Tvilsomme norgesrekorder?

on

Villmarkslivs offisielle norgesrekordlister er viktig for oss artsnerder. Den viser hvilke arter som er blitt tatt på sportsfiskeutstyr i Norge, hvor og når på året de ulike artene er tatt, og ikke minst gir lista en pekepinn om de ulike artenes maksimale størrelse. I tillegg ligger det mye prestisje og glede i å inneha eller å få en ny norgesrekord.

La det være sagt med en gang; slike lister blir aldri perfekte. Det vil alltid bli fanget eksemplarer av noen arter som er større enn gjeldende norgesrekord uten at fisken blir meldt inn. Eller enda verre; det kan bli tatt helt nye arter som ikke registreres som nye norgesrekorder. Dette er selvsagt forståelig om det er utenlandske fisketurister eller mindre nerdete hobbyfiskere som står for fangsten. Imidlertid så ønsker vi at de offisielle norgesrekordlistene våre skal være så riktige som overhodet mulig!

Vi har aldri tvilt på at norgesrekordjuryen gjør en utmerket jobb og de aller, aller fleste rekordene virker også å være godt dokumentert og troverdige – og bra er det! Imidlertid er det per i dag noen eksempler på tvilsomme rekorder på de offisielle listene, og vi vil her kommentere de vi mener juryen bør se nærmere på. Vi kritiserer imidlertid ikke rekorder som er blitt betvilt på grunn av rykter om garnfangster, linefangster og så videre fordi dette er nettopp rykter. I alle tilfeller bør det være et krav om at bilder av en norgesrekord foreligger, som viser på både størrelse og arten i de tilfeller det kan være til, og at disse bildene også er tilgjengelig på nett.

Dette er rekordene vi er kritiske til:

1. Blåstål
Mangler bilde og usannsynlig forhold mellom vekt og lengde. Det er tvilsomt at en blåstål som var 40 cm veide 330 gram mer enn denne 39 cm lange blåstålen i god kondisjon, tatt av Sigurd Davidsen i 2012.

2. Flekket fløyfisk
Feil artsbestemmelse? Dette ser veldig ut som en liten fløyfisk. NB! Det var ikke fiskeren selv som foretok artsbestemmelsen av denne fisken. Dette er kritikk av artsbestemmelsen, ikke fiskeren. Vi foreslår at artsbestemmelsen gjøres om i ettertid, slik at Vilhelm beholder norgesrekorden, men for den korrekte arten. Et blogginnlegg fra Fylkesmannen om fløyfiskene er planlagt ila året.

3. Havniøye
Dette er en rundmunn, ikke en fisk, og har ingenting på en rekordliste for fisk å gjøre. http://www.fiskipedia.no/node/322

4. Håkjerring
Vi håper juryen er fornuftige og godkjenner Asgeir Alvestads fantastiske håkjerring som ble estimert til 1099,5 kg basert på lengde og omkrets som ny norgesrekord. Dette vil sende et viktig signal om at man kan få godkjent norgesrekord på håkjerring uten å drepe og veie de. Med vitner til målingen og bruk av eksisterende formel for å estimere vekt er dette en pragmatisk og fornuftig løsning for en art som er et unntakstilfelle. Vi vil gå så langt som å anbefale at juryen IKKE godkjenner nye norgesrekorder på håkjerring dersom fisken er ført i land og avlivet for å veiies. Det siste vi ønsker å se i fremtiden er troféjegere som poserer med steindød håkjerring på kaia som en britisk aristokrat på storviltjakt i Afrika i Viktoria-tiden.

5. Leirkutling
I 2007 var kunnskapen om kutlinger på et helt annet nivå enn idag, se f.eks. dette blogginnlegget. Dette er mest sannsynlig en sandkutling, og uansett burde det for de vanskeligste kutlingartene som f.eks. bergkutling og leirkutling også legges ut bilder som viser klart hvilken art det er snakk om.

6. Lodde
Norgesrekordfisken er 39 gram og 19 cm lang. “Lodda tok en rød gummimark under pilkefiske etter stortorsk.” Go figure…

7. Lyr
Denne rekorden kan være reell, men i så fall er lengden mest sannsynlig feil. En lyr på 95 cm veier helt enkelt ikke 12,8 kg i september, og i alle tilfeller ikke den avbildede lyren, selv om den er kraftig. Som sammenlikningsgrunnlag anbefales Morten Bergans smellfeite lyr fra slutten av april som veide 10,75 kg fordelt på 97 cm. Et annet sammenlikningsgrunnlag er Tore Jan Skeies lyr på 95 cm (samme som nreken) som er i normal kondisjon og veide 8060 gram. Lyr er en svært vanlig og meget populær sportsfisk, det er derfor synd at det kan sås tvil om den eksisterende rekorden fordi vekt, lengde og bilde (kondisjon) ikke er konsistent.

