Atlanterhavsparken i Ålesund

Denne Østerdalen…har jeg som er fra Drammen og har bodd i Trondheim i 13 år kjørt mer enn mange nok ganger. Når østlandsoppholdet i sommer nærmet seg slutten bestemte jeg meg for å kjøre tilbake til Trondheim via Geiranger, Stranda og Ålesund. En omvei på ca 300 km, men vel verdt det for å unngå å kjøre Østerdalen enda en gang.

Obligatoriske turistbilder fra utsiktsposten vest for Geiranger, mellom bakkar, berg, tyske turistbussar og japanske fotografar:

Men jeg venter på ferga på Liabygda får jeg en oppdrettsræbu. Dræptn. Kastan te ræven.

Vel fremme på Stranda, etter kaffi og møkkaburger på den strategisk plasserte Statoilstasjonen, begynte regnet å pøse ned. Veldig uvant etter to uker i sola på Østlandet, litt usikker på hvordan jeg skulle forholde meg til det her. Etter mye grubling husket jeg endelig konseptet regntøy, dro på meg Savage Suiten og begynte letingen etter taggmakrell. De var ikke å se. Irvin og jeg hadde fantastisk artig fiske etter store taggmakreller her i 2008, uten at det er noen videre garanti for at det ville gjenta seg. Etter en time uten tegn til taggis, i pissregnet, er jeg demotivert og vil bare ha litt action. Setter på en 42 g hvit Sandeel og drar to lyr på rundt 2 kg før jeg får på en mindre fisk rett ned for kaia. Stor er overraskelsen når jeg flekker en taggmakrell på 620 gram opp av vannet. Hadde jo forberedt meg på ultrasær taggmakrell i overflata og sto klar med fluorkarbon og rekebit på krok 8, men nei.

Faktisk art nr 17 på Savage Gear Sandeel for meg. Sandeel-artslista mi er som følger: abbor, gjedde, (sjø)ørret, fjesing, hvitting, hyse, knurr, kveite, lyr, makrell, piggvar, rødknurr, sandflyndre, sei, skrubbe, taggmakrell og torsk, i tillegg til en slettvar mistet i overflata.

Prøver litt mer etter taggis med Sandeel uten å få annet enn småsei og går over til fiske med krok 8 og rekebit fra bunnen og noen meter oppover. Blir noen småsei og mikrolyr, men klarer til å slutt å lure en taggis til på 580 gram. Ikke så store fiskene, men ganske fornøyd likevel med å ha fått taggis under tilsynelatende håpløse forhold. Sover så noen timer i bilen før jeg prøver berggylte tidlig neste morgen. Fant ingen store berggylter der jeg fikk de for tre år siden, men på litt dypere vann får jeg to medium gylter på 1360 og 1320 gram:
Fikk de på hel reke på 2/0 Mosquito. Mindre krok, skrella reke og surretråd blir å fore bergnebben om man fisker så dypt at man ikke kan se agnet og fisken. Mister dessverre en blåstål i vannflata som hadde vært ny pers med drøy margin.
Så noen bilder fra Atlanterhavsparken, som var det egentlige målet for turen, og som virkelig er vel verdt et besøk! Dette var på et helt annet nivå enn f.eks. akvariet i Bergen. Atlanterhavsparken er drømmeland for artsfiskenerder, og et sted jeg har tenkt på å besøke i flere år.
Denne breiflabben på 10-15 kg hogg faktisk etter en uforsiktig grønngylt som såvidt kom seg unna.

Diger sandflyndre!

Sosiale sunnmøringer (gråsteinbit).

Tok dessverre ikke video da steinbitene ble foret av en kjemiker med sommerjobb. Jeg fikk ikke lov å fore steinbitene. Etter litt mas lot hun meg likevel fore fiskene på barnas aktivitetsrom med rekebiter. 😀

Atlanterhavsakvariet:

Irvins favoritt.

Det går sei opptil 25 kg i denne tanken.

Specimenlyr.

Conger kildus.

Piggskatene var mye mer aktive enn jeg hadde trodd.

Artig å se levende lange i så mye lys.

Tror guiden sa akvariet var 27 x 18 x 7 meter og inneholdt ca 800 fisk. Største torsk og største sei begge rundt 25 kg. Største kveite estimert til ca 70 kg.

Fra barnas aktvitetsrom:

Svartkutling

Hårvar

Tangbrosme, så tretrådet ut i mine øyne, men vanskelig å si når de aldri sto stille.

Tangkvabbe.

Fra kystakvariet:

Rødspette i 5-kilosklassen.

Javel…?

Rognkjeks
Småflekket rødhai
Vanlig fløyfisk
Rognkjeks
Før foring.

Forrett i form av reker er servert.

Dykker håndforer med sildefileter.

Kveite rundt 70 kg øverst til venstre.

Flere sosiale sunnmøringer.


Havål
Sunnmøre er faktisk mer enn ferger, sveler, bannskap, Sindre Bøe, verft og tråling. Ikke så mye mer kanskje, men Atlanterhavsparken er vel verdt et besøk.