Frøya – Kapittel 1- NKPL StYLe

Frøya har selvfølgelig vært en gjenganger i NKML sin turhistorikk. Artsmangfoldet, specimenstørrelser og omgivelser skreddersydd for en gjeng artsfiskenerder. Nok en gang bar turen ut til Trøndelags jazz og mysterier, men denne gang alene uten generalen sjøl Frederic Kullin, som hadde mer enn nok med å holde styr på Team Sluk og Gadus.

2 båter, 6 mann, 3 kapitler, 7 brut og sææksti pils i kjøleskapet…Lets roll!

Kapittel 1: Xplorer 10+

Xplorer 10+ bestod av NKML1; Calle, Irvo og Bjørno. En kombinasjon som kan gå fra himmel til helvete. Yr og Storm var vel ikke helt enige om været i helga,  men det meste tydet ihvertfall på at fredagen ville bli frisk+. Dagen ble derfor lagt opp til spissjazz i Frøyfjorden. Funderte vel mest på hvordan vi kunne posere fett med alle spisskatene. Hvor kamera kunne festes for å få tatt ett selvutløserbilde av hele gjengen under trippel-drilling av spiss. Hvem fikk den største. Hvilken brut skulle vi åpne først, og ikke minst..hadde vi nok brut?!

….Ble ikke helt slik.

…Gørrblanking, spylyder fra Xplorer7, hå og ubrukelige lubb…

Irvin med avmålt feiring av tynn jazz. Foto: Bjørn Florø-Larsen

                              2/4-takt Goldsparkling-jenka på lavt plan. Foto: Bjørn Florø-Larsen

Eneste action denne dagen var da vi i Xplorer10+ var veldig artige, og kutta lina som holdt Xplorer7 fast til oss+anker. Ved et uhell i samme slengen, hekta Bjørn sitt takkel fast i Sigve sitt takkel, og benyttet muligheten til å gi Sigve en “heftig fight”. Vi fikk melding fra de andre gutta over walkie talkie (som tydeligvis itje skjønte ein dritt), at Sigve hadde kjempefisk som hadde tatt midt i vannlaget. SMS rigga raskt om til shad, vi sto å lo…

Vi innså til slutt at vi var igjønåføkd, idioter, muligens amatører, og vendte tilbake til land i skam. Etter litt middag og jazz, bar turen over til Frederic sin oppsamlings-casa for fiskeidioter, for å besøke de gjestende gutta fra Troms. Les mer om dette i kapittel 3..
Lørdag, ny giv, langt ut på åpent hav, og med klare mål om stor lysing, vassild og skjellbrosme. Dette skulle bli en annen historie enn fiaskoen dagen før, ihvertfall for Bjørn Flaks-Larsen.
I store dønninger bar turen utover det åpne havet. Skjellbrosme og vassild var første del av planen. Vi hadde allikevel glemt en ting, makrellfiasko. Uansett hvor vi skulle slippe ned våre vassild-hekler, slo makrellen til. Alt fra 3 til 100 meters dyp. Veldig artig. Inni mellom nådde vi bunn, og fikk dratt opp litt av hvert. Vassilda så vi derimot ingenting til. Foruten smålubb og langer dukka det opp noen brukbare fisk:

Lusuer 400gr. Foto: Florø-Larsen
Irvin flesker til med årsbeste på hågjel, 1420gr, og tar et bilde i en kvalitet hågjel fortjener. Foto: Irvin Kilde
Ny pers på kolmule for Irv, 420gr. Legg merke til “havfjellet” i bakgrunnen… Foto: Carl Oscar Raphaug
Bjørn startet med et lite slep under hekle, i håp om skjellbrosme. Ble selvfølgelig mest smålubb og hågjel som resultat, men plutselig lå targetarten i overflaten å sprellet! JAZZ! Bjørn ble dermed medlem av Irvins ensomme klubb NSBL, med 2 skjellbrosmer på samvittigheten. En klubb som etter hvert skulle vise seg og bli utvidet til flere medlemmer (kapittel 2). NidarosSkjellBrosmeLag! 
820gr og ny pers! Utenkelig scenario for ikke mange måneder siden. Foto: Irvin Kilde
De andre gutta rigga straks opp en bom under hekle, men det ble dessverre ingen flere skjellbrosmer. Vi vendte derfor nesen mot sørøst, nå skulle vi ha lysing.

Lysingfisket starter med ett smell! Full bøy på staget hos Bjørn på ca 120 meters dyp, og utras er på gang. Vi “skjønner” at det må være kveite, da dette ikke er uvanlig i området. Drar inn noen meter og friske utras om og om igjen. Etter hvert begynner den å komme oppover, men konstant fighting gjør det til en lang tur opp. Vi skjønner etterhvert at det ikke kan være kveite, og går over mot arten vi hadde glemt, lange! 10-15m under båten begynner den “endelig” å flyte oppover og snøret får den klassiske vannrette vinkelen ut i fra båten. I vannflaten 15 m bortenfor båten bryter det en diiger lange. Den ser ut som godt 30+! Lang og grov. Calle får satt kroken og Bjørn innser at han endelig har nådd 20+ på lange!

