Return of the ice age

Den siste tiden har gradene beveget seg stadig nedover på den blå siden av gradestokken. I utgangspunktet noe dritt, da kystmeiteturer etter sypike og hågjel ikke er den samme behagelige kosen. Telys slukker i den kalde vinden, Imsdalen fryser, makrellen tiner aldri, våren virker uendelig langt borte, Bjørn får istapper i sine fagre hårlokker og Irvin synes det er mindre behagelig å feire fine fangster med poseringer i bar overkropp.

På samme tid kommer det også noe positivt med denne bitre kulden. IS! Kystmeitestengene kan legges tilside og irritasjonen om at vind hindrer båtfiske fra gummijollene er borte. Varme klær og korte pilkestenger, vertikalt fiske og kjempeopplegg!

Fredag:
Meldingene fra Vilma var topp nåtsj. Lygninisen var trygg, og han hadde til og med startet sesongen med sin første spisskate! Jeg hadde i utgangspunktet slått meg til ro med at ikke ble tur før tidligst søndag, og brukte fredagskvelden til pils og kjempeopplegg. Irvo var på julebord…ergo virka alt isfiske tidlig lørdag veldig fjernt.

Lørdag:
Klokka er slagen 07.00 og tlf ringer. Jeg merker ikke døyten til lyden, men Maria ved min side trykker tlf-en godt oppi øret mitt tilslutt…
-“HøHøøy, opp å hopp din pikk, vi drar ut på isen”, var lyden i telefonen når jeg endelig fikk trykka på den grønne knappen.
-“Itje vits, eg e føkd”, var mitt svar, før jeg trykket på den røde knappen…
Etter 3 minutt er jeg våken og skjønner ikke helt hva jeg tenkte på istad. Seff skal jeg på isen! Ringte raskt tilbake til Irvino og beklaga at eg va ein pikk, og satt i gang en hurtig pakking til en dag på isen. Ikke lenge etter var Irvin og en fullpakka Avensis utenfor døra. Buljong var koka på termos (bare så synd at jeg flere timer senere fant ut at jeg hadde glemt å putte oppi pølsene på termosen) og vi suste avgårde mot kuldegropa i Nord-Trøndelag.
Vi skulle ut på en annen spot enn gutta var dagen før, og vel fremme kunne vi se at guttaboys allerede var i gang. Vilhelm, Næristorp og Kiiiim satt parat og hamra inn hvitting i fin skateagn størrelse. Kim hadde også dagen før endelig notert seg knurr på artslista. Den var visst veldig FiiiiiiN.

Gradestokken viste ca -20 grader, men med sol tilstede og snus med mint-smak (den var fiiiin Kim), så det ut til å bli en fin dag. Håpet for min del var å ikke bare komme hjem med “fin tur og mye frisk luft”, men med noe å skryte av på blogg og facebook.
I mens jeg binder opp tackle, får endelig Næris noe som ikke er hvitting. Strømsild. En art jeg faktisk mangler på lista mi. Med art nr. 91 i blikket går rigging enda raskere og et av Rage sine ferdigborra hull blir umiddelbart konfiskert. Etter få minutter kjenner jeg noe lite “fighter bra” i andre enden på sabiki-hekle. Opp av hullet kommer en “liten vassild”. Wooo nr 91 er i boks! Etter en liten dans og 4 armhevinger, kunne jeg posere fint med den lille strømsilda.


<- Art nr 91: Strømsild. Foto: Irvin Kilde.

Fisket fortsatte og flere strømsild ble slengt opp av alle mann (minus Vilma som dro ca74 knurr, senere brukt til den nye upcoming idretten “Knurrling”).  Irvin dro også opp en rekke strømsild i løpet av dagen og fikk tatt en fint bilde av den største stivfrosne strømsilda i vasken på kjøkkenet <3. Irvoz får også kjenning høyere i vannet. Elegant vipper han opp fangsten på isen. Taggmakrell! Kjempeopplegg av en overraskelse.

<- Irvos strømsild-toppfisk. Foto: Irvin Kilde.

<- Taggmakrell, 500gr. Foto: Bjørn Florø-Larsen.

Antall rigga skatestenger økte rundt oss, og run på stengene setter i gang. Gutta drar fisk (men de skal vel få anledning til å legge ut om sine fangster selv). Så runner det endelig på min første skatestang. Tilslaget sitter og det lukter skate av motstanden i andre enden. Opp kommer den, og den ser stor ut! Vilhelm tipper 6 pluss når vi holder den i nesen nedi hullet og venter på at Andreas skal komme seg bort med avkrokingsmatte, merkeutstyr og måleverktøy. Når vi vipper den opp på matta derimot er den veldig kort, og troen på 6+ og ny pers svinner hen. Men selv med den korte lengden har den en K-faktor på linje med Knut Borge på sitt beste, og fisken blir veid inn til 5340gr, skarve 10gr bak persen. Skatene ble holdt nede under vann i hullet ved en hver ledig stund for å gjøre oppholdet i den kalde lufttemperaturen minimal.

<- Kort og stuttfeit skate med lang og tynn Bjørn. Foto: Vilhelm Skilhagen.

Dagen fortsetter med å vippe opp agnfisk og pigghå. Irvin flekker også opp en mindre piggskate, som blir skåna for minst mulig opphold i 20 blå grader, og slipper unna photoshoot.

Utover kvelden blir det masse pigghårun og en 4kgs lange slenger seg på skateslepet mitt. Mørke har lagt seg og vi pakker sammen. Irvin skal nemlig på nok en julesamling med flytende brød i fokus. Dagen hadde ihvertfall resultert i en ny art på meg, noen skater opp til fin size, masse fjas og en flott taggmakrell. Ja, å selvfølgelig masse frisk luft og blåe fingre.

Om det er noe av skryte av på blogg og face kan vel diskuteres, men Æ jørr d læll!

Tilslutt et stemningsbilde, hvor Vilhelm skulle ta nettopp et stemningsbilde. Er det et kamera tilstede så legger jeg meg foran linsa…Denne gangen straffa det seg ved at det nappa på stanga jeg satt fra meg og Andreas flekka fangsten opp istedet..Fisken var en kolmule som hadde vært en fin poengfisk og første av sitt slag i fjorden. Hullet hadde levert hvitting på hvitting i timesvis, såååå kommer kolmulen. Takk Andreas og FML.


<- Amatøyr og fin stemning på isen. Foto: Vilhelm Skilhagen.

One Comment

  1. Sigve A says:

    Grattz med ny art og fin skate!
    Æ lika det

    Like

Comments are closed.