Får du no blåååå

Etter at NKML gikk fra å være lettmatroser til å bli skipsredere har satsingen på hjemmebane akselerert kraftig, med vekslende resultater. I regi av klubbsjef Irvo har NKML-ankeret fått en del nye spotter den siste tiden. Planen har vært å systematisk prøvefiske områder som ser spennede ut over litt tid, flere stenger i vannet til en hver tid og gjerne varierte fisketeknikker. Alt fra å ha store agn på slep nede på bunnen til å ha fileter hengende mange meter over. De fleste av områdene ligger rett utenfor stuevinduet hos klubbsjefen, bare 10-15min gange fra havna, og med ankeret allerede på plass blir det utrolig lett å dra ut for å prøve, selv bare for et par timer.

I følge gamle skriv av Vilhelm Storm fra slutten av 1800-tallet om trondheimsfjorden tyder det på et artsmangfold uten sidestykke, dog hvor mange som har permanent adresse den dag i dag ikke er godt å si. Men en art vi har hatt i bakhodet er blålange og den har fått litt oppmerksomheten den siste tiden. Den har blitt tatt ved flere punkter, men en hotspot er sjelden kost. Og at norgesrekorden er tatt i området tyder på at potensialet er tilstede. I alle fall, mitt inntrykk er at bestanden av arter i trondheimsfjorden, da særlig rundt munkholmen, står på svært begrensede områder. Dette fikk vi positivt erfare da vi etter å ha ligget ved anker i mange timer dreide ut av posisjon inn i nye områder. Her fikk Irvolainen tikking i knarren og fleks i staget, og kunne heise opp en flott blålange på 5500g. Ny pers, på hjemmebane, et steinkast fra stuevinduet sitt. 

Foto: Irvin Kilde
Dette var et stort skritt i riktig retning å få resultater så kontant, og mere skulle det bli. Etter et champagne-slabberas uten sidestykke hos partysvensken i Buvika kvelden før var det dags å sove ut rusen på fjorden. Klubb-klovn/måke/Klypa Sindre Bøe ble med som fjerdefender.
Været var som alltid upåklagelig i trivelige trøndelag, sol og 18grader, dette lukter som alltid fiasko. Men vi hekter oss på blåsa, smekker på litt agn og kaster ut. Det tar, som alltid, ikke lenger enn ca 30min før det napper på min stang. Tilslaget sitter fint, og jeg får starte vinsjinga. To minutter senere har måka også full fleks i staget, så det blir dobbeldrilling med god stemning på vei opp. Først kommer det en femkilos brosme poppende opp noen meter fra båten og måka er tydelig fornøyd. Like etterpå kommer min fisk opp, og det er riktig art. Det er en blålange, og den er stor! Håven snyter nok en gang St Olavs hospital for et hjerteinnfarkt da langa som såvidt får plass i håven blir flekka opp. 
Long story short, jævlig god stemming. Faktisk så god stemming at vi ikke hadde stor nok vekt, vi måtte bare kjøre full spiker inn til land for å låne Irvins vekt. Vel inne på land kom en lett sjokkert Kilde og møtte oss på brygga. Han kunne konstatere at hans vekt lå i båten på skansen, men det er ingen utfordring. Iløpet av ti minutter ligger hele NKMLs flåte ved brygga på skansen, med samson-vekter i fleng. Fisken blir målt og veid, og den er absolutt godkjent.

Foto: Irvin Kilde
Vekten stoppet på 10800gram og 136cm

Foto: Irvin Kilde
Var det noe poeng å fiske videre? Egentlig ikke, men hva skulle vi ellers gjøre. Vi fikk bare brosmer og langer, men kunne ikke klage det spor. Det som er sikkert er at vi skal tilbake og ta enda større eksemplarer på et tidspunkt hvor blålangene er stinne i rogn! To be continued…

Foto: Sindre Bøe

4 Comments

 1. Fisk og rask says:

  Veldig bra, Kong Oscar. Det sier vel det meste om hvor kul den fjorden er når dere må kjøre håkjerringsikkert takkel etter blålange…

  Like

 2. Haze says:

  Monster, blått monster!

  Like

 3. Carl Oscar says:

  Ikke sant, Endre 🙂 kan tilføye at jeg noen dager før fikk slakk line helt plutselig etter litt tikking i knarren. Antok det bare var strømmen som dro snøre saaaakte, men noe hadde kutta braiden av noen meter over sjokkfortommen på et 6m langt tackle. Enkelte andre ville lagt skylda på håkjerring 1000kg+++, men er helt umulig å si.. det finnes mye rart der nede.

  Takk Haze, får dere sånne på tigraderen?

  Like

 4. Fisk og rask says:

  Alle skjønner jo at det var en 1000+++ kjerring. Kult at du tar det med sånn fatning. Tipper dere tar nreken på blålange innen nokså kort tid. De snakker om linefanget bjerkelange på 20-25 kilo fra de dype fjordene her nede, så 17+ går som en lek nå når dere har egen flåte og har funnet plassen.

  Like

Comments are closed.