Kort oppsumering av fiske jeg egentlig ikke kan.

I alle år har jeg sett på isfiske som ett vinterlig tidsfordriv. Sånn når det ikke finnes noe fornuftig å fiske etter og man får for seg at det kan være gøy å fiske etter småørret og røye gjennom metertykk is. Jeg visste at det fantes givende fiske på sjøisen i Trøndelag, men har rett og slett aldri hatt sjansen til å teste.
“Det er sånn som andre folk driver med det, jeg fisker heller småhysene mine fra land på trollakaia”

Vel, i jula fikk jeg telefon først fra Christian i NJFF, så fra Bernt i Hooked, om at jeg skulle være med på innspilling av isfiskefilm med Cato Bekkevold, og at noe av dette fisket skulle foregå på nettopp sjøis. Mnjadda!

Det ble en trivelig langhelg i Tydal og Namdalseid, med god mat og tidvis bra fiske. Mye av ferskvannsfisket ble delvis amputert, men på sjøisen fikk vi full value, med tanke på at vi var på Lygnin altså- i verrabotn får man jo slik torsk og sei som Bernt er så glad i.

Jeg fikk flere nye arter, blant annet Piggskate. Den største var 6250g og ga full value foran kamera med en alt for myk Pike-Neon stang. Jeg lærte en hel masse av både Cato og Vilhelm på denne turen, og sjøisfiske fristet utvilsomt til gjentagelse!

Foto: Cato Bekkevold
Etter at jeg ble en del av gjengen i her i NKML har jo dette med transport og fiskemuligheter litt enklere. Noen er jo ute og fisker støtt og stadig, så det ble ettpar turer til på diverse steder med islokk på fjorden. En kjapp oppsummering følger:
Så, etter en måned med prøving og feiling innen isfiskets kunst var det klar for den store testen: NM i sjøisfiske på lygnin!

Jeg satt på med Sindre og Frank oppover, noe som medfører obligatorisk spising av “pistasjneijte”

Allerede på vei utover fikk vi en forsmak på hva slags vær som ventet på fjorden.
(Foto: Vegar Seljestokken

Det første som møtte meg idet vi svingte nedom parkeringsplassen var Jon som hoppet rundt i tights, han var en av mangfoldige forumbrukere og generelle sportsfiskeprofiler jeg kjente såvidt fra nettet, men som jeg nå endelig fikk møte i egen person. Pratet litt med endel og. Trivelige folk, sportsfiskere.
Været var helt greit i starten, men det ble gradvis verre, helt til vi satt med ryggen til 20m/s vind og måtte grave fram både hull og stenger ved agnsjekk på skatestengene
Å høre pip fra varslerne var vanskelig når de var dekket med snø, så jeg ble overrasket når det var litt mere motstand enn bare agnet. En umerket skatebaby ble overlevert til Vilhelm formerking og satt ut igjen. Samme fisk ble forøvrig tatt dagen etter 200m unna. Ellers gikk det i Øyepål, hvitting og strømsild, de var nok ikke få de som fikk nye arter denne dagen.
Foto: Sigve Arntzen
Mens de fleste returnerte til hotellet sov den harde kjerne på isen, i partytelt. Ikke lurt sa du? Joda, vi hadde det faktisk kjempegøy og var like hele også dagen etterpå. Jeg hoppet over frokosten og brukte heller tida på å hjelpe til litt med rigging av partytelt nr. 2 og plukking av søppel. Flere og flere kjente fjes viste seg og vi var klare for kjempeopplegg og 10+! 
Det var tregere fiske denne dagen, og pelagisk fiske med balanse etter makrell så ut til å være siste utvei om jeg skulle få poeng. Etter å fått en makanen så jeg ingen annen mulighet enn å flytte på meg. Hørte rykter om knurr og taggmakrell utenfor registreringsteltet og tenkte “Why not?” 
Plutselig smalt det til på balansen, og nappa ga meg ett snevert håp om knurr, men det var da fælt så tung den var? Det viste seg at jeg hadde hatt max flaks, og fått en knurr som ikke bare var ny pers. men også over grunnvekta og 100+ poeng i konkurransen! 
Nydelig bilde, men fisken er 610g likefullt (Foto: William Rydland)
Etter å ha veid inn og snakket med resten av juniorgutta fikk jeg ett ørlite håp om grei plassering i juniorklassen. Men det måtte da ha vært NOEN som hadde fått mer fisk enn meg? mnada. 
Inne på hotellet ble det en matbit og plenty skitprat i sofakroken. Under premieutdelinga var det flere overraskelser, men det var ikke ukjente navn som sto på pallen heller. Det gikk ikke verre enn at jeg stakk av med førsteplass i juniorklassen, og et fiiiiiint trofe står nå og soler seg på hylla<3 Dette var rett og slett 10+!  
(Edit: Stor takk rettes til Willam fra Mo som tipsa om knurr og taggis!)
Utover kvelden ble det bedre og bedre stemning, og mang en fiskeskrøne ble utvekslet. Mye trivelige folk samlet på ett sted! Jeg må nok en gang rette en takk til Adrian og John Olav, som avså gulvet på hotellrommet sitt til meg og til OC eller Adam (Husker ikke) som lånte bort bedchair. 10+\
Dagen etter var planen min å dra ut på isen igjen for å satse etter taggmakrellen, men jeg slet litt med det ettersom ingen var kjørbare. Heldigvis stilte SIndre opp og i 12-13 tida slapp jeg heklet ned i taggmakrellhullet, og sveivet opp hvitting etter hvitting etter hvitting. 
Helt ut av det blå nappet det til og jeg fikk flere meter slakke idet fisken svømte oppover. Kunne det være? Mnjooorraaa, Æ TOK HAN! En liten gledesdans fulgte, og Irvin så sitt snitt til å stjele stanga og hullet mitt for å nappe opp ettpar poengfisk. Vilhelm rigga seg til straks noen meter unna og dro selvfølgelig ett knippe som var større enn de vi andre fikk.
Æææ lurte an’ 
Taggmakrell på 360g ble art nr. 56! (Foto: Anders Hammer)
Så gjør vi nok ett hopp en uke frem i tid, til den dagen flyten min tok slutt. Sånn på en måte. Adam hadde snakket om å teste en ny plass hvor han var skråsikker på at det fantes både sjøis og spennende fisk. Vi feis avgårde i 04’tida om morran og var klare for dyst, til tross for 10+ minusgrader i lufta og tilsynelatende alt for lite søvn.
Da vi kom fram var det for mørkt til å se klart, men joda, det så faktisk ut som det lå is på fjorden. Likevel så vi en klar utfordring. Vi var litt sent ute, og det hadde begyntå flø! Usikre isflak langs land så ikke særlig innbydende ut, så vi gjorde det eneste fornuftige. Svensken Adam ble sendt ut for å finne veien- og joda, isen holdt!
Sindre på vei ut. Det er viktig å være ekstremt forsiktig med sjøis da den bryter seg opp langs land. Aller helst skal man bevege seg av og på kun ved full fjære. (Foto: MÆ)

