NM i sjøisfiske, sett med en juniors øyne.

“Vi ble litt forsinka, men tror vi skal være til deg innen en halv time.10+”
Dette var starten på en hyggelig og våt fiskehelg for min del. Og sikkert alle andre sin! Endelig skulle vi få treffe ukjente fjes som vi bare har snakket med på FS før. De som var “tøff bak skjermen”, de som var “pingler bak skjermen”, de som var “ekstremt gode fiskere” og de som “ikke fisket”. Ingen var som forventet.

NM. Sjøisfiske. Lygnin. 1-3 Februar. Nye arter. Vått. Kaldt. Surt. Kult.
Dette er noen få stikkord på hva vi som tok turen til Lygnin fikk oppleve. Jeg skulle sitte på til Bjørn  opp til Lygnin. Vekkerklokka ble stilt på halv 6, og presist klokken 6 skulle det stå en grå stasjonvogn utenfor. På grunn av visse omstendigheter natten i forveien (les: Calle under dyna. 10+) ble ikke avreisen før klokka kvart på 7. Men det var egentlig like greit, for da fikk jeg lese meg opp på tips og trix.

Det var tre glade og fornøyde fiskere som ankom Lygninisen i 10-11 tiden fredag morgen. Da hadde folk allerede startet fiske, og flere hadde rukket og flekke opp nye arter. Det gikk mest i strømsild og øyepål, to arter som ikke så mange har på listen fra før. Vilhelm og Irvin og andre snille medhjelpere hadde startet å rigge opp partyteltet. Det kan man kalle ekstremsport. Sette opp partytelt i denne vinden som var utpå der nå var håpløst. I mens guttene sleit med å sette opp dette, startet jeg å fiske med hekle. Målet var selvfølgelig strømsild og øyepål og det tok ikke lange tiden før det var litt smånapping på Sabiki hekla, og turens første nye art kunne løftes opp på isen.

                                            Strømsild ble helgens første nye art. Nr. 40!
“Hvis du får den jævla øyepålen skal du si ifra til meg med en gang! Det er betalingen for at du får sitte på” lød det fra Bjørn på vei ut på isen. Som sagt, så gjort. Tok vel en liten time før jeg fikk draget på øyepålen, og da var det bare å springe bort til Bjørn. “ææææ, bjøøørn! Øyepål, kom!” “Jævla pikkfisk, eg må rigge no, men komme straks” Han fikk seg et lite ti minutters fri, og klarte da på imponere øyepålen. Da satte vi begge med en ny art hver!

                                Min art nr 41 og Bjørns nr 92 ble øyepål. Kjempeopplegg!

