Årsrapport Bjørn 2015: #YearOfTheBear

Etter et par gode resultater tidlig på året, var Sindre Bøe raskt ute med markedsføre hasjtaggen #YearOfTheBear. Taggen slo rettmessig aldri helt ann. Allikevel, nå når jeg ser tilbake på fiskeåret som gikk, så var det et år virkelig fylt med jazz, suksess og enda mer jazz. Tradisjonen tro så kommer det nå en oppsummering av fiskeåret mitt. Antagelig mitt beste fiskeår noen gang.

Vinteren
Året startet ganske likt som i 2014. Etter en uventet dyster tur til Stavanger, fant jeg avkobling i en fisketur før returen til Trøndelag. Kikkfiske på natta i Rogaland er noe for seg selv. Startet ikke året med en norgesrekord dette året, men noen fine perser og specimenfisk ble flekket opp. Fortsettelsen på denne vinteren ble derimot ikke den samme som fjoråret. Løgninisen gikk på en skikkelig smell under stormen “Ole”, og hele arrangementet vårt så ut til å gå straka vegen i dass. Snarrådig tenkning, gode hjelpere og positivt innstilte deltagere ga derimot både Løgnin og Ole fingeren STRAKT i retur! Alt ble flyttet til Hjellbotn, et grunt fjordbasseng vi visste fint lite om. Det viste seg å være helt topp, og Irvin og jeg kunne tilslutt senke skuldrene på et vell gjennomført mesterskap. Mer sjøisfiske ble det ikke denne vinteren. Derimot ble det isfiske i ferskvann, dog ikke etter en helt tradisjonell art.. Krøkle på Lyseren, hvor Vetle stilte som guide. Det ble en tur med mye innsats, tight tidsskjema og full suksess. Art #112 var i boks! Siste høydepunkt denne vinteren, var også fisk som veide mindre det folk flest fisker etter. En jobbtur til Bergen og halvdårlig vær, var utgangspunktet til en spontantur etter disse usaklige tangbrosmene. For på dette tidspunktet var det ikke mange som hadde disse på listene sine. Faktisk kun Kim Rassmussen som hadde NTB og STB, pluss Mathias som hadde dratt opp en NTB av hatten. Jeg fikk være med unggutta Mathias og Peter, og vi skulle i det minste gjøre et forsøk, selv om guidene manglet det meste av targetartene selv. Kort fortalt ble dette ble en magisk kveld. Både STB og NTB samme kveld. To nye arter og ny norgesrekord. Det som da føltes som usaklige fantasiarter.. Et virkelig godt minne fra 2015.

Pers og specimen svartkutling. 66,4g

Ny pers på hornkvabbe, 70gram
 
Alltid skoy med stor hårvar. 211g
Art #112: Krøkle 6,7g
Fin gjeng på krøkletokt – Lysern.
Panserulkene var også i 2015 på plass hele våren og vinteren, på Skansen-kanten. 

 

Ble ikke mange turene på Løgnin, men i det minste en ny pers på strømsild, 69gram.
 
NM i sjøisfiske ble i 2015 avholdt på Hjellbotn. Også på denne fjorden var Lars Hellum best! Foto: Kay Arne Olsen


Art #113: 113gram specimen strandtangbrosme (STB). Foto: Peter S. Lie


Art #114: Nordlig tangbrosme (NTB) på 44,15g/16,5cm. Ny norgesrekord! Foto: Peter S. Lie


Også Mathias dro til med flott strandtangbrosme. Dette var den andre og tredje stangfangsten av arten i Norge. Foto: Peter S. Lie

Våren
En vinter uten særlige isforhold er ikke all verdens skoy, selv om det på antall nye arter hadde gitt meg uttelling over forventning. Heldigvis er våren neste årstid ut. En årstid hvor det skjer mye artig for en Bjørn. Båtutsett, økt temperaturer, gytesesong for flere arter og generelt et godt spennende fiske. I år ble det også en ekstra happening, da vi endelig fikk ut fingen og kom oss inn på boligmarkedet. Ikke akkurat gunstig for fiskeøkonomien, men fikk i det minste en helt ny bod å dytte alt rasket mitt inn i! Våren pleier å dreie seg mye om blåkjeft, lange og diger lyr fra land. Det gjorde det også i år. Langene var ikke de største, men ble i det minste mange fisk over 10kg. Blåkjeften var ellers uvanlig treg i år. Lyren derimot, der var det full rulle! Det ble masse action og jeg fikk vippet opp en hel drøss med fin fisk på 4-5-6kg. Det var allikevel en fisk som stakk seg litt ut for min del, en fisk jeg på dette tidspunktet trodde ville bli årets fisk for min egen del. 8kg-blank og ny pers! Vanvittig digg! Den årlige vårturen hvor Kenneth kommer på besøk, ga nok en megalyr! Kjenner jeg gleder meg til dette fisket setter i gang igjen om ikke lenge. Ellers fikk jeg prikket inn et par nye ferskvannsarter i Østfold, da jeg var invitert som foredragsholder på Oslofjordkonferansen. Ole Håkon Heier og Leif Andersen gjorde alt riktig da de bringte meg til superplasser etter henholdsvis sik og hvitfinnet steinulke. Det ble også en spontan langhelg til Troms og Lauklines sammen med kollegaer. Ikke de største fangstene, men gutta i Team Sluk fikk ihvertfall hjulpet meg med ny pers på gapeflyndre.

