Heftig junifiske etter gjørs – inkludert potensiell norgesrekord

Nattmeite etter gjørs er en utrolig morsom fiskeform og har vist seg desidert overlegent i dette vannet på denne tiden av året. Det er totalt avslappende, samtidig som det er usedvanlig spennende. Jeg har fiska i Akersvannet siden 1993, og fått følge vannets opp- og nedturer, inkludert fiskedøden i 95′ som tok livet av intet mindre enn 5 tonn gjørs (vannet er knappe 2,4 km2). Etter en ny fiskedød i 1998, dog mindre omfattende enn den forrige, har fisket tatt seg opp sakte men sikkert og er kanskje tilbake på samme nivå som tidligere. Det hjelper nok på at TJFFs årlige gjørsnatt (Catch & Kakk) opphørte for noen år tilbake, og mange har innsett at det ikke er ubegrenset med stor gjørs i vannet.

Værutsiktene var gode på mandagen, og den ikke-fullt-så-fiskeinteresserte lillebror hadde lyst til å bli med på ei nattøkt. Selvom han ikke er like gal som sin eldre bror har han fiska mye på Akersvannet opp igjennom, og sto lenge med gjørsrekord innad i familien (7,5 kg). Vi starta med agnfiske, noe som ofte går radig unna med krok 16 og ett maiskorn under en dupp. Verdt å merke seg dog, er at man stort sett får agnfisk langs land rundt hele vannet – bortsett fra rundt bryggene. Så det er like greit sette seg i båten og kjøre vekk fra bryggene.
 

Duppfiske etter agnfisk – med mais, brød, eller reke.
Gjørsen gyter når det er ca. 14 grader i vannet, noe som tilsvarer midten av- eller slutten av mai. Etter dette er den svært aktiv og spiser mye før vannet igjen blir p-lunka utover i juli. Det sies at gjørsen er en pelagisk jeger, i motsetning til gjedda. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner i Akersvannet, for selvom man kan ha bra fangster med pelagiske kunstagn (f.eks. wobblere) om dagen, virker det som at den søker ned til bunnen på natta. Av arter finnes det foruten gjedde, gjørs og abbor, ål, brasme, vederbuk og sørv. Sistnevnte er den vanligste arten å få på duppmeite, og fungerer utmerket til agn. Det finnes også en sjelden hybrid mellom brasme og sørv, noe som har ført til at folk tror det er flire i vannet.
Etter en times tid har vi 15 sørv og en sørv/brasmehybrid. Vi rigger og setter kursen for dypere vann.
Det finnes et dybdekart over Akersvannet lett tilgjengelig på nettet, noe man bør ta med seg om man ikke kjenner bunnforholda. Det å leite opp plassene er 90% av jobben, og selvom klassiske kanter, topper og hull kan levere fisk, er det enkelte spotter som viser seg overlegne uten at det er noen spesielle “features”. Det er her erfaringa kommer inn. Det skal sies at man kan sannsynligvis rigge seg til på en random plass og ha grei sjans på kontakt, men det viser seg at sjansene øker med god lokalkunnskap.
Etter at dreggene er kasta og båten ligger stabilt i den svake brisen fra sør, er det klart for rigging. Agnfisken blir montert og lobba ut; hel sørv, halv sørv, oppklipt sørv og gjennomhulla sørv. Alt ettersom hva man har trua på. Aktivitetsperioden kan variere mellom årstid, værtype og andre ukjente faktorer, men alt mellom kl 21 og 06 har levert fisk. Denne kvelden var det liv allerede kl 22, dog var det kun småfisk. Bror og jeg drar opp og slipper ut hver vår kilosgjørs før det igjen roer seg. Kl. 23.30 turer det avgårde på en av stengene mine og snart tauer jeg på større fisk. Jeg kjører den forsiktig, slik at den får god tid til å utligne trykket. Det har nemlig vært et problem at fisken blir sprengt om man drar de opp for raskt, men dette trikset ser ut til å fungere godt. I det grumsete vannet åpenbarer det seg en fin gjørs, og bror håver den sikkert ombord i båten.
Kveldens første godfisk, 5,3 kg og 83 cm.
Etter dette ble det rolig før Adrian får et merkelig run på en av stengene sine, opp kommer en stor ål! Den detter (heldigvis) av inne ved båten, og vi slipper å ha slim på henda resten av uka. Dessuten er ål på rødlista, så det var like greit at den fikk svømme ned igjen. Deretter følger en rolig periode, og nappvarslerne holder seg tause….
men så skjer det…
Nøyaktig kl 01.15 setter nappvarslern igang et langdrygt hyl og det er liten tvil om hva som har plukka opp agnfisken. Etter at tilslaget er satt er det heller liten tvil om det er snakk om en stor fisk. Etter et minutts stanging følger den greit med opp til overflaten, der synet av fisken får stemmeleiene våre til å hoppe opp tre-fire oktaver. Den er enorm! Garantert 10+! På sedvanlig gjørsvis klikker den totalt og forsvinner ned til bunn igjen, uten at bremsen er spesielt slakk. Etter to turer til opp til overflaten roer den seg ned og vi er klar med håven – eller sommerfuglhåven som den fremsto i denne sammenheng. Jeg lot ingenting bli overlatt til tilfeldighetene og tok over håvejobben fra bror. Bedre å blir sur på meg selv om noe drastisk skulle skje. Med halve fisken stikkende opp av håven får jeg løfta den ombord ved hjelp av en ekstra hånd under gjellelokket. På dekk ser vi virkelig omfanget av fisken. Fisken fortjener hele fire bilder.
Ett ord: BRUTAL. Foto: Adrian Kilde.
Den gamle norgesrekorden på 11080 gram fra Leira har aldri vært i tankene mine å slå. Men denne dro vekta til 11500 gram. 420 grams forbedring av en tvilsom rekord fra 1976 tatt på Abumatic og Toby sluk. Uten tvil mitt livs fisk. Med sine 102 cm er dette noe av det lengre jeg har hørt om i Norge, og selvom den hadde pukkelrygg var den slunken i buken. Hadde den blitt fanga før gyting hadde den nesten helt sikkert veid hvertfall 2 kg mer.

