Fembartet tangbrosme – Kom og hent!

For en del år siden var dette en mystisk og nærmest umulig art å fange på sportsfiskeredskap. Femtrådet tangbrosme, kanskje mer omtalt som 5TTB. De siste par årene har den dukket opp nesten over alt. Spesielt i den sørlige delen av landet, Telemarkskysten, Stavanger, Bergen og nå sist i Oslofjorden, har den dukket opp i relativt store antall. I Trøndelag har det derimot vært en solid tørke på tangbrosmefronten. Det er det slutt på nå.


Jeg har hatt noen spede forsøk på mine besøk i Stavanger etter arten tidligere. Det har, som du sikkert skjønner ikke gått veldig bra.. Bra gikk det i motsetning på forsøk etter de to mer sjeldne tangbrosmene, NTB og STB, utenfor Bergen tidligere i år. Det har allikevel ikke vært neseblodtendenser og unødvendige summer med penger kastet i retning SAS, for å få denne antatt letteste arten av tangbrosmene. Jeg har vært mest sugen på å få tatt den på hjemmebane, i Trondheimsfjorden. For noen år siden var status noe slikt som:

-Jon Kolstad hadde fanga noe smått i Rotvollfjæra i 2008, da han vadet på stranda med shorts (dette var altså Vindusfiske v.1.0, bortsett fra de små detaljene at Jon hverken hadde fiskestang eller vindu på vadeturene sine). Vegar fikk overlevert en bitteliten rar fisk fra en minispeider, som hadde fanga noe ålegreier i en fjæredam på Midtsanden. Pethon stadfester at arten finnes til og med opp til Trøndelag. Irvin og jeg diskuterte muligheter, men får aldri fingern ut. 


Sommeren 2014 kom det endelig noe mer håndfast fra Trondheimsfjorden. David Volent Lindberg blindfiska ivrig etter specimen-bergnebb på dagtid. Det resulterte i en veldig uventet 5ttb på snaue 20gram. Vanvittig kult. Definitivt ingen typisk bifangst på dagtid, og det har selvfølgelig ikke skjedd igjen siden. Både Vegar og jeg har allikevel siden den gang prøvd oss på plassen noen netter, uten noe annet resultat enn krabber og avrevne søkker. Få båthavner, mye ferskvann/sedimenter fra store lakseelver og generelt geografisk plassering, gjør at Trondheimsfjorden er et lite stykke bak mikroparadisene sør i landet. Forsøk på flere potensielle steder har det blitt siste året, men ikke noe som helst jazz å spore. Den gamle vandrehistorien om observasjonene fra tiden BanJon Kolstad vasset rundt i Cubus-shortsen sin på jakt etter store sjøstjerner i Rotvollfjæra, var forstyrrende nok det som surra mest i hodet mitt. Jeg hadde leita i fjæra og prøvd på moloen vest for bukta tidligere, men da var det kaldere i vannet. Det var på tide med ett nytt forsøk, og jeg hadde mest troen på den nevnte moloen vest for Cubus-Jon-bukta. Det er som regel kjekt å ha noen å blanke sammen med på slike forsøk, så jeg fikk overtalt Vegar til å bli med ut på tross av frykten for å få for lite søvn før han skulle i tjeneste på den lokale fiskesjappa, Skibs&Fisk, neste morgen. Han angret nok ikke på at han ble med..

Mørket falt på rett før midnatt, vindstille, god temperatur i lufta og tidevannet var perfekt. Vi plasserte ut stenger, lyste etter huler, og fôret ut reker. Krabbene er på plass, dog færre enn på mine forsøk i Sør-Norge. Det går kanskje en snau time, da jeg plutselig hører Veg snøvle noe på karakteristisk trønder-vis nede i steinura.

Fekk du ann?!, spør jeg lett sjokka.
ÆÆæ veit itj, æ må se.. Æ.æ.å fyy ÆÆ!!!”, var svaret.

Han rulla rundt på den smale stien med gress som en lang, stukken og slank gris. Der var den vi jakta på. Ny art og endelig en målretta fangst i Trondheim! Kjempeopplegg!

Gnisten og stemningen i ura føyk i taket, og det var bare å sette i gang med high fives, veiing og bilder. Det merkeligste var allikevel en snau halvtime etterpå, da jeg rolig hører fra steinura igjen: “Æ tok`n”. Joda, Vegar dro på en tangbrosme til på kort tid! En er som kjent flaks, men når det dukker opp to målretta i løpet av kort tid, ja da har du troen på at dette er en plass du kan hente arten. Vegar var nå i ekstase, forståelig nok. Han var såpass mentalt ute på tur, at han begynte å fable om sjøørret.. Jeg sto forsatt å pellet av strandkrabber, tok bilder av Vegar og bitret videre. De yngste er yngst..

 Nattens første femtrådet tangbrosme, og art #88 for Vegar!

