 46,6g

2 x ny pers på padde. 410g og 432g

Årets siste fisk på årets nest siste dag.
Alt i alt har det vært et innholdsrikt år i det minste, med trykk på de minste. 9 nye arter, en skokk med nye perser, nye fiskevenner, kule arrangementer, NKML-oppgaver øker stadig i omfang, masse jazz og ikke minst fiaskoer nok til at jeg har mer enn nok å prøve meg på i 2015. Et godkjent år altså. I 2015 ønsker jeg litt mer tid til storfisk, dra på jakt etter noen nye småarter, fortsette smørflyndrefiaskoen og få til noen gode vel planlagte langturer. Måtte det bli enda mer tid til fiske i 2015 og måtte de syke fangstene hagle inn! 
NKML-julebord 2014. Takk for et fint 2014 adle samen, dokker e ein skikkelige jazzgjeng som toppe d mesta!

3 Comments

 1. Tteam Sluk says:

  Bra rapport! Innholdsrikt år, god variasjon og et par drømmefisk 😉
  Skitt fiske i 2015.

  Like

 2. Haze says:

  Sjukt bra! Galet fiskeår! Må 2015 bli ännu bättre! Skitfiske!

  Like

 3. Takker 🙂
  Krysser fingrene for mye stang inn i 2015^^ Skitt fiske 2015 til dere også!

  Like

Comments are closed.