Jeg tror knapt mine egne øyne. Foto: Adrian Kilde.

Fra andre siden. Foto: Adrian Kilde.

En så brutal fisk kommer jeg neppe til å oppleve igjen. Foto: Adrian Kilde.
 
Etter dette satt vi der, kikka dumt på hverandre og gliste. Fortsatte å fiske en times tid til bare for å roe ned adrenalinnivået, så tøffa vi innover.
Etter denne kvelden burde jeg igrunn bare latt være å fiske mer på Akersvannet i år, jeg hadde jo tross alt annonsert på Facebook at jeg var på utkikk etter ny hobby. Det er liksom ikke mer å hente på sportsfiske, jeg er utlært, ekspert, og kan igrunn trekke meg tilbake, skrive bøker og leve av å holde foredrag om denne fisken jeg fikk en forsommerdag i 2011. Merkelig hvordan selvtilliten boostes av en slik opplevelse. Jeg bestemte meg imidlertid for å sette beina tilbake på jorda igjen, da gjørsfisking tross alt er morsomt selvom det er vanskelig å sette seg et nytt mål på arten. To dager etter var vi derfor på plass igjen, denne gangen uten et snev av trua. Det kan jo liksom bare gå en vei etter en slik kveld. Starta tidligere på dagen denne gang, for å teste dorging. Etter at jeg kjøpte elektrisk påhengsmotor til konfirmasjonspengene, har det blitt noen timer rundt og rundt på Akersvannet med tre wobblere på slep. Dette er også en genial måte å lære seg å kjenne vannet, man lærer seg dybdeforholda samt at man får et inntrykk av predatorfiskens bevegelse gjennom tid og rom. Det er tydelig at fisken står flekkvis, da de samme hot-spotsa leverer gang etter gang.
 Adrian med en liten gjørs tatt på en dyptgående bomber. For de som husker den imfamøse gjedda mi, er denne wobbleren synderen.
Som tidligere nevnt går gjørsen ofte pelagisk om dagen på leit etter stimer med småfisk, spesielt på dager med vekslende trykk og/eller litt vind. Det er sjelden jeg er såpass sikker på at været bestemmer hvor mange napp vi får, som ved gjørsfiske. Er det langvarig lavtrykk med regn i lufta, eller langvarig høytrykk er det som regel ikke vits å dra ut. Er det imidlertid endel vind i forbindelse med langvarig lav- eller høytrykk, kan det være liv i fisken. Det aller beste været etter min erfaring er vekslende vær. Idag var det nettopp dette. Med tunge truende skyer, ispedd litt blå himmel. Vinden roet seg etterhvert helt ned (dessverre) men på den annen side er det litt hyggeligere trivselsmessig med vindstilt. Doringsrunden gav kun en fisk, men derimot fire sikre kontakter med fisk. Alle på en wobbler som heter Predatek Viper. Kan si det med en gang; selvom denne wobbleren ser tilbakestående dårlig ut, fungerer den som fy. I 1999 fikk jegt en gjørs på bomber, med en Viper hengende på hodet. Jeg plukka den selvsagt av før jeg satt ut fisken, men wobbleren la jeg i bunn av fiskeveska. Prøvde den likevel etter en stund, i desperasjon etter mange timer uten napp. Gjørsen satt etter 5 minutter. Etter dette handlet jeg umiddelbart fler og har vært et fast våpen under gjørsdorging. Hemmeligheten er nok at den går mellom 3 og 4 meter under overflata, i samme sjiktet som gjørsen vandrer på byttesøk i døgnets lyse timer. Vi avsluttet dorginga i 19-tida og gikk over til å sanke agn til nattas meitefisk.
Fint gjørsvær, selvom det med fordel kunne vært litt mer vind.

