Oktoberfest

Det begynner å bli en liten stund siden nå, men det tåler allikevel å havne noen notater i arkivet her på bloggen. Den siste uka i oktober ble nemlig en riktig fest. En fest med trønderslim, 10+, gule hettegensere og glitrende gullbelagte kroker.


Hver eneste høst siden den første havålsuksessen i 2011, har jeg tilbragt noen kvelder etter disse dyrene. Det er for meg høstens artigste fiske, kanskje kun likestilt med diger lysing i midten september. Hvert år har grensene blitt flyttet. Litt etter litt. I fjor var det utrolig nok Sven som dro til med sesongens største, med sitt første eksemplar av arten. For min egen del ble det en rekke satsinger med suksess stor som guide. Av personlige noteringer, var det vel egentlig kun en fingertupp i minus som var verdt å nevne. Det var derfor med solid gnist vi tøffet ut på årets første forsøk på trønderål. Med meg på tur, hadde jeg ølbaronen fra Fjord Bryggeri, Frank Rimol. Hans havåldebut ga dessverre ingenting annet enn søkkvåte klær.. Høstregnet slo inn for fullt denne kvelden. På grensen til jævlig. Godt var det da at det slo til med ny pers på havål. Kveldens eneste run, endte i et dyr som nesten dro vekta over den etterlengta 10-kilosgrensa. Det var jo en småål sett opp i mot opplevelsen min fra Øygarden noen uker i forveien, men solid bestenotering på “hjemmebane”.

9660gram/149cm
Den neste kvelden var været helt topp i det minste. Stjerneklart og kjølig. Det er vel alt som kan sies om denne kvelden. Denne gangen var det Vegard Sollien som var med på tur. Vi returnerte tilslutt slukøret og halvfrosne til land, uten så mye som ett napp av den riktige sorten. At Vegard noterte seg ny art med hvitting(!), fortalte vel egentlig bare at han har fiska ekstremt lite i saltvann med agn, og kommer fra ørretinfiserte innlandsområder.
Påfølgende kveld var det ny satsing. Samme stjerneklare vær, kaldt og ca 20 meters dyp. Denne kvelden var det Kay Arne Olsen fra TOFA, som ville bli med å jakte en ny art på lista. Med gårsdagens fiasko, var ikke troen sånn helt på max. Vi fikk allikevel ikke fundert lenge over fullmåne og abiotiske faktorer, før det smalt til med et riktig drag på makrellfileten.. Det er altså ikke lett å skjønne seg på hva som er bra havålforhold og ikke.
20 minutter var alt som skulle til, så sto Rampage-stanga mi i full bøy. Jeg kjente at dette var en større fisk, og når det lå å baska rundt i overflaten, var all tvil borte. 10+! Denne er endelig over 10+!
Glede, slim, bilder og release. Jeg er fornøyd for kvelden. Jeg foreslår at Kay Arne fisker med begge stengene resten av kvelden.. Jeg får vel såvidt fullført den setningen, før Kay får drag i andre enden. Han smeller til, og fast fisk. Havål, ingen tvil!
Opp kommer nok et fantastisk dyr, og nok en fisk som bikker 10 kilo.. Her har vi holdt på i dette området i flere år, og ingen har bikka 10kilo. Så kommer det to stykker i løpet av få minutter!
Vi fisker vel i en halv time til. Begge to er strålende fornøyd, og innser at vi egentlig ikke trenger å pushe videre denne natta. Vi kan faktisk dra hjem, nyte en cognac og møte uthvilt til jobb neste dag.
10400g, ny art og 10+ på første forsøk!


Release av Kay sin fisk etter veiing i håv. Foto: Kay Arne Olsen

11600g og et fantastisk stykke trønderål! Endelig ble tikilosgrensa brutt her oppe i Trøndelag.
Foto: Kay Arne Olsen

Med noen fine ål i den mentale sekken, kunne jeg slenge meg med resten av et oppspilt gul gjeng i retning Oslo og Gullkroken. I år var vi nominert til hele 4 priser, så stemningen var litt ekstra spent i år. Som Irvin skrev: “Men det skal sies…. fire gullkroker på en etterfest hadde vært temmelig fett da.”

Han fikk HELT rett!

For å gjøre en lang fantastisk kveld kort, så gikk dette jæ**a bra!

Som en knurr, var vi i generelt godt humør ved ankomst. Legg spesielt merke til Sven nede til venstre. Ved første øyekast skulle en nesten tro det var Åsmund Isaksen.. Foto: Hooked
 


Årets klubb/forening 2015; NKML!! Foto: Hooked

SjÆfen sjøl takker folkemassene på Chateu Neuf. Foto: Hooked

 

Brødrene Florø-Larsen med tjukt i gullkroker! Foto: Hooked

 

#YearOfTheBear
Foto:Hooked
Her kan du lese om alle klassevinnere 2015: https://www.hooked.no/artikler/her-er-arets-gullkroken-vinnere
Siste tiden har vært preget av MYE jobb, halvtamt vær og innslag av haspelfiske etter stor lyr.
Nå venter en etterlengtet juleferie i Stavanger, og tradisjonen tro blir det sikkert dyppet et agn eller to i løpet av de dagene der..
Frisk lyr i friskt vær.