Jakten på midt-norsk megamort

Tur 1, torsdag 5. mai: En kjapp recon med Bjørn for å sjekke om isen er gått. 50 % av isen er borte og vi har beintrua på tidligmort.

Tur 2, søndag 8. mai: Bjørn og jeg fisker fra 19-tida og frem til midnatt. Været er flott og temperaturen deilig også utover kvelden. Isen er ikke helt gått, og litt drivis gjør at vi får fisket på et litt begrenset område. Det var veldig lite småfisk å se i vannet/overflata, noe som tyder på at det fremdeles er iskaldt i vannet. Tok en kjapp tur bort til demninga for å sjekke om det var noe gyteaktivitet, noe det heldigvis ikke var. Kvelden fortonet seg rolig, uten tendens til liv i duppen.

Gytevika, der morten legger egga i drivvegetasjon inne ved land. Heldigvis lite liv så langt.

Tur 3, mandag 9. mai: Fremdeles høytrykk og finvær, og plutselig mye mer liv i vannet i form av småmortvak. Også stimer av mort å se helt inne på grunna. Jeg fisker aleine fra 21-tiden og har tre takes på duppen i løpet av kvelden. Den første tar jeg altfor tidlig og får bare 2 sekunder med stanging før krokfestet løsner. Idiot. Typisk kløning på sesongens første kjenning. Napp nr. 2 slutter av seg selv før jeg finner det for godt å gjøre mothugg, mens napp nr. 3 sitter! Etter de to første kritiske sekundene av fighten bekreftes kroken å ha feste og jeg får fiskeskjelven av en annen verden. Det multitaskes under fighten, da verken hodelykt eller håv er montert og klart, alt dette mens jeg hiver etter pusten i adrenalinrush. Fisken veies til 940 gram og måles til 43 cm, med andre ord ikke mye gyteverdi der i gården. Flott fisk, men jeg hadde forventet at en slik lengde ville gi en vekt bortimot kiloen på denne tiden. Kanskje gytinga er seinere enn vi har trodd.

Årets første mort, 940 gram og 43 cm.

Tur 4, tirsdag 10. mai: Etter rykter om fangst tar mortementor Sverre turen opp. Det er fremdeles godt over varmt, men noe mer skyer idag. Perfekte forhold med andre ord. Mye liv i overflata, tydelig at vannet varmes opp. Det er derimot lite stormort på swimmen idag, og kvelden forblir mortløs.

Brød, pakka rundt en Owner Chinu #2.

Tur 5, onsdag 11. mai: En tur i gytevika avslører at noe vulgært er i ferd med å skje, da store mengder småmort si(r)kler rundt gytevegetasjonen. Ingen store å se enda, heldigvis. På swimmen får jeg på plass to dupper i 21.30-tida, og setter meg ned å niglor. Det går 3 timer og 6 agnbytter og før det blir liv i den ene duppen rett før halv 1-tida. Denne gangen sitter det i fingrene og årets andre mort kan snart landes. Målestokken viser 43 cm også på denne, og vekta viser 920 gram. Heller ingen gytekondis å snakke om.

Fin fisk, men ikke sprengferdig.

Fang-foto-fri!

Tur 6, fredag 13. mai: Prøver noe nytt, og er på plass på swimmen kl 02.30 og har planer om å fiske frem til 6-7 tida i håp om aktivitet også på morgenene. Tempen har begynt å falle litt og det er regn i lufta. Utover natta kommer det også noen solide byger, uten at det plager meg noe der jeg sitter i splitter ny flytedress. På tross av ståltru skjer det ingenting hele natta eller morgenen og jeg pakker i 7-tida og reiser ned på jobb.

Etter en kald periode den siste uka blir det snart nye pass i mortevannet. Jakten på 1200-grammern fortsetter!

One Comment

  1. Bra rapport til nå! E jo mortegyting-forskning på høgt nivå dette her 😀

    Like

Comments are closed.