Fettfisk

Hei hei! 
Her er jeg igjen…
Det blir nok feriefisker av meg og etterhvert. Harpe og makrellblink i juli, og bekkstilt resten av året. Litt sånn som Sverre har gjort det de siste 10 åra. Så hvordan i søkke steikslurpe har han klart å få 108 arter bare i juli og bare med makrellblink er jo ganske imponerende. Det vitner om en selektiv kynisme – han går å henter de artene på de plassene og til de tidene som er mest optimale. Alle hverdagsturene med hyse og hågjel droppes elegant, for totalt sett gir er disse turene sjelden verdt innsatsen. 
Så langt i 2014 har jeg fiska en 7-8 ganger totalt, og fiskelysten har vært ganske fraværende. Man skulle jo tro at jeg flytta til fiskeparadis, men siden jeg ble siddis har det stort sett gått i jobbing, løping og ferdigmat fra Rimi. Når jeg var på tur til Stavanger tidligere fikk jeg kriblinger av å kjøre over brua til Hundvåg – alle de kule bryggene, alle de kule artene..
Nå  er kriblinga sterkt redusert. Når man bor i paradis er det ikke noe stress med å høste frukten – den kommer før eller siden.

Sivskjæret

De siste fem åra har jeg hatt minst en vårtur til Stavanger, og av de beste minnene er bryggefiske etter flatfisk i vårsol. Det tok meg bare tre måneder som innbygger i byen før årets første lomretur fant sted. Under perfekte bruningsforhold og med flat Byfjord kom det opp fem sprekkferdige eksemplarer opp mot kiloen. Det var korte og feite, og ikke i nærheten av lengden til den utgytte persen min på 1400 gram fra i fjor. På tre timers fiske ble alle fem tatt i løpet av en halvtime. Det er bortenfor enhver tvil at det er noe som styrer bettperioden til lomrene. Det var rundt 2 til 1 time før full flo som leverte idag. Kaldt vann betyr som regel lite bifangst. En liten fløyfiskhann, en baby ulke, en torky-sandflyndre og en liten sei var hele agntyvbeholdingen. Det betydde at det holdt å bruke reke som agn. Seinere på sesongen blir lomrene særere i matveien og skal helst ha blåskjell eller fjæremark.

Liparis montagui, kystringbuk – direkte oversatt fettfisk

Æ tok han!

Dette er en art jeg aldri rakk å ønske å skaffe meg. Kvelden før flekka John Olav opp en som første i byen, og han og Tommy hadde spotta intet mindre enn fjorten stk. Også tok de jaggu på krok også…

Artsfiske er i utvikling! Først tungevindu, så ålekvabbeutvikling, rognkjeksinvasjon, hårvarkodeknekking (damn your eyes), så nå RINGBUK (tihihihi).

Etter å ha sett på at JOFL flekka opp sin andre av arten så jeg plutselig en jeg også. Den ble livredd lyset og svømte ned til bunnen og ute av rekkevidde. Digresjon: For en latterlig fisk, den har en svømmehastighet på ca. 1 meter i minuttet, men halen går som en hjulvisp. Retningssansen er heller IKKE av de bedre i dyreriket. En gang for et et par titalls millioner år siden traff rognkjeksen paddetorsken og sa, “la oss lage en ringbuk!”, også lo de. Digresjon slutt.

Tre minutter senere ser jeg enda en.

(jeg har aldri sett en ringbuk i hele mitt liv, og nå på noen minutter har jeg sett to stk. hva skjer med verden)

JO nå skal du høre. Det har med søkebilde å gjøre. Du vet ikke hva du skal se etter før du har sett det første gang, og du blir bedre til å se etter det etter å ha sett det flere ganger. “Ser du en, ser du fler” heter det på folkemunne. Dette er et velkjent biologisk fenomen, som blant annet bestemmer hva ørreten vaker på i elva, eller hvilket byttedyr en rovfugl helst går etter. Nok teori, ringbuk nå.

JOFL hadde fått sin ringbuk for kvelden og var nå med å hjalp meg ved å være…..

tangvender. 

Introducing the new it-word for the fish species hunting community – the kelp turner.

… eller tangpinnen, patentkontoret er litt i tvil ennå. Dette er en modifisert 17. mai-flagg som brukes til å snu stortaren rundt slik at man kan fiske på ringbukene som ligger på andre siden. Det finnes ennå ikke noe bilde av denne innretningen fordi JOFL glemte den hjemme i ringbukrus, sånn at vi måtte bruke fiskestanga som tangvender. Det funker det også, men er slettes ikke så kult (=nerdete), og faktisk ikke så effektivt heller (sannsynligvis, har aldri faktisk prøvd en tangvender).

Anywho, så en feit rumpetrollfisk som drev å prøvde å gjemme seg inne i en sjøpung. Den kom riktig nok ikke inn fordi den var, ja, for feit. Så da fortsatte den ut til en fold i et stortareblad, men JOFL fikk venda bladet med den improviserte tangvenderen slik at jeg kom til med agnet. Den var litt redd for lyset den og, og etter å ha dunka en rekebit oppå nesa dens i 30 sekunder, gikk den lei og svømte irritert innover mot sjøpungbeltet igjen. Den lå seg til nesten helt i overflata inne ved noe sånne lange tynne alger som ser ut som skolisser vet dere. Jeg flytta så agnet innover etter fisken men passa på å ikke lyse rett på den. Det tok sannsynligvis ikke mer enn et halvt sekund før den tok, etter at rekebiten var plassert foran kjeften dens. Flekk han opp og tjohei og dudeliattendei.

LÆTT!

High Five med ringmestern JOFL, nå er vi ringbukbrødre for alltid.

Er litt ute av telling på antall arter etter et halvår uten noe fokus på det whatsoever. Men tar det på gefylen at det er nr. 108 og status quo med Sms-en. Vel oppe på dopvekta stabiliserer den seg på 8,2 gram, noe som er rundt 2,5 ganger større enn gjeldende norgesrekord (smakte den godt Davidsen?).

Ringbukdans burde det blitt, men som nevnt så rakk jeg ikke sikle etter arten før jeg fikk den. Jeg har definitivt feira mer halsuvennlig på andre arter. Hadde ikke den hårvaren som lå inne på grunna vært fastende OG tilbakestående hadde nabolaget kanskje fått oppleve galskap i utfoldelse i nattemørket. Men ringbukene, de var plutselig overalt, nå så jeg en inne på hårvarplassen og. Og den tok med en gang. Lett. Det lå fem stk i bøtta nå.

Fra å være en art kun observert av dykkere med jazza gassblanding, til å være vanligere enn småsei.

25 mars 2014: Kystringbukdagen – dagen da kystringbuk ble stinte. (Stinte: små tullefisk som er overalt, og som ingen oppegående folk bryr seg om).

JOFL håpa at en av de var vanlig ringbuk, og med hjelp fra UW-Rudolf skal vi nok komme til bunns i den saken og. Enn så lenge, ringbuk. Måtte bare skrive det en gang til. Ringbuk. Haha, lattis.

3 Comments

 1. Haze says:

  Sjukt sjukt sjukt!! DRÖMFISK! har aldrig sett en heller…. Grattis!

  Like

 2. Kul fisk, gratulerer Irvin!

  Like

 3. Kjekt at du lever, Irvin. Moro rapport og tøysete fisk. Grattis med #108!

  Like

Comments are closed.