Breaking news! -tok 3-kilos hyse på stang. "En stor opplevelse", sier fiskeren Bjørn Florø-Hansen (28).

I 2007 var vi fiska vi hver helg. Varmt, kaldt, sol, regn, snø. Uansett. Fra fredag til søndag året igjennom. Sov på rett på bakken eller isen, eller sov ikke i det hele tatt. Etterhvert som årene gikk ble kummerlighet i større grad bytta ut med komfort, vi er blitt feriefiskere rett og slett. Unntaket var helga som var, som i 2007-stil ble tilbragt i Namsos. Med fullessa bil, makrellfingre og sovepose. Med dry-tech, kartongvin og DDE på radioen. Med rånere som brekk-sladder på kanten av kaia. Med mosegrodd lokalbefolkning som gir oss tips til makrellplasser. Akkurat som i gamle dager.
Med på turen var Bjørn, som nå skulle få sin debut i Namsos. Det var ikke måte på hvor mye bra fisk vi skulle få. Enorme piggskater, nrek hågjel, taggmakrell, øyepål og strømsild. Og spisskate fra land selvsagt. Rein utopi alt sammen, selvsagt. 
Jeg hadde fortrengt at det tidvis kan være mye pigghå i systemet, så etter en time og 15 pigghå på den første kaia flytta vi oss snart nærmere sentrum. Her slo vi opp dome’n og gjorde klar for nattas skatejakt. Pigghåen var lykkelig fraværende, og bortsett fra et par gylne hågjel fikk agna ligge i ro. Lokalbefolkningen, i form av Vilhelm, kom også innom med bart, stalltips og colasnus. I løpet av en drøy time seint på kvelden fikk vi opp 5 skater, fra nøyaktig samme posisjon, og alle hunnskater. Akkurat som om de hadde symøte der nede mellom klokken elleve og halv ett. Største dama veides til 6,42 kg og var ny pers fra land.
Hågjel på 1320 gram. Foto: Irvin Kilde.
Piggskate på 4,8 kg. Foto: Bjørn Florø-Larsen.
Piggskate på 6,42 kg. Foto: Bjørn Florø-Larsen.
Piggskate på 6,42 kg. Foto: Bjørn Florø-Larsen.
Piggskate på 3,46 kg. Foto: Irvin Kilde.
Etter litt steinbitgryte og oppvarma vin kubba vi i 4-tida. Etter en mild og fin natt tok vi 11-ferga til Jøa der vi brukte dagen til generell kystmeite. Håpet var kloskate, glassvar, rødspette og stor hyse. Eneste vi traff på var sistnevnte, da Bjørn slo til med ny hysepers på 3,32 kg. Ellers ble det 4-5 smålanger, noen mindre hyser, hvitting, sei, lusuer og en småkveit. Mot kvelden seig pigghåen inn, og Bjørn persa der og. Dagens nedtur var da Bjørn mista en kloskate rett før håving, og ho va fiiin!
Hyse på 3,32 kg. Foto: Irvin Kilde.
Kveite på 2,18 kg. Foto: Irvin Kilde.
Pigghå på 6,08 kg. Foto: Irvin Kilde.
Vi tok 18.45-båten tilbake til Namsos, og etter en dobbel bacon-cheese m/alt på Shell starta vi på gårsdagens pigghåkai. Pigghåen var borte, men det var all annen fisk også. Så etter to timer flytta vi oss tilbake på hjemmebane og fikk sitte i ly av teltet. Inni teltet så det uforskammet ryddig ut, på tross av at lokalbefolkningen (les: Vilhelm) hadde observert ilsk oter på vei ut, litt tidligere på dagen. Anders Ahamm kom en tur innom for å slå av en prat med de gale bymusene, og fikk bevitne den første av kveldens tre skater. Alle skatene kom i løpet av en times tid og fra det samme hølet som kvelden før. Det spesielle var at i kveld var det bare hannskater som hadde tatt over symøte-spoten til fordel for pokerlag. Men etter at vi hadde krøpet ned i soveposene i 2-tida, runna det hissig på Bjørns siste stang som hadde stått ute i en time uten agnbytte. Ut i undertøyet og igang med pumping av skate. Det dumme var at jeg også måtte ut av soveposen siden håvingen er en tomannsjobb. Skata var en litt småamper hunnskate som satt en effektiv stopper for pølsefesten i hølet. 
Piggskate på 4,04 kg. Foto: Irvin Kilde.
Campingliv. Foto: Bjørn Florø-Larsen.
Rett før vi sovna kom en ravende Vilhelm innom på vei til efterfest, og var fremdeles gira på båttur dagen etter. Overraskelsen var stor da han relativt morgenfrisk tok telefonen i 10-tida dagen etter. Etter rask ompakking av bilen tok vi turen over til Jøa, hvor Vilhelms 12-foter lå parat. Vi hadde tre timer med dagslys, men fangsten ble ikke all verden. Det ble noen hyser, en hågjel, et par brosmer og en pigghå. Ut av det blå kom til min store lettelse en brukbar glassvar opp. Ny pers med 1250 gram. Før det ble bekmørkt pakka vi sammen og tok fatt på turen tilbake til storbyen. Alt i alt en bra helg, med et par perser på hver av oss. Var hardt å stå opp på mandagen, merker godt at slike helger tar på. Satser likevel på at det ikke blir 5 år til neste gang. Det er noen 2-kgs hågjeler oppi der som jeg gjerne skulle ha gjort bekjentskap med.
Glassvar på 1250 gram. Foto: Bjørn Florø-Larsen.
Glassvar, pers. Foto: Vilhelm Skilhagen.

3 Comments

 1. Marius V says:

  Godt å sjå at ungdommen kjem sæg ut. Æ trudd at dokk hadd slutti å feski no når dokk hadd blidd offentlige statstjenestmainna all sammen.

  Like

 2. oktober/november kreve sitt feltarbeid i min jobb, så har vært magert med fiske/resultater siste tiden.Føles då greit med ei heil helg kun te fiske ❤ Ser bedre ut mtp på fisketid fremover 😀

  Like

 3. Fisk og rask says:

  Han derre Florø-Hansen, altså! Breaking news FTW! Finfin rapport, Irvin. Grattis med et knippe fine fiske 🙂

  Like

Comments are closed.