Sjøistreff på Lygnin 1.-3. februar 2013

NKML, for anledningen Nidaros ismeitelag (NIML) har i samarbeid med Hooked.no og Vilhelm Skilhagen gleden av å invitere alle gale sportsfiskere og halvamatører fra fjern og nær til sjøistreff på Lygnin 2013! Dette har vært en tradisjon siden 2007, og vi håper å se mange kjente og ukjente ansikt på isen 1.-3.2013.

Vi legger forholdene til rette for at det skal bli en trivelig helg, og setter opp lavvo/gapahuk og kjører på med oljefat og bål. Vi setter også opp benker. Nytt for året blir en konkurranse på lørdagen, les mer om det under.

Opplegget er gratis, og påmelding som svar på posten eller på mail til irvinkilde (at) gmail.com. Ta gjerne med planlagt ankomst og avreisetidspunkt i påmeldinga. Selv om Sverre kunne holdt lange foredrag om isdynamikk, er det lite han eller andre kan gjøre dersom kong Fimbul tar sydenferie. Derfor tas det forbehold om isforhold, men sannsynligheten er overveiende for at den holder. Skulle det meldes om 30 blå så ser vi det også an. Avgjørelse blir tatt helga i forveien, vi holder de påmeldte oppdatert. Vi håper at så mange som mulig vil ta turen, enten hele helgen eller bare lørdagen. Trønderne er selvskrevne på treffet, og konge om det kom folk fra resten av landet også! Mange av Fiskersidens brukere kjenner til fjordens historie og vet at den kan by på spennende og særegent fiske, så her er det bare å hive seg med. Dessuten tar vi gjerne imot våre bloggvenner fra Sverige også!

Boforhold

  • Det legges opp til å overnatte på isen om man har en god sovepose og liggeunderlag. Vi lager til med tak over hodet slik at man skal slippe å våkne opp med en halvmeter snø over seg (been there).
  • Lyngen fjordhotell (Gamle Sjøåsen hotell) holder åpent for oss! Book rom på lyngen.fjordhotell [at] gmail.com/tlf 41643940. Weekend (fre-søn) enkeltrom, 1200,- per pers. Dobbeltrom 1800,- Dobbeltrom 2 plan 1900,-

 

Adkomst

Lygninfjorden ligger i Namdalseid/Namsos kommune og vi tar utgangspunkt i den mest kjente plassen som har levert mye skater og annet snacks opp igjennom. Bor du på Østlandet, Vestlandet eller andre grisgrendte strøk kan det lønne seg å ta fly til Værnes og henge seg på en av barteboerne som kjører nordover (vi lover DDE på anlegget og karsk når vi er fremme). Bussen fra Trondheim til Namsos går også rett forbi der vi går ut på isen. For dere med bil anbefaler vi samkjøring! Vi legger ut påmeldingsliste etterhvert så folk kan se hvem som skal i vei.

Når det gjelder adkomst på isen er det begrenset parkering på østsiden (Gryta) (4-biler), men man kan også parkere på vestsida av fjorden : http://kart.gulesider.no/m/npZUg. Fiskeplassen er ca. midt i mellom punktene. Vestsideveien er har en litt bratt bakke ned til sjøen (les: Mørdarbakken), men tenk på alle spisskatene du skal få så går det fint. Vi skal forhøre oss med grunneiere om utvidelse av parkering på østsida. Ankomst isen fungerer best i tidsrommet halv fjære til halv flo, altså helst ikke når floa er på topp. For den aktuelle helga er tidevannssituasjonen slik:

Fredag 1.feb    Lørdag 2.2.    Søndag
Flo 14.54          Flo 03.20         Flo 04.07
Fjære 21.02      Fjære 09.08     Fjære 10.07
                        Flo 15.38         Flo 16.29
                        Fjære 21.50     Fjære 22.50


Arter

Lygnin er i hovedsak kjent for skater. Det er fanget hundrevis av piggskater i fjorden, og mange er merket i forbindelse med Arve Lynghammars mastergradsprosjekt for et par år siden. Vilhelm Skilhagen har tatt over merkeutstyret og prosjektet fortsetter. Mange gjenfangster viser at fang-og-slipp fungerer, spesielt om man gjør det på rett måte. Gjennomsnittsstørrelsen på piggskatene er ca 4 kg, men det tas hvert år fisk godt over 6 kg. Største som er tatt i fjorden var på over 8 kg.

Spisskatene lever som regel på flere hundre meters dyp, i Lygnin bor de på 20 og kan fanges med mikke-mus stenger. Det er fanget anslagsvis 10-12 spisskater i området vi skal fiske i, noen av dem er fanget to ganger så vi vet om hvert fall 8 individer i området. Den største spisskata som er tatt var på over 12 kg, men den ble dessverre kakka. Snittet ligger vel på 7-8 kg.

Ellers er fjorden kjent for sitt store artsmangfold, og det er spesielt gode sjanser for å treffe dypvannsartene strømsild og øyepål. Av haier kan pigghåen tidvis dominere, men vi satser på at stimen er reist ut i Namsenfjorden på den tiden. Hågjel og svarthå siger inn i moderate mengder når mørket faller på. Så vidt vi vet er det tatt to småflekka rødhai i området. Den desidert vanligste arten er hvitting, i perfekt agnstørrelse (200 gram). Det er også sted- og tidvis mye hyse, makrell, sypike og sei. Sjeldnere er torsk, lusuer, taggmakrell, kolmule, lange, sild, rødspette, skrubbe, sandflyndre, vanlig ulke. Kveite er en artig bifangst, og Vilhelm mista et beist for et par år siden. Litt lenger ut i fjorden er det tatt gapeflyndre, men vi har så langt ikke fått den her inne. Samme med lysing, som det ellers er brukbart med i Namsenfjord-systemet. Og når kommer den første havmusa fra isen? For ikke å snakke om jokeren flekket fløyfisk som undervannsfotograf Rudolf Svensen har dokumentert en håndfull av.