Alltid kjekt når dyret starter, etter vinterlagring. The Pearl is back!
 
Hele 17.mai ble i år feiret ombord i Black Pearl på tradisjonelt vis; flagg, øl, Snurring og lange. 
 
Kenneth med ny pers og speki-lyr 8060gram!
 
Ble også endelig 13kg+ lange på Kenneth!
 
En av mange 10+ langer i år.
Årets første ble dessverre også min største  i Trondheimsfjorden, 14kg.

 

Treigt blåkjeftfiske denne våren, men fikk blant annet ordna arten til Sindre før han trakk trønderårene sine tilbake i retning Møre.

 

Ny pers på lyr, og et av årets høydepunkt! Haspelfiske etter lyr i mørket er noe av det artigste fiske jeg vet om. Specimen 8000g/91cm. 
Art #115: Hvitfinnet steinulke (HFSU) 2,7g. Foto: Ole Håkon Heier
 
Art #116: Sik 314g. En meget vanlig art, som allikevel kan være en sær jævel. 
Foto: Leif Andersen

 

Mange flotte lyr denne våren. Her med årets nest største på 6520g
 
Tjukt i gapert. Nye persen endte på 460g. Foto: Øyvind Høier
Espen Farstad imiterer steinbit. Ble veldig mange, men dessverre ingen riktig store. 
Foto: Finn Eide
Liten tromslapp gjør seg godt på matbordet. Foto: Ketil Skår
Sommer:
Også denne sommeren ble det mange turer ut i Black Pearl på Trondheimsfjorden. De sære fiaskoene etter eksempelvis smørflyndre, generelt dypvannsfiske, testing av nye plasser og gjester som ønsket fisk over 10kg. Alt som normalt altså. Vi fant også endelig ut av hvordan vi skulle plukke femtrådet tangbrosme (5TTB) her oppe i Trondheim. Kult å se hvordan kunnskap kan videreføres til nye lokaliteter. Av langturer denne sommeren, ble den årlige Langesundfestivalen selvfølgelig prioritert. I år var vi 3 lag som bodde på klubbhuset, og jeg stilte på lag sammen med de to Kildene, Irvin og Adrian. Poengmessig gjorde vi vår beste LSFF-konkurranse, ever! Det var det flere lag som gjorde så plasseringen holdt kun til en 19.plass sammenlagt. Det er allikevel en fest å fiske alle de kule artene i Langesund, folka er topp nåtsj og vi prøvde å dra alt til nye høyder ved å spise hele Carolina reapers, verdens sterkeste chilli. Lang historie kort, det svei i alle retninger og endte i noen stygge scener i en kano.. Allikevel var vel kanskje stoppen på vei ned til Langesund det som ga de største jubelscenene denne turen. SMS og jeg fikk bli med Carl Stiegler ut på båttur, etter sommerens store hype; stripet pelamide. Det ordnet seg for oss begge, og det ble en meget lystig biltur fra Bunnefjorden og videre til klubbhuset i Langesund. Ellers ble det også en tur langt ut på åpent hav med MS Gotland etter dypvannsfisken mora. Broderen og SMS var reisefølget, og suksessen satt heldigvis ikke langt inne i det hele tatt. Me bare dro di, faktisk! Det var allikevel inni fjorden, på en av standardturene på dypet, at jeg skulle få min klart beste fisk dette året. Ei tønne av en brosme. Vi visste at det fantes store brosmer her inne, men at det skulle dukke opp en rekordfisk som passerte 17 kilo hadde jeg aldri trodd.
Maria med sin første fisk over 10kg! Tunge drag og lett forbanna, fiksa hun alt sjøl. 11200gram
 
Hanne ville også ha en fisk over 10 kg. Det tok ca. 3 tilslag og 30 minutter. 

Marius Vikene fikk vippa opp en dobling av langepersen sin, med et flott individ på snaue 16kg.
Ny pers og solid specimen på grønngylt. 261gram.
Art#117: Endelig, etter mye bitring satt femtrådet tangbrosme (5TTB).
NKML-styret på smøretur til skogs utenfor Kongsberg etter småabbor.
Det ble rødknurr på LSFF i år også.