8. Panserulke
Mangler bilde, samt at en så liten fisk er tatt på sluk også skaper tvil. Etter vår mening burde heller f.eks. Karl Johan Sæths panserulke på 30 gram tatt på børstemark vært offisiell norgesreord.

9. Sjørøye
Sjørøye er fantastisk morsomt å fiske, men en egen art er det ikke.

10. Sjøørret
Se 9.

11. Slimål
Dette er en rundmunn, ikke en fisk. http://www.fiskipedia.no/node/322

12. Storsil
En 190 gram stor fisk som er 36 cm lang tatt på pilk gir grunn til tvil. Denne tvilen kunne vært unngått om det hadde vært oppgitt hvor stor pilken (evt treblekroken/kroken) som ble brukt var.

13. Smørflyndre
En smørflyndre på 700 gram er en drømmefangst for artsjegere, og selv om rekordfisken er reell nok stusser vi over at den er tatt på sluk. De ytterst få godt dokumenterte smørflyndrene som er fanget av sportsfiskere de siste årene (Asgeir Alvestad, Lasse Bøe og minst én til) er alle tatt på naturlig agn på små kroker, noe som harmonerer svært godt med smørflyndras munn og matvaner. I 1982 var ikke artsfiske slik vi kjenner det i dag noe tema, ei heller feilkroking. Ut fra det vi i dag vet om smørflyndras matvaner og oppførsel er det derfor svært usannsynlig at rekordfisken har bitt på en sluk.

14. Tunge
Tunge tatt i 1980 på sluk. Årsaken til at vi ser på denne som tvilsom er den samme som for smørflyndre. Heldigvis blir denne rekorden nå mest sannsynlig slettet og erstattet med Marius Vikenes fisk på 1190 gram fra i år. 2013 har vært et gjennombruddsår uten sidestykke for fiske etter tunge i Norge, mye på grunn av Karl Johan Sæths tungevindu.

15. Ørekyte
Mangler bilde og rundt vekt (40 gram). Det burde vært publisert bilde av denne kuriositeten.

Det er selvsagt meget mulig at noe av kritikken her er ubegrunnet eller direkte feil. I så fall er hodet lagt på blokka og all oppklarende kritikk er velkommen.

10 Comments

 1. Patrik says:

  Intressant! Håller med om mycket, särskilt leirkutlingen ser väldigt mycket ut som sandkutling.
  Men tungan, varför blir den slettet? Bara för den skall ha varit fångad på sluk?

  Like

 2. Nei vi setter bare tvil ved den rekorden. Den er uansett slått nå i år, og er forhåpentligvis godkjent snart av juryen, ergo ingen problem 🙂 Gutta knakk jo koden til de grader på arten i år.

  Like

 3. Marius V says:

  Veldig bra at dere tar tak i dette, bra jobba gutter. Det er et par flere arter i saltvann jeg synes skurrer litt: hvitting, horngjel og glassvar, men de er jeg vel ikke den eneste som sår litt tvil om. Dog har dere bedre argumenter for artene dere lister overfor.

  Like

 4. Alle de 3 artene du nevner der var faktisk i utgangspunktet med på lista vår, men ble utelatt pga lite argumenter annet enn tvil og tynnere spekulasjoner.

  Like

 5. Det viktigste er faktisk å få juryen til å godkjenne estimerte vekter på våre største fisker. Dreping av håkjerringer blir for dumt. Kveitetabellene er også så gode at de bør være bra nok for juryen.

  Like

 6. SMS says:

  Som Bjørn skriver; disse har også vært oppe til intern diskusjon, men vi kan ikke kritisere disse rekordene på bakgrunn av at fiskene ser mindre ut enn oppgitt på bildene. F.eks. i tilfellet med glassvaren er vekt og lengde konsistent, selv om fisken ser vesentlig mindre ut på bildet (ser gjennomsiktig ut, noe så store glassvarer i utgangspunktet ikke er.)

  Like

 7. SMS says:

  Veldig godt poeng det med kveite, Endre! Kveiterekorden så vi ingen grunn til å kritisere, dermed falt det oss ikke inn å påpeke nettopp dette. Forøvrig er det nok ikke noe enklere å måle lengden på en kveite enn en håkjerring… 🙂

  Like

 8. Velllllldiggg bra gutter ( sagt på SMS mål)

  Like

 9. Bernt Nor says:

  Kanskje det nest beste innlegget jeg har lest på bloggen. Veldig bra! (Uten at jeg har noe som helst greir på rekordene).

  Like

 10. Då må me jo spør ka som e din favoritt Bernton? 😀

  Like

Comments are closed.