Kystringbuk ble art nr 116

Stavanger er artsmekka i saltvann, selv i kalde og triste januar. Denne gangen var SMS på nytt på jakt etter nye arter med JOFL som superguide. Etter artsraidet sist sommer med fem nye arter på én dag var forventingene til å få nye arter store og JOFL skuffet ikke. Men hvilke arter er det som er mulig i januar, men er vanskelige i slutten av juli? Kystringbuken er mulig å finne, men i det kalde vannet står den ofte i dvale og nekter å smake på rekebiter som hopper frem og tilbake millimetre foran nesa…

Med to dager jobb i Stavanger en mandag og tirsdag lå alt til rette for å fly ned fredag for å jage nye arter og ta seg en brun en på Cardinal. Fredag kveld lander jeg i den idylliske sommerbyen i horisontal haglstorm etter lynnedslag i flyet. Kikkfiske etter kystringbuk ble nedprioritert til fordel for Cardinal med Hugo og JOFL…og Irvin om han ikke hadde blitt nektet inngang pga Imsdalflaska i ryggsekken. Å di.

Etter uker med alt fra stiv kuling og oppover til orkan og et lengre besøk av Nina er jeg vanvittig heldig med været lørdagen: stille og perfekte forhold for ringbukleting. Uvant med denne typen fisket begynner jeg å vende på tareblader og JOFL nøler like mye som vanlig med å fortelle hvordan det skal gjøres. Det går tregt, men vi får ny motivasjon av Sebastian, som er ute i samme ærend, som har sett seks og fått fiska på fire av de.

Etter godt over en times leting finner jeg den første, JOFL hjelper til med å holde tarabladet, men kystringbuken vil absolutt ikke ligge i ro så jeg får fisket på den. Synd siden denne utvilsomt var “diger” og kanskje over 8 gram.

JOFL finner i rask rekkefølge tre ringbuker til og den siste av de får jeg endelig fisket skikkelig på: en liten rekebit dunkes i trynet på den gang på gang på gang, med små innlagte hvilepauser.

“DER!” Ringbuken napper, men spytter ut igjen før jeg rekker å gjøre tilslag.
“NEEEI” roper JOFL, og jeg er enig, men håper på å få en ny sjanse og tenker at det er bedre å heller vente til jeg er helt sikker.
Et par minutter dunking til og nytt napp – rett opp på brygga og jeg føler den rolige euforien over å ha sett og fanget en ny art igjen.

Kystringbuk, 4.1 gram og art nr. 116:

Veldig artig å se mikrofisk i Tanago-akvariet:

Kystringbuk er en liten og meget spesiell fisk:

Stor takk til JOFL for guiding, JOFLing og ny art! Håper Sebastian får kystringbuk snart,  han har definitivt fortjent det mer enn meg.

3 Comments

 1. Grattis, SMS! Må være beste ringbukposeringa jeg har sett så langt.

  Like

 2. Haze says:

  Drömfisk!! Grattis!!

  Like

 3. Flott rapport – Kystringsbuk tøff fisk! – Tanago Akvarium – another must have!!

  Like

Comments are closed.