Det er høl i gjerde på Lier..

on

… er et østlandsuttrykk man bruker om noen som er litt koko. Fritt oversatt: ta deg en bolle.

nm i sportsfiske går over hele året og det konkurreres i saltvann, ferskvann, rovfisk (fersk) og mikro. Den gjeveste er likevel “totalkonken”, som er en sammenslåing av saltvann, ferskvann og rovfisk. Vinneren av denne kan titulere seg norgesmester i sportsfiske og konseptet setter allsidighet i høysete.

2007 var et in-between år på alle måter for min del, og de utallige fiskedøgna betalte seg med totalplaketten. Jeg har nok ikke fiska like mye i år, men likevel mer enn på flere år og dessuten har jeg kanskje blitt mer taktisk av meg etter hvert. Det har gjort at 2012 har vært mitt beste fiskeår noensinne. Mer om det i årsoppsummeringa som kommer rett over nyåret. Nå skal jeg tømme meg om konken.

Jeg ligger an til å vinne nm i saltvann, noe jeg setter veldig høyt om det går i boks. I totalen har jeg knivet med Andreas i hele år, og for to uker siden lå vi a poeng (!) Uka etter lå han noen poeng foran. Dette måtte gå an å gjøre noe med! Så etter et nødvendig minimum av julefeiring gikk romjula i sin helhet med til isfiske på sjøen for å prøve å hanke inn de siste poenga som skulle til for å slå maskoten fra Strømmen. Dessverre, får jeg nesten si, er Andreas en god fiskekompis, og jeg fisker heller med han enn å stå på isen aleine. Ikke veldig taktisk kan man kanskje innvende, men i en så smal hobby bør man jo være venner. Skuling og taktikeri blir for dumt. Er tross alt ikke vm i sjakk vi snakker om.

Realistiske arter med sjans for poeng var øyepål, kolmule, rødhai og makrell.

For å oppsummere julefisket: 5 dager på isen, 148 tilbakelagte mil på veien, 8,6 km vassing i dyp og tung snø. Resultat: INGEN bra fisk.

I min søken etter fjordis starta jeg i Voldsfjorden i Porsgrunn, en grunn og forurensa brakkvannsfjord hvor det er tatt lite av interesse. Hadde ikke store forhåpninger med andre ord. Det ble de sedvanlige hvittingene, noen knurr, sypiker, torsk, en lange og to bitte små øyepål. Samt en hummer. Til tross for null poengfiske skulle det vise seg at dette var den mest givende turen i hele jula, så jeg burde egentlig gitt opp allerede her og valgt ribbe, akevitt og søvn de kommende dagene. Men når viljen er større enn forstanden går det som regel på trynet.

Drammensfjorden hadde jeg ikke trua på i det hele tatt, men jeg måtte ut likevel. Noe dritt at det ikke er bra nok is på Sandebukta. Gikk ut ved kirken i Gullaugsbukta og plasserte meg strategisk utafor pinnefiskerne. Etter to timers fiske i ekstremt tett snødrev hadde jeg fått 2 torsk på til sammen 100 gram, da dro jeg hjem og la meg. Hva f… holder jeg på med…

Så bar det til Mørjefjorden på grensa mellom Vestfold og Telemark. Andreas og jeg fikk ikke gått utpå der vi ønska så vi måtte vandre 2 km ut på isen i tidvis mye snø. Hadde veldig trua på plassen, men det gikk i det vanlige der også. Hvitting, sypike, sei og torsk.

Allierte meg med Bjørn Salte og dro nedover kysten til den sagnomsuste Makrellfjorden i Nord-Agder. Trua var større en noen gang, og den ble ikke mindre da en lokal fisker meldte om 40 makrell mellom 1 og 1,5 kg et par uker i forveien. Det hjalp så jævlig lite, jeg fikk en makrell i løpet av de 7 timene det var lyst. Den veide 100 gram. Det var også den eneste fisken jeg fikk den dagen.

Det var meldt om tropisk regnstorm dagen etter så hadde igrunn resignert og slått meg til ro med at fiskeåret 2012 var over. Klokka var likevel stilt på 05.00 dagen etter for å se om det var føre. Det var kommet 30 cm snø i løpet av natta og det snødde fremdeles tett og vannrett. Perfekt for nye 30 mil på veien med andre ord. Jeg hadde så sykt lyst til å gå å legge meg igjen, men som i en transe satt jeg snart i bilen igjen. Uten kaffe, niste eller dobesøk. Jeg skulle ønske denne historien hadde en lykkelig slutt med poengsanking og ny tittel på overtid. Sånn gikk det ikke. Jeg totalblanka.

Og imorra går turen nordover igjen.

Tror jeg skal ta fri på nyttårsaften.

Grattis til Andreas med tittelen og godt nytt år til alle galninger der ute!

3 Comments

 1. raphaug says:

  Flott, Irvin, både ydmykt og ærlig. du er ekspert

  Like

 2. Tynt. men du e faen seige. huske fortsatt at eg ska nekte deg hysetur til agdenes i januar når suget er for stort igjen

  Like

 3. Irvin says:

  Nettopp fordi jeg vet at det blir langt mindre fisking i 2013, ble det kanskje litt i overkant desperat nå på tampen :p

  Like

Comments are closed.