Vi hadde vært ute på isen i maks to timer, og jeg hadde klart å flekke opp to nye arter! Turen var allerede berget, og jeg kunne fiske videre med senket skuldre. Vinden var helt jævlig med konstant 14 m/sek, og Vilhelm målte 24 m/sek i kastene. Men trivselen sank ikke på grunn av det, og alle gikk rundt å smilte og sto på. En gjeng med galinger som har nye arter i siktet er det vanskelig å stoppe! 
Men denne riggingen av telt var et dødfødt prosjekt, og det innså også arrangørene etter hvert. Men likevel var det topp nåtsj stemning ute på isen. Flere og flere kjente og ukjente fjes ankom isen, imens Vilhelm kjørte bagasje frem og tilbake. 
I rundt fem-tiden var de fleste fornøyde med fisket, og begynte å trekke mot Sjøåsen Hotell. Der ventet dusj, et par øl og seng, i mens jeg, Veg, Bjørn, Martin(Maritim), Sven og noen andre tullinger skulle ligge i partytelt. På isen. Det kunne bli et spennende prosjekt i seg selv, og hvert fall i denne vinden. Vi fant ut at rigging av telt måtte skje nå om vi skulle sove her ute, og vi fikk tilslutt opp et helt telt. Nesten helt i alle fall. Grillen ble tent opp, det ble boret hull i teltet til fiske fra bedchair og stemningen var på topp. 
Vi tok en tidlig kveld, for å være best mulig rustet til lørdag. Bjørn som arrangør og jeg og Veg som deltagere. “Riiiiiiiiiilf” napp varsleren på stanga som Bjørn hadde i senga pep og han kunne gjøre tilslag. Dessverre ble det ikke noe landing av skate på bedchairen som er drømmen. Like etterpå lå et par frosne karer å sov i teltet.
Fredag og kosefisking gikk over til lørdag, konkurransedag og det litt mer seriøse. Det første dagen hadde å by på var ny pers på hågjel. Dette lovet godt for fortsettelsen. 
Hågjel på respektable 1240 gram. Bjørn ser like forskrekket ut som fisken selv.
Frokosten ble servert på senga, en nydelig kopp med Toro! Klokken tikket mot startskuddet klokken 12, og flere og flere trakk ut på isen. Registreringen ble gjort, og man fikk også tid til å slå av en prat med kjente fjes.. Kvart på tolv ble siste ord fra Irvin sagt, og deltagerne trakk seg ut over isen. De fleste var samlet på midten, siden det var et givende fiske der på fredagen. Jeg tok den tunge turen over hele isen, og satte meg ned på motsatt side, med Gabrielsen som min nærmeste nabo. Jeg rakk så vidt å bore skatehull før startskuddet gikk. Planen for dagen var å flekke opp øyepål, strømsild, hvitting og hyse, for å så prøve meg på arter som sandflyndre, knurr og torsk. 
Etter en time satt jeg der med to sypiker, og tenkte at livet egentlig var ganske kipt. Men så kom det opp både en og to strømsild og trua var på topp igjen. Noen hvittinger kom også opp, men ingen som gidde poeng. Så kom storebror Florø-Larsen bort, og han kunne meddele en hågjel spot. Jeg fisket litt mer aktivt inn mot land med større agn, og da bet det på en knurr. Det ble art nummer fire i konkuransen, og knurr var en fisk som ikke alle hadde. Tiden gikk fort, og det var ikke lang tid før jeg måtte begynne å trekke over til den andre siden. Skatestengene hadde stått urørt hele dagen, med unntak av litt små napping  som like gjerne kunne vært spekimen slimål. Jeg sveivet opp Rauma stanga, og til min store glede hang det en halvdød svarthå på 6/0 kroken. Ny art nummer 3 på turen og 42 til sammen. 
Svarthå på 150 gram ble art nr 42!

Jeg hadde nå strømsild, svarthå, knurr og sypike som ga poeng. Hvittingen sleit jeg med, men jeg satte av 30 minutter ved basecampen på andre siden. På vei over dit stoppet jeg for å prøve meg på hågjellen, og like før jeg skulle til å gå mot innveiing tikket det forsiktig i snellen. Tilslag ble gjort og det luktet hågjel lang vei. Hågjel var det og art nr 6 i konkurransen. Jeg viste at jeg trengte en grei hvitting for å slå Veg, men den luktet seg ikke fram til agnet, og da var det tid for innveiing. 
Etter innveiing og litt pølsespising bar det til Sjøåsen Hotell. Der ventet premieutdeling og litt etterlengtet mat. Jeg ble også kjent med noen gutter fra Sportfiselinja på Grong, så erfaringer og fiskeskrøner ble delt til maten. 
Som Bjørn sa: “NKML toppa heile driden!”. Vegar tok en ikke så overraskende 1. plass i jr klassen, og jeg fulgte opp på andreplassen. Når ikke de store guttene kan delta selv, må vel jeg og Veg tråkke til!
Planen var egentlig at vi skulle sove på isen også denne natten, men Calle og Adam fikk trøkket meg inn på rommet, og takk for det!
Helga hadde allerede vært en stor suksetz, men jeg følte likevel trangen om å komme meg ut på isen og prøve piggskate. Vi trasket ut på isen, og en halv time etter at en hel sild var senket ned på mudderbunnen runnet det på stanga. Tilslag ble gjort, og nappingen sa skate. Etter en kort kamp kom piggen opp hullet. Ny art nr 4 for turen og 43 til sammen! 
Takk for innsatsen dere la ned i dette gutter! 
Kjempeopplegg, 10+, topp nåtsj, vææældig bra, æ kjennan!
Peace out!

3 Comments

 1. Top nåtsj, knall rapport!

  Like

 2. Superb Siggen! 50 arter blåse du LETT i år 🙂

  Like

 3. Irvin says:

  Herlig lesning, 10+ at det ble nye arter i fleng§

  Like

Comments are closed.