                                                                178cm. Foto: Irvin Kilde
22,76kg og ny pers! Foto: Irvin Kilde
Fisken er dessverre slank, og den tilsynelatende feite magen er fylt med luft. Med en lengde på hele 178cm har nok denne hatt sine dager et godt stykke over 30kg..
Vekta på land viste senere derimot “kun” 22,76kg. Allikevel ny pers på Bjørn og en deilig fisk!
Bjørn var tilbake i solid jazzhumør, og etter å ha gjort ett solid innhugg på de sææksti pilsa i kjøleskapet, én Ünderberger, en baklengs ufrivillig salto over midttofta og mye stavangerkvekking, kunne fisket fortsette. Og unge Florø-Larsen var fortsatt i sonen…De neste 5 nedslippene gav denne serien..Bildene ble bare mer og mer uklare, i takt med promillen til Flaks-Larsen:

                           

                                            8,1kg og spekimen. Foto: Carl Oscar Raphaug
9,2kg og nok en spekimen…Foto: Irvin Kilde
7,8kg..Glemte og ta poseringsbilde av denne.. Foto: Bjørn Florø-Larsen
8kg blank og nok en spekimen… Foto: Carl Oscar Raphaug
Avslutta med en “liten” på 7kg.. Foto: Carl Oscar Raphaug
En hinsides serie med fisk. Alt gikk Bjørns vei. Alle vannlag, alle kødde-manøvrer. ALT!
Ingen av disse artene tåler gjenutsetting i noe særlig grad, men lysing er til gjengjeld noe av aller beste som kan komme på matbordet. Tror også Maria synes det var på høy tid Bjørn kom hjem med noe mat, og ikke bare bilder med tilhørende tynne historier av en fantastisk pilflekka lyrsnipe på 14,6gr. 
Siste dag fra Frøyahelga var kommet, og vi dro tilbake mot lysingområdet. Irvin i håp om specimen lysing, Calle i håp om specimen glassvar og Bjørns oppgave var generelt å holde seg borte fra lysingen. Taktikken ble Irvo med kombinert lysing/glassvar-takkel,  Bjørn og Calle med reine glassvartakkel. Hyser opp til snaue 3,5kg, småtorsk, langer, lubb, hvitting og mye piss ble resultatet, før Calle melder om noe mer interessant; “Glassvar schø, hakKa i buinn jaa, jaaau”. Glassvar er helt riktig, og Calle slår sin gamle pers fra samme området i 2010 solid.
1100gr glass og ny pers! Foto: Bjørn Florø-Larsen

Ikke lenge etterpå lukter det glassvar også hos Bjørn. Dødt dasspapir med noen ADHD-ristinger underveis. Glassvar nr2 for dagen er sikret!

Ny pers med 940gr og 51cm. Foto: Carl Oscar Raphaug

Dagen fortsetter videre i samme kavalkade den startet for oss to. Irvin derimot dro inn 4-5 lysing fra 5kg til snaue 7kg. Ble dessverre ingen spekimen eller pers på Irvo. Bilder ble det derfor heller ikke noe av. Lysingfisket dør også ut, og etter dialog med Xplorer7, bestemmer vi oss for å ta en liten avslutningsrunde inne i piggskateland. Etter en drøy times fiske har 4 skater kommet opp i båten, 2 på Calle og 2 på Irv. Dagens fisk og turens for Irvos del satt imidligertid etter kun få minutter. Kenzaki 6-12lb får virkelig kjørt seg, og Irvin melder om at dette høyst sannsynlig må være kveite. Hissige utras gang på gang og full baluba. Etter en solid fight stiger det opp noe helt annet enn kveite. “Nei faen, det ER jo piggskate!”
Fisken jumpes oppi båten og måles til 100 cm akkurat. Den er attpåtil en veldig solid og kraftig fisk, så det er med stor spenning fisken hektes på vekta…
7+! Ny pers på Irv og nok en spekimenfisk i båten denne helga. Det var en markant forskjell på piggskata nå og på isen i vinter når det gjelder fighte-egenskaper. Tydelig at temperatur har litt å si..

Calle med hannskate på 4kg. Foto: Bjørn Florø-Larsen

7100gr og 100cm. Spekimen! Foto: Bjørn Florø-Larsen
Irvin er vel en av de i Norge med flest piggskater på samvittigheten, men denne er foreløpig hans største. Ûnderbergeren som hadde ligget i lomma hele helga røyk rett ned nå. Foto: Bjørn Florø-Larsen
Det gikk mot kveld, og vi hadde pakking, vasking og en del mil i bil foran oss. På tide å kjøre opp anker og si farvel til fantastiske Frøya for denne gang. Foto: Bjørn Florø-Larsen

I neste kapittel får dere historien fra den andre båten Xplorer7, som inkluderer specimen, debutant på havet, nye arter og mere jazz. Stay tuned!

Over og ut fra Xplorer10+!

10 Comments

 1. Haze says:

  Sjukt sjukt sjukt!! Jag älskar denna blog!

  Like

 2. obbien says:

  God lesning. Vææældi bra, gleder meg til kapittelet med Sluk & Gadus.

  Like

 3. Mye “pilsing ” på disse turene. E det vanlig ??

  Like

 4. Ja e litt jazz, bortsett fra SMS som visst har blitt “snill”

  Like

 5. Det kapittelet ser eg og frem til^^

  Like

 6. Carl Oscar says:

  Blitt en pikk i mine øyne, JOFL du har føkka´n!

  Like

 7. Adam Andrén says:

  Det är nolltolerans på alla nkml's sina turer;)

  Like

Comments are closed.