Får du no sko?

on

Sto opp søndag morgen, sola var oppe og værutsiktene så overraskende bra ut til Trøndelag å være. Samlet sammen litt mat og snacks i matposen mens jeg grublet på hva jeg skulle fiske etter i dag… 
Her er det seriøs research på gang… Foto: Carl Oscar Raphaug

Valget havnet på en art som det er tatt eksemplarer av tidligere ute i Trondheimsfjorden, men langt fra noe bankers. Hadde tross alt drøftet forslaget om en slik satsing med klubbkollega Irvolini fylkesmann noen dager tidligere, men da ble det bare snakk om svarthå og hågjel. Men været var bra, hadde til og med tenkt å sole meg litt, “Work the taaan…”

Hadde vel sett for meg noe som dette, bare litt mer gyllen:
 
MR.Tan, foto: google

Båten ble pakket, og jeg satte skuta ut mot munkholmen for å fiske litt agn..
Don’t mind the bedchair, fuckings linselus… Foto: Carl Oscar Raphaug

Vel ute på munkholmen kunne jeg raskt konstatere at det ikke var noe særlig makrellfiske. Hekla føyk i alle tenkelige retninger, men makrollen var ikke så bitevillig i dag. Jeg begynte å bli usedvanlig kreativ i desperasjonen og kjørte trondheimsfjorden på kryss og tvers i jakt etter agn. Tipper triploggen så ut noe som dette:

 
OBS! Rekonstruksjon, men antar at den er 99,9% lik originalen.Men etter flere timer fant jeg endelig makrellen, og syv-åtte stykker måtte bøte med livet. Det fikk holde.. Man får jo ikke fisk i bra vær. bare brunfarge.

MR.Tan, foto: google

Tacklet fyker på fjorden, jeg setter meg godt til rette i solsengen min, setter på P4 (HYSJ, Irvin..) og spretter cookies-pakken.. Roen kom veldig fort, for forholdene var så og si HELT upåklagelige..
Foto: Carl Oscar Raphaug


Foto: Carl Oscar Raphaug

Men ikke lenge etter at søkket har truffet bunnen er det slik typisk hågjel-napping på stangtuppen. Her er det ikke rom for å sole seg, her må det sveives. Underveis tenker jeg litt på hva det kan være. Føles veldig lite ut som en brosme, litt mer som en lange, gjerne blålange, hadde vært kult med vassild selv om jeg aldri har hørt om noen fangst av den arten så langt inne i fjorden, men realismen rår og jeg må forsone meg med at det er en hågjel. Men etter hvert ser jeg fisken på vei opp, og utrolig nok er det ikke en hågjel.. Har aldri håvet en fisk så fort før, var nære ved å bryte lydmuren på det verste. Og her får dere noen hint, slik at dere kan resonnere dere frem til riktig art:

1. Det er ikke en ferskvannsfisk:

Foto: google

2. Den er tatt i saltvann:

Foto: Carl Oscar Raphaug

3. Den har en hale:

Foto: Bjørn Florø-Larsen

4. Den har blå munn:

Foto: Carl Oscar Raphaug

5. Men ikke de typiske blåkjeftfargene..
 
Foto: google

6. Kanskje det er en sandflyndre, har du sett den før?
Foto: google

Men det er jaggu ikke den heller.. Det er den arten jeg fisket etter, en ålemops..
Foto: Carl Oscar Raphaug

Min første reaksjon er vanskelig å beskrive, men jeg forstår egentlig ingenting.. Hendene skjelver, balansen blir dårlig.. Må bare sette meg ned og få igjen pusten litt.. Uten forvarsel kommer det et slags nølende, forsiktig hyl med litt innslag av vræling, før det blir helt stille igjen.. Prøver instinktivt å ringe Irvin, men han var i selskap med Northug & Co på halvmaraton i vassfjellet, så jeg ringer biolog #2, Bjørno. Han var også på sjøen og hadde hørt noen ulyder fra området jeg var i.. Uansett, jeg får skravla tydelig nok til at han tar meg på alvor og kommer kjørende tre minutter senere, og det blir feiring*..
 *High-five’s, klemmer, hopping, hyling, dansing, ringing, jubling, sjokomelk..