Utstyr

Ismeite etter skate foregår med korte stenger som er lette å manøvrere gjennom hullet. Lawson Heavy Ice 135cm er standardstanga. Den er billig og bra. Ellers kan også andre stenger brukes, typ gjeddestenger. Rauma Grønn og Pike Neon er også alternativer. Snellene er helst multiplikator, (ambassadør 6000 er min favoritt) fylt med 0,40-0,50 monofilament, siden multisnøre oppfører seg rart om det skulle bli minusgrader. Ellers kan man også bruke det utstyret man har, alt funker. Til skate bruker vi glidetakler med 50-100 gram bly og en 30-50 cm lang fortom i ca. 0,70-0,80. Krokstørrelse 4/0-6/0 er fint til skatekjefter. Det er mye slimål i fjorden så vi bruker store agn festa tynt i nesa. Hvitting er perfekt agn siden det får ligge lenger enn makrell. Ellers ta med en mindre pilkestang til heklefiske etter småfiskene, haspelsnelle er fint her. Isbor kan være greit, men vi har til utlån. Husk at ispigger er obligatorisk! Jeg trenger heller ikke nevne at man bør ha noen lag med ull innerst og godt fottøy!

Program

Fredag blir det oppvarming, crewet bruker dagen på å gjøre klart gapahuk, lavvo, bålplass osv. Deltakere kan komme når de vil, og det blir servert gløgg og pølser rundt bålet fra 18-tiden.
Lørdag arrangerer vi NM i sjøisfiske. Poengfiske, der Savage-gearHooked.no, Fisketid.noFishmoreSkibs og Fiskeriutstyr og Seeberg stiller med premier. Registrering kl 9. Konkurransetid er fra kl 12 til kl. 18. Innveiing fra kl. 16-18 (dvs. siste frist for å stille seg i innveiingskø er kl 18). Premieutdeling kl 19. Gløgg og bålmat serveres på kvelden.
Søndag er det åpent fiske ut dagen. På grunn av flo kl 16.29 er det best å komme seg av isen i 13-14-tiden.

NM i sjøisfiske – regler

Det blir poengfiske, a la Langesundfestivalen. Man veier inn det største individet av hver art ved innveiing kl 18. Kun ett individ av hver art teller. Skater og hai slippes ut igjen umiddelbart etter veiing og merking. 2 minutter på isen bør være maks. Er det grisekaldt bør den holdes i hullet mellom veiing og merking/fotografering. Pigghå er fredet og teller ikke, de skal slippes ut umiddelbart. Man får utdelt et vektkort som veieansvarlig Vilhelm eller en av funksjonærene signerer på. Vilhelm er også merkeansvarlig, og det er viktig at han får tagga skatene før gjenutsetting. Her er en gyllen mulighet til å bidra til forskning!
Klassene blir Åpen og Junior (under 18). Ettersom sportsfiske handler om kløkt og ikke fysikk, blir det ikke egen dameklasse.

Poengene beregnes ut fra en prosentvis andel av en grunnvekt. Grunnvekta gir 100 poeng. Grunnvektene er som følger, og Jon Kolstad har tatt på seg jobben med å laminere noen eksemplarer til deltakerne.

Grunnvekter, NM i sjøisfiske på Lygnin 2013

Hvitting: 1,5 kg
Hyse: 2 kg
Makrell. 1 kg
Øyepål: 100 gram
Strømsild: 100 gram
Taggmakrell: 500 gram
Hågjel: 1,5 kg
Svarthå: 500 gram
Piggskate: 8 kg
Spisskate: 12 kg
Lusuer: 300 gram
Torsk: 5 kg
Laks: 5 kg
Sjøørret: 3 kg
Rødspette: 1 kg
Sandflyndre: 500 gram
Skrubbe: 500 gram
Knurr: 500 gram
Sypike: 200 gram
Kolmule: 300 gram
Småflekka rødhai: 500 gram
Lysing: 2 kg
Sei: 5 kg
Vanlig ulke: 300 gram
Lange: 10 kg
Sild: 300 gram
Gapeflyndre: 400 gram

Overraskelsesarter hvor det ikke er satt grunnvekt, tar utgangspunkt i gjeldende sportsfiskerekord.

Eksempel 1: Bjørn Salte får en makrell på 2 kg. 2 kg utgjør 200 % av grunnvekta på 1 kg, og Bjørn får 200 poeng for den makrellen.
Eksempel 2: Endre Hopland får en sei på 49 gram. 49 gram utgjør 0,98% av grunnvekta. Endre får da 0,98 poeng for den seien.

Det er lov å fiske med totalt 3 stenger, inkludert pilkestang/heklestang. Maksimalt 3 kroker per stang. Det er lov å fiske med hekle med 5 kroker dersom man fisker aktivt. Fisken skal være korrekt kroket. Det er en fordel å samle stengene noe slik at man til enhver tid har oversikt. Må man løpe i to minutter mellom hver stang og pigghåstimen er innom blir det fort snørekluss og unødig stress.

Da teller vi ned til første helga i februar og håper på se mange fiskeglade snålinger på isen!

Vel møtt!