Vi prøveborret tvers over fjorden, og satte igang med fisket. Det tok ikke lang tid før det runnet på de store agna, og torskebonanza startet. Plutselig fikk Adam kjenning med noe helt annet, som viste seg å være en kloskate på 700+g! Adam gliste uten like, dette var en art han hadde jaktet på lenge. Dessverre varte det ikke lenge, for kroken satt ikke i kjeften. Til tross for at alt tydet på at fisken hadde slukt agnet før tilslaget satt altså kroken i ett gjellehull. Utrolig kjipt, men sånn er nå en gang sportsfiske av og til. Kul fisk var det likevel!
Feilkroket kloskate og trøtt partysvensk. Foto: Sigve Arntzen
Etterhvert flyttet vi på oss til en ny plass, og store agn ble nok en gang sluppet til bunn. Jeg var igang med å rigge en fresh agnet sandeel idet det hylte til i varsleren min. Fisken tok flere meter snøre, stoppet i ti sekunder og begynte å svømme igjen. Jeg tok tegnet og satt tislaget! Hva som skjedde siden er vanskelig å forklare. Men etter flere kule utras og rykninger så vi ei kveite komme sigende under isen. Vi ble nødt til å borre større hull og greier, den var jo 10+! 
Long story short, rett før klepping utbryter sindre: “Nei, han fôr!”
Hvaaaa?
Faen!
Den hadde visst klart å lure seg av kroken i siste liten, gitt.
Akkurat da hadde jeg mest lyst til å sette meg ned og grine, men for å gjenta meg selv “Sånn er nå en gang sportsfiske”: Hadde jeg skulle hentet med ei kveite hjem hadde jeg satt breiflabbgarn i gytehølene!
Sånn gikk det altså til at flyten min tok slutt. Det føltes som når man har vunnet runde på runde med mario-kart, for så å bli truffet i bakhodet av et koopa-skall og havne på en miserabel andreplass i finalerunden. Iogforseg greit nok, men det kunne så absolutt gått bedre. Æ kunna kjent. 
Neste fisketur blir nok til Storsand eller trolla eller noe, bare for å demonstrere at det er på god tid med litt fiasko.
Adam lagde forøvrig en film fra den siste isfisketuren, med prima ferdatorsk og idioter på tur. 10+ anbefalt underholdning!

Peace and Løøøøv

3 Comments

 1. Adam Andrén says:

  Det sprutar rapporter ur dig som det sprutar skum fra en ristad blue nun! 10+

  Like

 2. Fisk og rask says:

  Strålende greier, Vegar! Kjipt med kveiten, men kjekt for kveiten 😛

  Like

 3. Sigve A says:

  Du er flink Veg!

  Like

Comments are closed.