Nye morteøkter (med morterush 22.5)

Tur 7, torsdag 19. mai: Etter en uke med kaldt og guffent vær befinner jeg meg igjen på odden i håp om at de store er i slaget og fremdeles fulle av rogn. Får besøk av Andreas Johansen som er innom for å fore litt. På tross av trua blir det ikke antydning til liv idag og jeg pakker sammen i 12-tida.

I venten på bevegelse i duppen.
Tur 8, fredag 20. mai: Andreas og jeg på plass igjen, været er ganske mildt og vindforholdene fine. Forer med litt mais nå og da for å (i teorien) holde på eventuell stor mort som passerer. Det blir action usedvanlig tidlig, allerede litt over kl. 22 kommer første take og jeg kan håve en mort på 720 gram. Like etter går duppen til Andreas under og straks er ny mort på land, den også 720 gram, men ikke den samme fisken som jeg fikk to minutter tidligere. Plutselig begynner det å blåse, og det blir vanskelig å få kontroll på duppene. Stimen er imidlertid fremdeles inne på swim-en og vi får opp en fisk til hver, de også på 720 gram. Tydelig at årsklassene stimer i lag.

Andreas med kveldens andre 720-grams mort.
Tur 9, søndag 22. mai: På plass igjen i 20-tiden i en utrivelig vind. Andreas kommer en halvtime senere og vi har ikke beintrua når vinden lager bølger på det lille vannet. Heldigvis for oss roer vinden seg litt etter litt, og selvom vi ikke har sett antydninger til fisk kl 23.30 er det blitt helt speilblankt på vannet. Halvtimen som følger må være noe av det sykeste innen norsk mortefiske: Andreas får ett bomhugg før duppen min går resolutt under. Fisken sitter og virker fin, om litt kan jeg dra den inn til Andreas som venter med håven i vannkanten. Etter første øyensyn ser vi at dette er snakk om stor fisk. Vekta viser rett side av kilosgrensa og årets første godfisk er i boks, 1060 gram! Under veiinga ser vi plutselig at en av de andre duppene går under. Andreas løper til stanga si mens jeg holder min fisk i håven i vannet. Mothugget sitter og Andreas tauer på ny fisk. Heldigvis har vi med oss to håver, og nå står jeg på kne i vannkanten med en mort i hver håv. Før vi får kroka av den andre går Andreas’ siste dupp under og igjen er det snakk om fast fisk. 1 minutt senere har jeg ikke mindre enn 3 grove mort i håvene, og kan ikke helt tro det jeg ser. Vi bestemmer oss for å svi mens jernet er varmt og putter fiskene i karpesekken. Det viste seg å være lurt, for vi får enda 3 pene mort pluss 2 bomhugg før det gir seg rett over kl 12. Vi fisker riktignok en time til, bare for å være på den sikre siden, men også for å roe nerva etter heftige 20 minutter med morteaction. Før vi runda av kvelden ble det veiing, måling og poseringsbilder. Min første på 1060 gram forblir dagens største, de resterende fordelte seg på 980, 840, 820, 760 og 680 gram. Andreas sto for kvantiteten idag, med hemmelig ess i ermet: fluelarver. Heldigvis var min ene størst 😉  Jakten på 1200-grammern fortsetter, men skuldrene kan senkes betydelig etter årets første kilosmort.

Sjeldent syn, med mindre det er snakk om garnfiske. Foto: Andreas Johansen.

Årets første kilosmort, 1060 gram og 43,5 cm. Foto: Andreas Johansen.
Samme fisken, fra andre siden. Tipper det var rogn i denne. Foto: Andreas Johansen.

Ved utsetting. Alle var pigge etter oppholdet i karpesekken. Herlig syn. Foto: Andreas Johansen.

For å sette dette i kontekst er det såvidt jeg vet tatt seks morter over kiloen på sportsfiskeutstyr i Norge. Den første var den på 1 kg blank fra Mjøsa, den andre var Ivan Solli sin fisk på 1058 gram fra Trondheim, og deretter har undertegnede og Andreas Johansen tatt to hver over kg hvorav sistnevnte har den gjeldende norgesrekorden på 1160 gram.


2 Comments

  1. Haze says:

    Uj vilka mörtar! Stort grattis!

    Like

  2. Vilhelm says:

    Fantastisk!

    Like

Comments are closed.