Småtamt påskefiske

 Imens de fleste av NKML – medlemmene satt i bilen på vei til et fiskeeventyr på Stord, var undertegnede og Adam på vei til Surnadal. Vi hadde lenge fulgt med på værmeldingene og spurt lokalfolket. Adam var derfor sikker på at det lå is i noen av fjordene der. Det måtte utnyttes!

Fredag ettermiddag, klokken 4 ble jeg hentet av Adam, og vi satte kursen mot Surnadal. Et lite bystopp for handling av agn ble det også tid til. Køen ut av byen gjorde til at vi ble litt forsinket, men vi skulle likevel klare å gå utpå isen før det ble mørkt. To og en halv time senere med skitprat og optimistisk analyse av plassene kunne vi se fjorden, og ja, isen lå der. To pulker ble pakket opp til randen, og det bar utpå isen. Vi hadde gjort litt forehåndsarbeid  så alle spennende punkt var plottet inn på GPS. Første stopp var en topp på 23 meter, og vi hadde sei og lyr i tankene. Etter ett par minutter var det action til Adam, og fisken virket grei. Dessverre mistet han den raskt. Deretter runnet det kraftig på stangen min som var rigget med sild. Sprang bort, og ventet på den skulle runne på nytt. Dette skjedde ikke, muuuligens fordi silda var borte..
Planen var å rigge oss til på 70 meter for natten, og vi måtte derfor begynne å tusle bortover. Skatehull ble boret, og stenger med sild og makrell ble senket ned på mudderbunnen. Slimålen var en plage, men så lenge vi fisket med hel agnfisk gikk det greit. Etter flere småhaier og tullball, var det noe action til Adam. Skate ble tippet, og skate var det. Dog liten av størrelse, men det viste hvertfall at den var i område. 
Skate på litt over 2 kg

 Det var action utover hele kvelden men skatene var ekstremt sky. De tok aldri agnet skikkelig, selv om vi prøvde å gå ned i agnsize. Kveldens største nedtur må være når nappvarsleren til Adam skrek ”iiIIIIIiiiiiiiiiiiiiiiiiii”, og det ble gjort tilslag. Det var mye tyngde, og han klarte ikke å løfte fisken fra bunnen. (De som har sett Adam vet hvor kraftig bicepsene er). Men etter kort tid ble fisken mistet. Trøsten var Sørlandschilinøtter og sjokolade. Ellers kom det opp en grei pigghå, ett par lyrer, noen hyser, og en skate ett par hundre gram større enn første. 
Kiss it..

Yr hadde bommet på temperaturen også, så det ble litt småkaldt utover natten.  -15 grader og en tanke vind. Da hjelper det ikke bare med godt selskap! Vi holdt det gående til tre – tiden, men da tok vi turen bort til bilen og kjørte mot neste stopp.
På vei til neste fjord tenkte vi å kjøre innom en bensinstasjon på Surnadal får og få tak i noe ved, men er vi på bondelandet, så er vi på bondelandet. Ingen stasjoner var nattåpne, men på en øde parkeringsplass var redningen! En taxisjåfør lurte på hva vi drev med, og når vi sa at vi leitet etter ved, svarte han; ”Bare følg mæ gutta, så ska dokker få ved”. Hmm, vi var litt skeptisk, men hva gjør man ikke for litt ved. Vi kom hjem til han, og fikk plukke ved i store poser! Lærdom; Taxisjåførene på landet er 10+.
Fjorden vi nå var på vei til er en ganske dyp fjord. Bratte skråninger og ca 130 – 140 meter midt i fjorden. Tankene her var brosme og lange. Vi rigget oss til på ca 50 meter, slik at vi satte noen stenger på 40 meter, noen på 60 meter og noen dypere. Stol og bedchair ble rigget, og like etterpå sov to utslitne karer. Solen varmet godt og vi ble av og til avbrutt av nappvarslerne. Eller, jeg ble avbrutt av nappvarslerne, Adam sov som en stein. ”Adaaam, nappvarsleren hyler”. Adam sprang bort til stangen, og opp kom brosme. Men når vekten viste under ett kilo, var ikke gleden stor. Vi spiste Snjo, Twix og neeeete, før vi sovnet igjen.
En liten time senere tenkte jeg at det var på tide å sjekke agnene, og på den første stangen var det skikkelig tyngde! Etter noen minutter med pumping fikk jeg se et langehode under isen. Det eneste problemet var at jeg ikke fikk den opp av hullet, og Adam sov som en stein. Etter å ha prøvd og lirket den opp av det iskalde vannet i flere minutter, gikk jeg bort til Adam. ”Adam, du må våkne. Har en 5+ lange i hullet der!” Etter 10 sekunder våknet Adam og spurte ”Vad har du på hjarta?” før han sovnet stille igjen. Han var rett og slett helt føkked. Forsøk to var heldigere, og han skjønte etter litt hva jeg maste om. Vi fikk boret større hull, og løftet den på land. Langepers var det hvertfall, var det kanskje allround pers også? Vekta viste 7400 gram noe som betyr at laksen på 7000 gram ble skjøvet ned på en andreplass. Dette måtte jo skje, i og med at jeg fisket med antilaks gutter!
Ny allroundpers!

På denne plassen ble det ellers lusuer, sypiker og sei. Vi tenkte at nok var nok og flyttet oss lenger inn i fjorden mot ettermiddagen. Rett etter at vi hadde rigget oss til, kom en dame fra en gård i nærheten ut på isen. Hun kunne fortelle at de tok noen smålaks innmed land. Mnjaaaada, Adam flekka opp doggmarken og rigga opp. Her skull smålaksen te pers!!
Brosmen var i støtet hele kvelden, men vekten stoppet på 4-5 kg. Grei matfisk var det i alle fall.
Brosme på 4 kg +-

Vi tenkte egentlig å ta en natt til på isen, men det fristet ikke stort når gradestokken viste 10+ – og vi var småkalde og våte. Så vi satte oss i bilen og koste oss med gulrotkake, twix og brus på vei hjemover!
Alt i alt var dette en fin tur. Godt selskap, og to spennende plasser ble prøvd ut. Takk for turen Adam! 

3 Comments

 1. Flott rapport Siggleif og grattis med allroundpers 😀

  Like

 2. Sigve A says:

  Thanks, men den SKAL slås hvertfall en gang til i år!

  Like

 3. Fino rapport! Grattis med brosme og fin lange, kjipt med døllt skatebett. Virker som en spennende plass, håper muligheten byr seg neste sesong 🙂

  Like

Comments are closed.