Statistikk NM i sjøisfiske 2015

Her kommer litt statistikk fra NM i sjøisfiske, 7. februar 2015.

På grunn av stormen Ole var det uforsvarlig å sende folk utpå Lygnin på konkurransedagen. Isen var også blitt svakere fortere enn vi hadde estimert. Derfor ble planen endret til Hjellbotn, der 40 cm is bidro til at arrangementet kunne gjennomføres trygt. Vi har kjørt forbi Hjellbotn utallige ganger, men aldri stoppet å testet. Selv om det alltid ligger is her om vinteren. Sjøkartet viser en dybde på maks 12-13 meter, og vi visste lite om hva som fantes her. Men ettersom konkurransen skred frem viste det seg at det var ganske brukbart med fisk i denne fjorden.

Hvitting og hyse var desidert vanligst, men størrelsene var langt bedre her enn på Lygnin. Snittet på hvitting lå på rundt trekvart kilo, med flere hvittinger over 1, og noen over 1,5 kg. Hysene var enda større, med et snitt nært 2 kg, og med største på over 3 kg, tatt av Bjørn Salte. Av andre vanlige arter var sandflyndra tallrik, ikke bare ble det veid inn hele 27 stk. (og fanget betydelig flere), men noen av dem var også fine i størrelsen (opp mot en halvkilo på junioren Anders Kristoffersen). I alle fall sammenlignet med Lygnin.

Kloskate visste vi det var i fjorden, men det gikk ikke mer enn en times tid før det tikket inn melding om at den første kloen var blitt tatt. Og utover dagen kom det flere, og totalt ble det tatt fem kloskater under konken. Det var jo litt gøy, siden NM i sjøisfiske liksom har skate som emblem og karakterart. Dessuten var det mange som manglet kloskate på lista si. Blant annet gullskatevinner Hans Marius Kaasa. Han fikk like greit to stk.

Ellers kom det opp de sedvanlige knurrene og sypikene, ganske beskjedne størrelser på disse, bortsett fra noen sypiker som snuste på – og bikka grunnvekta på 150 gram. Det ble tatt tre sjøørreter, og mista flere i hullet, ble det rapportert om. Sjøørreten ble ikke innveid, bare fotografert med det utdelte målebåndet, og belønnet med 10 poeng. Dette fordi sjøørreten er fredet i Trondheimsfjorden, som jo Hjellbotn er en del av.

Torsk var det brukbart med i Hjellbotn, selvsagt mye av de helt små, men det kom også inn noen virkelig fine gytetorsker. Flere på 3-4 og oppover, med en flott 6,1 kgs i topp. Dette ble også konkurransens største fisk, og belønnet med pokal (Thomas Berg Olsen).

Gutta som hadde planen klar om pirkefiske inntil bergveggen, fikk brukt denne planen også på Hjellbotn. Det samla seg snart flere og flere i samme område så fort ryktene begynte å spre seg. Paddetorsk kom opp, svartkutling kom opp (ny art på grunnvektslista), samt bergnebb og vanlig ulke. Men fiskene sto tydeligvis svært lokalt, og de med gode borremuskler hadde en fordel. At det kom opp fire arter av samme hullet, var ikke noen garanti for de samme artene i hullet to meter ved siden av. Verdt å nevnes er også den smått legendariske lange-svartkutling doubleten! Only in Trøndelag.

Av de virkelige spesielle mikrofiskene ble det innveid en sandkutling og en trepigga stingsild som utmerka seg. Disse var ikke på grunnvektslisten. Her tok Vetle og Kay-Arne kreativiteten til nye høyder og ble belønnet med 100 auto-poeng. Sånt er moro.

En annen ting som er moro, er NM-debutant Joaquim Barros, som var eneste som fikk både hågjel og øyepål. To dypvannsarter som vi ikke forventet inne i grunne Hjellbotn. Det er tydelig at vi enda har mye å utforske med denne fjorden. Og den frister langt mer der den ligger nå, enn den gjorde tidligere. Dessuten er det sikkert is der til april.

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; } .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc; } .tableizer-table th { background-color: #104E8B; color: #FFF; font-weight: bold; }

Art Grunnvekt (g) Antall Størst (g) Fanget av
Bergnebb 50 1 25,1 Tor Arne Rygg
Hågjel 1500 1 990 Joaquim Barros
Hvitting 1500 53 1660 Geir Magne hansen
Hyse 2000 23 3100 Bjørn Salte
Kloskate 500 4 920 Hans marius Kaasa
Knurr 500 25 390 Odd Langeid
Lange 10000 1 1500 Lars Erik Berg
Øyepål 100 1 22,2 Joaquim Barros
Paddetorsk 100 3 199,5 Lars Hellum
Sandflyndre 500 27 490 Anders Kristoffersen
Sei 3000 3 320 Lars Hellum
Sjøørret 2000 3 Uveid
Sypike 150 25 157,7 Andreas Vik
Torsk 5000 12 6100 Thomas Berg Olsen
Vanlig ulke 200 1 63,1 Lars Hellum
Trepigget stingsild 0 1 0,7 Kay Arne Olsen
Svartkutling 0 8 21,2 john olav florø-larsen
Sandkutling 0 1 1,4 Vetle Westli
Totalt 18 arter