Trønderhøst

Hösten är en tuff tid! Dagarna blir kortare och värmen som vi njutit så gott har blivit bytt ut mot frost på morgonen. Men som tur väl är så biter fisken och nkpl är mer sjuka än vanligt (utan att gå in på detaljer). Ordspråket säger att när katten är borta dansar råttorna på bordet, i mitt fall låter det hellre såhär – När ungarna är borta dansar Adam sig ut på fisketur! Har varit igång en del timmar utan att det varit extremt men någon bra fisk har ju kommit upp.

Hade oss en dag på fjorden i stålormen som gav de vanliga fångsterna när man prövar efter blåkäft. Det tog några timmar innan vi vevat oss trötta på små-hå för att hellre gå grundare och lura upp lite vitting. Här var det ok action och flera kg+ fiskar fick syna båten från insidan med en 1400 gramare på topp lurad av Sven. Men helt på slutet av fiskepasset gick det på något på min stång. Fisken var inte stor, men den var helt galen och spänningen var absolut närvarande sista metrarna.

Ljuvliga 590gr  Bild: Sven Kolstø

Att få fisk ger mersmak och bara några få dagar senare satt jag och Veg i bilen, VÄLDIGT IVRIGA, för nu skulle vi få oss lite mus. Nu ska man inte glömma att det är ett år sen sist jag fick så tror kanske det förklarar den goda stämningen. Väl på plats får vi se att vi inte är dom enda som letat sig ut i mörkret denna kväll. Två män står och ockuperar platsen.. Men efter ett hyggligt samtal så får vi reda på att dom inte ska fiska sååå länge till. 3/0 semicirkel, bom och bly susar ut i mörkret och några timmar senare kan vi notera ett exemplar var. Det är Veg som drar det längsta strået men jag är så nöjd med bilden att det har lite att säga. När jag säger att bilden var bra betyder det att Adam ser ok ut, som regel ser jag ut som en idiot på alla nattbilder.. För en fantastiskt vacker fisk detta är!

 Bild: Vegar Seljestokken

Nu när jag ändå är igång med att vara uppe allt för sent om nätterna så tänker jag att det inte skadar att pröva efter en annan nattaktiv pikk. Har prövat i våras och i somras utan så mycket som en antydning till att dom är på plats. Men men, kanske är det hösten som är tingen i år. Letar fram sandeel, stang, rulle och ringer till Veg. Väl på plats får jag en liten tass ganska fort och nu stiger förväntningarna. En helt ok serie med fisk får ett besök i håven och kvällen blev långt bättre än jag förväntat mig!

 4,9 kg   Bild: Vegar Seljestokken
6,5 kg   Bild: Vegar Seljestokken

Inte många dagar igen innan barnen komma tillbaka men fortfarande fanns det tid för ett sista ryck. Men nu gick kroppen på reserver och lusten att köra långt var borta. Istället fick jag med Frank på en test efter gröngylta och tur var nog det. Ting startade trögt och det gick mest i bergnebb. För all del helt ok size upp till 80 gram. Men detta var inte fisken vi ville ha. Men när den gröne väl kom igång så vart det Texas. Blev många på land och även Sindre som hellre sitter hemma å kliar sig på bollarna om dagen var på plats 15 minuter efter att han fått höra om kalaset.

248 gr     Bild: Frank Sande
257 gr     Bild: Frank Sande

Kan också nämnas att mellan varje ok tur har det varit en mindre++ minnesvärd. Hoppas att vintern väntar en stund till så att man hinner med några turer till^^

One Comment

  1. Knallbra fisker Adam og Havmutz ai ai ai !!

    Like

Comments are closed.