 

Slettvar fra Tårnbukta. Fortsatt latterlig liten, men kom endelig over den mindre kjente magiske grensa på 100gram.. 160g/24cm.

 

Denne persen på vassild var kjærkomne poeng under festivalen, og den vant også plakett for største jazzild totalt under festivalen. 430g.

 

Hårfin pers på blåkjeft. Denne satt langt inne for oss også i år, men er såpass viktig at vi måtte bruke ekstra tid på den. 1265 gram.

Årets største opplevelse ble en brosme. Det hadde jeg ikke tippet på forhånd.. Verdens største brosme på stang, fra Black Pearl. 17260g/108cm. Vakkert!! Foto: Sven J. Kolstø 

 

Duppfiske etter horngjel under skoletfiske er skoy. Fin fisk på 520gram.

 

Når specimen-barrieren på brosme var brutt, gikk det ikke mange ukene før et nytt kjempeeksemplar kom opp i skuta. 13260g/101cm.

 

Ny pers på skolest, og andre mann over 2-kilosgrensa. 2200g/103cm
Art #118: Fikk 4 stk mora på tur med Frederic Kullin. Her med min største på 1840g/52cm. Kun 60gram bak den daværende norgesrekorden til Vilhelm Skilhagen.
 
Totalt fikk vi 9 mora, hvor SMS dro til med oldemora på 2220g og ny norgesrekord!
Foto: Frederic Kullin
Art #119: Sommerens store snakkis, stripet pelamide! 1140g/49cm
 
Alle deltagere på Midtnorsk fjordcup 2015 samlet på kaia før start, klar til å kjempe om bymesterskapet. Et virkelig kult arrangement som jeg ser frem til senere i år.
Foto: Karine Valle
 
Bymester i havfiske 2015! Thomas Tofte og Geir Magne på hhv andre- og tredjeplass.
Foto: Karine Valle

 

Ny pers på torsk som bifangst under seifiske utenfor Frøya. 14,06kg.
 
Haspelfiske etter stor sei er alltid skoy. Her med en på drøye 10kg utenfor Frøya.
Årets største trønderblå for min del, 1240gram.
 Interessen for artsfiske har virkelig tatt av de siste par årene, så det ble mange foredrag rundt om i landet. Kult at mangfoldet kommer i fokus.

 

På tur med Monika Blikås, hvor vi lagde radioprogram for NRK-Naturmagasinet
Ble invitert som ukens gjest i NRK-Her og Nå, hvor artsfiske var temaet.

Høst:
Høsten ble også en innholdsrik årstid, med meget tette tidsplaner. Her skulle nemlig NKML på sin årlige klubbtur til Frøya, havåltur til Bergen med Irvin, holde artsfiskekurs over en helg i Rogaland for RJFF sammen med John Olav, sette i gang FiskForFørdefjorden-prosjektet sammen med Irvin og Endre Hopland, Gullkrokenparty i Oslo og ikke minst lage en nett-TV-serie med AdressaTV. Når du sper på med guideing fra Black Pearl, mer havålfiske i Trøndelag, kombinert med at høsten er den mest travle tiden på jobb for en biolog på Veterinærinstituttet.. Ja, det ble som forventet en MEGET hektisk høst, men inni svarte skolesten så mye kult jeg fikk oppleve! Havålen som jeg sloss med i havgapet utenfor Bergen, sammen med Irvo, var desidert den fisken som sitter best i flettå enda. Makan til ustyrlig fisk og krefter, og den fisken jeg setter nest høyest i 2015.

Alle prosjektene som var planlagt gikk som ei kula, kanskje spesielt innspillingene av artsfiskeserien sammen med SMS i Trondheimsfjorden. Her ble det mye stang inn.
Halloween banket plutselig på døren, og det var da med stor spenning jeg dro i stim sammen med andre gulinger, i retning Chateau neuf og Gullkroken 2015. Endelig var klubben vår, NKML, nominert til prisen årets klubb og forening. Noe vi ikke har vært siden nominasjonen tilbake i 2012. Når i tillegg min bror er nominert som årets artsfisker og jeg er nominert til hele to priser som årets profil og saltvannsfisker, ja da var grunnlaget der for en skikkelig jazzkveld satt.
I Oslo gikk ALT i vår retning! 4 av 4 Gullkroker til NKML, gule folk over alt og et sirkus av en kveld! Det er egentlig ikke så mye mer å si om akkurat den kvelden der. Det ligger så mye innsats, arbeid og opplevelser bak det, og en enorm glede over æren av å få disse prisene. En kveld jeg aldri kommer til å glemme. Igjen tusen takk til alle som stemte på nettopp oss i 2015!
Sammen med min bror, John Olav, holdt vi kurs for alle Jeger- og fiskeforeningene i Rogaland. En hel helg med mye jazz utpå Åmøy.
Specimen skrubbe, og ny pers under testing av mitt nye vannkikkebrett. 1030g/44cm
 
En lang og utrolig slank ålekvabbe, eller en typisk Bjørnekvabbe om du vil. Ny pers, 136gr.

