NM i sjøisfiske 2024

Arts- og poengkonkurranse fra sjøis gjennom Artsfiske.com

NM i sjøisfiske fortsetter i 2024! Nytt av året er at vi går tilbake på kun sjøis. Det er valgfritt hvilken sjøis, men det blir altså ikke fiske fra brygger/land denne gangen. Formålet er delvis å lette fiskepresset på sjeldne/sårbare arter.

Som vanlig blir det digital innmelding via ArtsFiske.com. All konkurransefisk må være fanget innenfor gitt tidsvindu.

Når: Lørdag 27.1.2024
Kl. 0900-1900
Konkurransested: Hele Norge, PÅ SJØIS.

Påmeldingen er åpen på deltager.no
Åpen klasse (ink. valgfri 2-pers lagkonk.): 200,-
Junior (til og med 18 år, inkl. valgfri 2-pers lagkonk.): 100,-
Maks 150 plasser. Frist for påmelding er 24. januar.


Konkurransemodul i Artsfiske.com vil være tilgjengelig kort tid i forkant av arrangementet, og alle deltakere må da logge seg inn og registrere seg på konkurransen der. Det vil også bli publisert en konkurransekode kort tid før start, som deltakere må skrive på en lapp og legge ved siden av fisken når det tas bilde.

Regler

Innmelding av fisk gjøres i konkurranseperioden gjennom Artsfiske.com. Innmelding må skje fortløpende, og senest 1 time etter konkurranseslutt (kl. 20.00).

1. Største av hver art blir tellende. Poeng blir gitt i prosent av største (lengste i centimeter) innmeldte fisk av arten i løpet av konkurransen.
2. Småkutlingene (berg, leir, glass, krystall, sand, pigg, mudder, tang) slås sammen og teller som én art med fast poengsum (30 poeng)
3. Fisk meldes inn basert på lengde i cm, hvor målebånd, lengde og konkurransekode må være godt synlig på bildet som sendes inn. Arrangør står med full rett til å underkjenne enhver fisk som ikke møter våre krav.
4. Man skal fiske fra sjøis. Motorisert isbor er tillatt (ny 2024).
5. Man kan fiske med inntil 3 stenger samtidig. FISKEN SKAL VÆRE FISKET SELV. Det er IKKE lov med utveksling av fisk, ei heller å passe på sidemannens stenger.
6. Fisk skal være kroket i munnen. Maks 6 kroker per stang.
7. Fisk under minstemål teller ikke. En skal forholde seg til gjeldende minstemål for fritids- og turistfiske. (Oversikt over minstemål på artene dette gjelder for ser du under)
8. Blålange og ål (og andre arter som er totalfredet) skal slippes ut igjen. Disse teller ikke i konkurransen.
9. Arter med lokale fredningsbestemmelser er ekskludert fra hele konkurransen. Dette gjelder torsk, kveite, sjøørret, laks, rognkjeks og uer. Alle ekskluderte arter utenom de som er totalfreda, finner man på en liste i konkurransemodulen på artsfiske.com.
10. Områder hvor det er fiske forbudt under konkurransen, er ikke lov å benytte. Det er deltagers ansvar å sette seg inn i lokale bestemmelser.


Fiskevelferd

11. All fanget fisk som ikke skal benyttes til mat eller andre formål, samt all fisk under minstemål (for de artene det gjelder), skal slippes uskadet tilbake igjen. Bruk underlag/avkrokingsmatte.


Regelbrudd

12. Eventuelle brudd på reglementet, kan føre til diskvalifisering.


Regler ved lik poengsum, likt antall arter eller lik lengde på lengst fisk

13. Ved uavgjorte poengsummer vinner den som har flest arter. Dersom dette også er likt vinner den som har størst (lengst) fisk.

14. Den i klassene som får flest poeng i løpet av konkurranseperioden, vinner sin klasse. I lagkonkurransen legges poengsummen til de to lagmedlemmene sammen. Ved uavgjort vinner laget som har den deltageren med høyest individuelle sum.


Flest arter, lengst fisk og lengst skate (gullskata)

15. Ved likt antall arter vinner den med lengst registrerte fisk, dersom dette også er likt vinner den med flest poeng i hovedkonkurransen

16. Ved like lang lengste fisk (gjelder også for skate) vinner den med flest tellende arter, dersom dette også er likt vinner den med flest poeng i hovedkonkurransen.

Klasser og premiering

17. Det konkurreres i klassene Åpen (alle), Dame, Junior (til og med året de fyller 18) og Lag (2 mann uavhengig av klasse). Damer og juniorer deltar også automatisk i Åpen klasse.

18. De tre beste i hver av klassene Åpen, Dame, Junior og Lag, får plakett. I tillegg premieres følgende med pokal: konkurransens største (lengste) fisk, den med flest fangede arter, og den med størst (lengst) skate (gullskata).


Dette blir en totalt sponsorfri konkurranse, så vi kjemper først og fremst om heder og ære. Æren blir likevel synlig gjennom våre tradisjonelle pokaler og plaketter, som vi bruker påmeldingsavgiften på å produsere og videresende.

Øvrige inntekter fra arrangementet går til driftsutgifter for Artsfiske.com.

Nærmere informasjon om dette kommer når det nærmer seg, så følg med på vår FB-side, og diskusjonsgruppe.

Fiskens lengde skal måles fra snutespissen til enden av spordens ytterste stråler

Minstemål
ArtMål (cm)
Berggylt22
Bergnebb11
Brisling10
Brungylt11
Glassvar25
Gressgylt11
Grønngylt12
Hvitting32
Hyse40*
Lodde12*
Lomre25
Lysing30
Pigghå70
Piggvar30
Rødspette29
Sandflyndre23
Sil (stor, små, glatt, hav)10
Sild25*
Skrubbe20
Slettvar30
Smørflyndre28
Vassild27

* = Der arten har ulike minstemål, er det største målet angitt. Det er dette målet som gjelder i konkurransen. Vi følger Fiskeridirektoratet sine minstemål, som du finner under Forskrift om gjennomføring av fiske, fangst og høsting av viltlevende marine ressurser (høstingsforskriften) §47 (minstemål) (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-12-23-3910), samt forskrift om regulering av fisket etter leppefisk i 2023 § 8 (https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2022-12-19-2408).

Påmelding

Påmelding på deltager.no
200 kr påmeldingsavgift (100 for junior) inkludert lagkonkurranse.
Maks 150 deltagere – første mann til mølla gjelder som vanlig.