Skolest – den nye lyren?

Lyr er en av de artene vi i NKML regner med at vi greit skal kunne flekke inn noen bra poengfisk på i NM i sportsfiske hvert år. Nå ser det kanskje ut til at vi også kan gå ut og hente kvoten på skolest på kommando.. Om det er ett uvanlig godt skolest-år, eller om vi rett og slett er på sporet av å ha knekt koden, kan vel ikke konkluderes helt med enda. Allikevel, et nytt forsøk etter skolest i går endte i nok en fisk av rette sorten. Dette er sko(y)!

Irvin falt innom Trondheim i går, i sammenheng med et jobbseminar han skal delta på de neste dagene. Jeg plukka han opp på Værnes klokka 12. En rask sjekk på sehavnivå.no, viste max fjære på fjorden ca klokka 15. Vi hadde altså tid til et lite skolestforsøk. Irvin reiste med lett oppakning, men “tilfeldigvis” lå det et skolest-tackel i toalettmappa hans. Julebrus, Imsdal, snus, reker og makrell ble lasta ombord i Black Pearl. 
Sko o`hoi, lets go! 
Teknikken, som ble skissert i forrige skolestinnlegg, var den samme. Konsentrere fisket rundt strømskifte, og heve kroker en del meter over bunn. Egnet med reke og makrell, slengte vi begge tacklene våre over bord, hvor de føyk ned mot drøye 260 meters dyp.
Det går faktisk en del minutter uten napp.”Hele 20″ ^^
Bang-klask! Brått og hissig napp på Regiment-stanga mi, og jeg smeller til med et raskt tilslag.
SKO!!“, utbryter jeg høyt og ukontrollert.
“Hææ?, nei du gjøner med meg?”, var Irvin sitt svar.
Jevn motstand, og lite napping hele veien opp, og fisken kom til synet.
Mnjaaada, fåår du no sko“, sa Irvin med leirfjordendialekt, og styrte fisken trygt oppi håven.
Opplevelsen var ikke like ukontrollerbart fyrverkeri som på min første av arten, men følelsen var fortsatt vannvittig deilig! Stemningen i skuta var nå på topp, og julebrus ble poppa over en lav sko rundt på dekk. Sendte ut en snapchat-video til resten av NKML-gutta, som gikk omtrent noe slik:
“Hei, har besøk av Irvo. Me fiske litt. Ikkje någe spesielt å melda om, kun svarthå og sko”.

SMS svarer med video:
“Hei Irvin! Bra med litt frisk luft gutter. Noe size på svarthåen?”

  

Sko-nummer-to. 1240g/84cm. Ny pers og ikke en eneste skade eller ytre tegn til å være sprengt. Foto: Irvin Kilde

Fisken tok ca. 45 minutter før max fjære, på første nedslipp. Fisken tok den nederste kroken, som var plassert 7-8 meter over bunn. Videre mistet vi begge en fisk hver som var potensielle godfisk, etter en 150 meters sveiving. Irvin kunne ellers notere seg for 10-12 svarthå og 2 hågjel. Jeg derimot fikk bare en svarthå utenom skolesten.

Forskjellen på tacklene var kun én ting: Irvin hadde masse selvlysende stasj på sine øverste kroker. Og hå`ene satt notorisk på de krokene med masse pynt. Jeg hadde kun to små selvlysende perler over hver krok. At skolesten tok mitt tackle i fht til hans, var pur flaks. Derimot at han dro usaklige mengder hå vs meg, tror jeg det kan være noe sammenheng i. Mine neste forsøk blir derfor fortsatt uten masse slanger og blekkspruter som lyser vei på hå-jævlâr.

“Ikke drypp på gulvet!!”, var responsen fra Maria, når Irvin og jeg labba inn i stua med 84 cm skolest på slep over parketten.. Responsen på at vi tre skulle ha dette trollet til middag også denne kvelden, var også noe laber. Den innstillingen endra Maria på når hun fikk smake på lesten. Nydelig matfisk! Jeg benyttet sjansen til å spørre om jeg måtte komme meg fort utpå igjen for å dra inn mer sko til middag? Den agendaen ble gjennomskua..

Fååår du no sko? Ja.

PS! Trekt skolestrogn er ikke like godt som torskerogn. 

4 Comments

 1. Utrolig , blir vel “mulle” billett på meg til Barteby skal du se

  Like

 2. raff fisk (Sko)!..
  må seriøst ta et forsøk etter den her nede… grætz!

  Like

 3. Takker 😀
  Ja Asmund, dette er nok meget overførbart til resten av landets dype fjorder. Tipper det blir skolestbonanza i landet neste år!
  JOFL: Æ kjennan! Wilkommen zu Trøndelag!

  Like

Comments are closed.