 


NKML har i samarbeid med Hooked, satt i gang kampanjen FiskForFørdefjorden (FFF) denne høsten. Fantastisk fjord med mye flott fisk!

Nidelva trippelen: Sjøørret, regnbueørret og laks på samme dag. Foto: Kay Arne Olsen
 
En dag på prøvefiske i Nidelva sammen med Kay Arne Olsen ga meg 3 laks, hvor største ble ny klubbrekord og solid ny pers. Her er release av storlaksen min på 9500g/100cm. Foto: Kay Arne Olsen
Ny pers på skjellbrosme, og specimen. 1100g/51cm

 

Vanvittig mye store lysinger også i år på Frøya. Det kuleste var allikevel når de kom opp på drøye 20meter under båten, ute på 150meters dyp, etter mørkets frembrudd.. 

 

Sjelden er hågjel artig. Men det ble dratt frem et smil når jeg endelig fikk en specimen hågjel. 1600gram/76cm. 
Første trønderålen for året var meget nær å stryke målet på 10kg. Havål rules!
11600gram/151cm. Endelig satt 10+ trønderål! Foto: Kay Arne Olsen
23500g/193cm, specimen og suveren pers på havål! En vanvittig drøy opplevelse!
 
Hordaconger, Stålormen#2 og Midgardsormen i en pakkeløsning. Veldig lett å posere med..
 
Andreas Næristorp booket seg en tur i skuta Black Sko, med suksess og ny art. Ganske kult at en i utgangspunktet så sær art nå er mulig å guide folk etter, med suksess.
Enormt å gå opp på scenen som kveldens første vinner av Gullkroken 2015! Foto: Hooked
Mikrofonstativet forble ubrukt og det ble noen solide takketaler. Direkte herlig å valse på scenen i ren (ihvertfall nesten ren) gledesrus. Foto: Hooked
 
Årets saltvannsfisker, årets fiskeprofil og NKML som årets klubb/forening. Foto: Hooked.no 

 

Når John Olav i tillegg får årets artsfisker, så ble det et, ja, la oss si VELDIG gult nachspiel.. NKML 10+! Foto: Hooked.no 

Norges nest største skolest på stang, etter 40 sekund fiske under filming av nettopp skolestfiske..
Stang inn? Mest ja. 2300gram. Foto: Frank Lervik. 
Lysingepisoden avsluttet med en fin lysing som tok agnfisken til både Irvin og meg.
Foto: Frank Lervik
Årets tredje specimen brosme satt på innspilling av episode om brosmefiske. 12200gram.
 
NKML fikk denne høsten egen Nett-TV-serie, på Adressa-TV denne høsten, hvor vi fikk presentert artsfiske. Fantastisk kult prosjekt. SMS blomstret foran kamera og fikk endelig gitt knurr en beskrivelse den fortjener; den er generelt i godt humør. Blir det mer i 2016? Skjermdump: TVAdressa
En på grensen til idiotisk dagstur fra Stavanger etter canadarøye i julen sammen med broderen, i Lutvann endte dessverre kun i ei lusen røye. Spenningen når den var på vei opp var ihvertfall 100% tilstede.

 

Jeg hadde glemt hvor mye det faktisk blåser i Stavanger. To vindstille værvindu i julen ble allikevel godt brukt. Endelig satt en diger paddetorsk og specimen, 744gr/35cm.

 

Årets siste fisk ble en specimen dvergulke, som akkurat bikket 100gram og ny pers. 100,4g/17cm
Det har totalt sett vært et meget bra år, som jeg tror blir vanskelig å toppe i 2016. 8 nye arter, en drøss med specimenfisk, over 70 forskjellige arter og 20 nye personlige rekorder. Når du legger til alt jeg har fått muligheten til å være med å bidra til sportsfisket igjennom; TV, radio, magasiner, arrangementer og foredrag, toppet med en liten bunke gullkroker på Chateu neuf..
Ja, 2015 levde til de grader opp til uttrykket: JAZZ+!
Takk til alle dere jeg har vært på tur med i året som gikk, håper jeg møter en drøss av dere på Løgnin om drøye 3 uker!
Godt nyttår og skitt fiske 2016 

One Comment

Comments are closed.