 Den mindre kjente tangshup-effekten slo til: 5ttb nummer to for kvelden satt 30 minutter etter den første. De VEGte omtrent det samme, 22 og 23 gram. 

 

Vegar var fornøyd, og så sitt snitt til å få noen timer på øret før jobb. Jeg derimot hadde ingen planer om å skusle bort noe tid på søvn. Jeg skulle enkelt og greit stå her til enten det ble fullt solskinn eller at jeg hadde fått arten. Plutselig, midt i min egen biting, kjenner jeg lett motstand og ser noe lite brunt bli vippet opp fra tangklysene, jeg jubler(forgjeves)!!
Jubelen stilnet nemlig raskt.. Den er f%#n meg feilkroka! Kroken står tvers igjennom øyet..

Jeg kjenner bitterheten synke inn. Bortsett fra en alvorlig feilkroka småsil for noen år siden, er dette første gang jeg feilkroker en fisk jeg mangler på artslista mi. Jeg sto nå med 25 gram med totalt meningsløs tangbrosme i hendene. Allikevel understreket fangsten at dette virkelig var en fin plass for arten. Dog en ytterst syltynn trøst akkurat da. Lettere forbanna på meg selv og brosma, fortsatte jeg i kjent bitringsstil. Tiden gikk til å lage små rekeagn, ufrivillig krabbefiske og sutre på Snapchat til likesinnede artsidioter. Lyset begynner å stige opp i horisonten, og tidevannet nærmer seg maks fjære. Jeg må nå klatre ganske langt ned for å lempe uti agnet mitt. Jeg er allerede mentalt i gang med å planlegge ny tur påfølgende natt, da det endelig skjer. Lina mi strammer seg opp. Jeg løfter stanga bestemt, og den sitter bomfast inn mellom noen steiner. Jeg lirker og drar i noen sekunder.. Svupp! Det løsner, og jeg kjenner det forsatt er ørlite grann med vekt i enden av snøret.
JAAAA! Wooohooo, Æ tok ann! #117!

17 syltynne gram fordelt på 13,5cm med 5TTB.
 
 
5 tråder på snuten

#117 og en meget glad Siddis i morgenlyset.
Hvor og hvordan fiske seg en femtrådet tangbrosme i Trondheim:

 

Hvor


Under og ved sprekker, huler og tangklaser nært land rundt hele denne steinmoloen. De fire vi fikk ble tatt ca. på de blå punktene som vist på figuren over (Trykk på figuren for større kart).

Ganske værutsatt, så en stor fordel om det er vindstille.
Tidevannsforskjellen er stor her i Trøndelag. Her kunne jeg klatre ned å titte på steinkanten Vegar hadde fått sine fisk et par timer i forveien.
 
Fisket fra topp flo og frem til morgen og maks fjære.

 

Hvordan
Små stenger rigget med biter av reke senkes ned i potensielle skjulested for tangbrosma. Ta bort lyset (ja vi fisker etter den når det er mørkt) og vent til det skjer noe, dette er ganske lyssky skapninger. Som regel tar det ikke mange minuttene før enten en krabbe, sypike, småtorsk eller forhåpentligvis en tangbrosme finner agnet ditt. Følg derfor nøye med. Tangbrosmene virker å ha en meget lav gjennomsnittsstørrelse på denne plassen. Samtidig er 5ttb mindre i kjeften enn for eksempel nordlig tangbrosme, så krokstørrelse #10 Mosquito passet fint. Vi rigget takkel i Bergen-boltrig-stil , beskrevet i et tidligere innlegg fra JOFLs tur til Bergen. For best mulig å kunne se hvor du plasserer agnet ditt, velger vi å fiske fra like etter flo og på synkende vann. Da får vi fisket oss nedover i ura etterhvert som vannet synker og har hele tiden god sikt.
Illustrasjon hentet fra Møre: Sindre viser sin versjon av boltrig..
Vi oppfordrer selvfølgelig til catch and release på disse småtassene, og det kan derfor være lurt å ha med seg en tynn liten tang for avkroking. De er nemlig meget glupske skapninger. En stamp eller kar er også smart å ha med seg. De tåler ikke all verden, så for oppbevaring og gode for bilder av trådene på snuten er det kjekt å ha dem i vann. Link gjerne til oss og send oss en rapport om du er tar deg en tur ut på Rotvollneset og prøver deg på tangbrosma en natt.
Lykke til med fembartet tangbrosme. Hvem vet, kanskje dukker det opp flere rariteter utpå moloen her?Edit:
Ja det dukket opp mer rariteter på denne plassen. Sverre var i går kveld ute å prøvde seg på 5ttb. Etter en drøy time satt en liten tangbrosme..
Trøndelags første, og landets nordligste stangfangst av nordlig tangbrosme (NTB). Når kommer første STB i dette området?!


Nordlig tangbrosme 8,7g. 2becontinued?

One Comment

Comments are closed.