Etter ferdig agnfiske satte vi kursen mot en ny plass. Et området som har levert tidligere, men ikke på denne tiden av året. Ankring gikk rutinemessig for seg og alle agna var i vannet før kl 21. 
 
Takler. Enkeltkroker i str. 4-6 og en halvmeter 0,60 mono gjør jobben. Vi får sjelden gjedde på natterstid (heldigvis).

Ofte kan det være litt slark på dreggtaua som gjør at båten beveger seg noe fra side til side om det er litt vind. Da vil nappvarslerne gi fra seg enkelte pip nå og da, noe som hvertfall holder oss våkne. Idag lå vi dønn i ro, draget i lufta som hadde vært tidligere på dagen var dødd helt ut, og nappvarslerne forble tause. Vi lå og drøste til lyden av nattergal og speedbåter i Tønsbergfjorden, og trua på napp var fraværende. Etter to timer bråvåkna vi, klokka var blitt halv 2 og noe hadde plukka opp sørven på den ene stanga til Adrian. Etter hastigheten på run’et ble tilslaget gjort ganske umiddelbart, da de har en tendens til å sluke når de er i det lunet. Enkelte ganger kan gjørsen nemlig være litt mer forsiktig, og går rolig ut med agnfisken ytterst i munnen. Da gjelder det å gi den litt mer tid. Men ikke idag. Fisken svarer tungt og både fisker og beskuer får opp blodpumpa etter to timer i halvsøvne. Nok en monsterfisk viser seg i overflata, og jeg aner en liten nervøsitet hva familierekord angår. Dette skulle riktignok vise seg å være en unødig nervøsitet, da den (heldigvis) dro vekta til 8800 gram – og ikke lenger. Lengden var 93 cm, noe som tilsier en ganske god kondis. Til sammenligning var den forrige persen min fra 2009 på 8400 gram, 94 cm.

Ny pers på Adrian. 8800 gram og 93 cm.

Fisken kom seg etter litt behandling, og eksploderte ned i dypet.

Etter at jeg planta rykter om godt fiske på egen facebook var det fler som ville bli med på moroa. Åsmund har snakka om å joine på Akers i flere år nå, og nå endelig tok han til mot og ba om fri hjemmefra. Jeg var litt tvilende prosjektet, da det liksom bare kunne gå en vei – med mindre Åsmund tok med seg mengder av karma og flyt. Sistnevnte utgikk riktignok, da han i følge ham selv har hatt anti-flyt hele våren. Det ble da likevel tur og  Åsmund troppa opp på bryggeanlegget på Råstad i halv 8-tida fredags kveld. Jeg sto allerede å hanka sørv  – eller ikke. Som tidligere nevnt er agnfisket segt rundt bryggene, og jeg hadde fått 3 stk på den halvtimen jeg var der før Åsmund. Vi trøkka likevel videre og fikk trua til oss 12 agnfisk, inkludert en brasma som faktisk var ny art for Telemarkingen. Og jeg som trudde alle fra Østlandet hadde brasme. Vi feis utover så raskt som en el-motor kan fise (ca. 3,4 knop) og la oss til på nok en ny plass. Selvsagt tar jeg ikke med utenbys folk til godplassene, må jo bruke anledningen til å teste nye plasser. Alt dette nevnte jeg selvsagt ikke for Åsmund, det ville bare skape kvalm på båten – all den tid Åsmund trua med å bli furten om han ikke fikk 5+ gjørs. Ikke for det, det var på denne plassen to av de fire nappa kom to dager før, da jeg og bror dorga over med wobbler. Det var ei heller særlig langt unna plassen der jeg fikk godfisken. Jeg passa på å forsikre ham om det. Det tok ikke lange tida før det runna friskt hos Åzmund, og raskt kunne han hanke inn ny art. Riktignok for en baby å regne, men heldigvis er ikke Telemarkingene så kravstore, så dagen var redda.