Fisken er diger, kunne det være en ny rekord?

 Feiring*

Fisken var 97cm lang

Foto: Bjørn Florø-Larsen

Og den var fiiiiin…

Foto: Bjørn Florø-Larsen

Vi fant tonen..

Foto: Bjørn Florø-Larsen

Feiring*

Foto: Bjørn Florø-Larsen

Og ekkoloddet viste hele 15,5grader i vannet, ti grader under smertegrensen, men what the hell, denne fortjener faktisk et bad.. Hadde jo tross alt en gang i tiden lovet å vasse til knærne hvis jeg fikk en
flekksteinbit over 30kg, men dette fikk holde..
http://static.photobucket.com/player.swf
Foto: Bjørn Florø-Larsen


Foto: Bjørn Florø-Larsen

Tar med fisken inn til land for å dobbelsjekke vekt etc. Fisken tikket inn på 1900gram blank og 97cm.
Ny norgesrekord! And a new world record for roundnose grenadier (Coryphaenoides rupestris) aka skolæst och skoläst und grenadierfisch:

Foto: Anna Sylvander

Happyface? Ja.

Får du nå blå? Nei.

Tan? Ja

SMS forteller sin versjon:
Sitter gjønåføkd på kontoret mens sola steiker ute. (Se illustrasjon over.) OC ringer og jeg tenker han kanskje har fått smør. (Nei, men han brukte tre kg meierismør som solkrem, se illustrasjon over.) 
“Æ har fåidd sCOooolæst. Muahahahæhææææææ æ tok an! Ka e norgesrekorden?” 
Siden 2007 har jeg sulla rundt som en idiot i gummibåten og fantasert om skolest. Trønderfaen (Illustrasjonen over er nå noe misvisende.) Jeg har dratt hundrevis av håer og brosmer under skolestblanking og aldri sett en skolest live. Jeg har fiska over 100 timer målretta etter skolest og så drar CO ny nrek etter 30 minutter fiske. Trønderfaen. Likevel; ufattelig kult med ny nrek på skolest på CO, NKPL og Trondheimsfjorden! Gratulerer sCO!

Kommentarer fra Bjørn:
Eg va akkurat komt udpå, og i motsetning til Calle – funne makrellen. Eg rakk bare å dra inn ei hekla…då hørte eg hylet…Ser OC sin båt i det fjerne, og tenkte d va någen av de blåkjeftlause amatørene i NKML som ble guidet til sin første blå..Jaja, kjekt for de d, tenkte eg. Men så sekunder etter ringer telefonen…”Æ har fåidd sCOooolæst, d e heilt føøkd!!!, kom kom kom, NÅ!!” Eg starta opp skutå sporenstreks og fyrte bort til den normalt storkjefta trønderen. Han satt i fosterstilling og hylte i baugen, skolesten lå bak i båten, fortsatt oppi håven, og kroken var ikkje tatt ut av kjeften…Det måtte eg gjør, Calle va rett og slett for føkd. Men eg sleit sjøl..Evig kul fisk, som i tillegg er gigantisk! Eg finne etterhvert fram vekt og målebånd…norgesrekorden va fittenforen..PLUSS! Så va d bare fest og jazz, blei et halvtamt nedslipp på oss begge to etterpå, men d va ikkje vits. Dette va Calle sin dag og fisk! Istedet blei d mot all forventning et bad(!) på Calle…For de som kjenne han så e d jævlig usannsynlig, men dette va tydeligvis d som SKO til..

Grattis sCO! Gørrtøff satsning, resultat og mnjaada…Æ kjennan!!

NKPL4LiFe

7 Comments

 1. Så jævla tøft!
  Det må være vanskelig for Callemann å gå, med alt det gullhåret subbende etter seg…

  Like

 2. Martin Solem says:

  Dritbra schjø! Læll!

  Like

 3. obbien says:

  Bra rapport! Kul satsning.

  Like

 4. Haze says:

  Så sjukt häftigt!!! Välförtjänt? Kul i alla fall 😀

  Like

 5. Grattis CO, kansje dette er neste prosjekt? http://www.fosna-folket.no/video/article8203967.ece, nå som du e i luften!

  Like

Comments are closed.