Kveldens første fisk, rett under kiloen. Ny art!

Hele tre ganger hadde jeg run som jeg ikke fikk kroka, tydelig at flyten var i ferd med å bli brukt opp for min del. Men hva gjør vel det når det funker for den som blir guida. Ufint om det var motsatt. I 23-tiden får Åsmund ny pers med en respektabel fisk på 3400 gram.

Ny pers, 3400 gram.
Turen var definitivt reddet og vi unngikk isfront og kjip stemning i båten. Resten av kvelden skjedde det lite, og vi pakka sammen i 2-tida. Plassen leverte forsåvidt, men ikke i den størrelsesorden jeg hadde håpet på, uten tvil en uforutsigbar fisk. Så om det ikke ble kanonfangst i kveld, ble det en lærerik erfaring. 
Dagen etter hadde Andreas booka seg inn på lucioperca Guiding Tours og nok en ny plass skulle prøves. Selv hadde jeg liten tru på resultat, men mest av overtroiske grunner. Anti-flyt følger flyt, osv. Plassen hadde jeg imidlertid trua på, eller, det var nok en gang en ypperlig anledning til å teste et området jeg ikke har teste på mange år. Hver tur gir trossalt en ny erfaring hva gjelder å få et bedre bilde av gjørsens bevegelser og lynne. Passa selvsagt på å fortelle Andreas at jeg hadde bra fiske her i 2005 og 2007. I følge Andreas var det dritlett å få 10-kilosgjørs, men som vi fikk erfare i kveld var det alt annet enn. Selv med 3 stenger hver mellom kl 22 og 04 lyktes vi ikke å få fisk i båten. Vi hadde faktisk ikke napp en gang. Dessuten regnet det til tider heftig, og det var direkte utrivelig. Det ble av sistnevnte grunn ei heller tatt noen bilder, i frykt for fuktskade. Turen forblir derfor udokumentert fra min side. Mulig Andreas tok noen snikbilder med sitt nye speilreflekskameraet han fikk til bursdagen sin – som jeg forøvrig fikk bevitne overgangen til. Veldig synd at Andreas ikke kunne feire dagen sin med en gromgjørs, men det ryktes om at han tok revansj i Oslofjorden seinere samme kveld. 
Kort oppsummert, fire turer med totalt 8 fisk i båten, fra en halvkilo til 11,5 kg. Sistnevnte fisk sitter selvsagt fremst i minnet, og jeg vil leve lenge på den. Takk for trivelig selskap Adrian, Åsmund og Andreas. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke kan la være å prøve igjen til neste år, selvom håpet om ny pers er fraværende.

10 Comments

 1. Ka kan du sei om noe sånt? Jævlig bra rapport!

  Like

 2. SMS says:

  Fantastisk bra blogginnlegg! Forløpig høydepunkt for NKML, uten tvil, og ikke spør meg hvordan den der skal toppes… Sier fra om jeg tar en tur i slutten av juli, skylder bare på meg selv om det blir fjernguiding.

  Siden du ikke har noe mer å hente som sportsfisker er det fint om du fisker agnfisk, binder takler/rigger/topshots og lager mat til oss i Troms. Kan hende du får love å fiske én steinbit eller én rødspette, men ikke begge deler.

  Like

 3. Fisk og rask says:

  Fantastisk bra! Har lyst på gjørs…

  Like

 4. Vilhelm says:

  Helt rått! Får håpe du har litt igjen av flyten til dere skal nordover nå da

  Like

 5. Andreas says:

  Akersvannet er ræva. God helg!

  Like

 6. Gratulerer med supergrom fisk! Årets fisk i mine øyne!

  Like

 7. Ut På Tur says:

  Grattis med drømmefisk! Gledet meg til denne raporten. Norgesrekorden kommer nok aldri tilbake til “mitt” området igjen, men vi skal gjøre ett forsøk 😉
  Som Michael sier: Årets fisk!

  Robin

  Like

 8. Haze says:

  Stort grattis! Vilken drömfångst! Bra blogginlägg 😉

  Like

 9. Grattis med megagjørs 😀
  '

  Like

 10. Walmert says:

  Gratulerer med meget pen gjørs, akersvannet leverer igjen 🙂 har selv gjørs på over 7 derfra. har tilbrakt ukjent antall timer på akersvannet de siste 10 åra. synd at utleie båtene er blitt så elendige. Men igjen Gratulerer med flott Fisk.

  Like

Comments are closed.