Skate & Rokk on fishing in Grand Canari

 

Sted : Grand Kanari Holmen
Båt : Dorado
Skipper: Roberto Deniz Cabrera
Tlf : 0034 658 419 780

Då va det ein liden tur til Kanariholmen for å få litt sol og varme, faktisk ingen baktanke eller precheck om det va fiskemuligheter siden dette var familieferie.

Alt vel, og bra vær men når det nærma seg slutten av ferien sa min kjære at nå var eg for rastløs og at eg måtte gjørr någe. Det tok zikka 1 nano sek før eg va på ein buss til nærmeste havn som het Puerto Rico.

Der fekk eg kontakt med ein kar som hette Roberto og når han hørte mitt ønske så ble han någe forbausa siden alle skolle itte tunfisk og marlin å di. Han ble så fyrt opp at han ville være med selv. Stolt eier av en stor charterbåt ved navn Dorado og en del slitne tuna-stenger. Eg sporte nemlig itte å ta turen for å fiska skater. Her nede er det nemlig en del rokker og skater, og noen av disse kunne visst bli over 200 kg.Dorado, klar til skatetur. 

Eg møtte opp på fredagen i halv fira tiå på ittemiddagen for det va best senere på dagen og utover kvelden. Spesielt når mørknå datt på. 5 stenger klar i 50 til 80 lbs klassen og store sneller som fy, men skulle eg treffa på rette fisken måtte det til. Utstyret va litt slede, men eg va nå på havet og frisk saltvannsbris i nasen gjorde gott.

God strøm i havet der vi ankret opp (1,8 knop) ca 100 m fra et vrak på ca 50 m dybde. Brukte 500g lodd rett på lina med svivel i fri flyt på denne og en 2 m lang taft med 10/0 super mutu sirkel på adle stengene. Slapp lodd til bunn mens krok var i båt. Gjorde det med adle stengene så agna krokene og slapp disse på fri flyt til bunn. Agna med 2 hele sild pr krok.

Så tog med et nett fylt det med opphakka sild og senka ned, der det ble rykket hardt opp og ned til det var tomt. Rett og slett flupose. Det jekk over ein time før någe som helst skjedde men dårr va sol, øl og mye lyging, så heilt greit.

Sååååå tikka det i ein av stengene og eg seig øve og sjekka. Som hjemma så tar disse agnet, svømmer litt, legger seg på agn og spiser og når de er «ferdig» så svømmer de videre og da klinker en til.

Pang … FAST FISK og grei motstand, men stiv stang så det hele gikk greit. Opp kom ei rokke med navn eagleray. Den var ca 10 kg og kul som bare fy.. 


Common eagle ray #1
Så begynte sola å gå NER og da var det mye mer liv, en del mindre fisk og småhai som var i agnet, men ikke nok til å få fart på det, men flere agnskift. Så dirra det i e av de andre stengene, men annerledes denne gang. Små napp først, så bare gynging, lite run så rolig leeeeeenge. Så drog den til og da gikk den ganske bra. Jeg smalt til litt tyngde så ingenting. Trodde fisk var mistet men den svømte bare oppover helt til de la seg på tvers i strømmen. Da var det plutselig god motstand og et rabalder. Hva i………denne var dritkul og det viste seg å være ny rokke art av typen sting ray. Fytti katta, enda en dødsfet fisk og rokke nr 2. Den hadde som nevnt en ganske stygg stor og spiss pigg på halen og den måtte jeg behandle med forsiktighet. Den fulgte meg nemlig med øyene og slo likeledes med halen etter meg. Samme type som tok livet av han der «Krokkedail Dønndi» down under. Vekta på den var ca 12 kg. Det som var litt spesielt med rokkene at de var veldig massive, tykke og stor vekt på «liten» fisk


Round sting ray (Taeniura grabata).
Ikke før jeg hadde fått denne opp slo det til igjen og merkelig nok virket denne noe kjent i måten den svømte på og helt riktig, en til eagle ray på nesten samme vekt ca 12 kg. Disse hadde 2 pigger på halen men litt mer nær kroppen, men denne halen var som en rund lærpisk som den slo lynhurtig rundt etter det den så beveget seg rundt den. Derfor ser du eg bruge hanske eller håndkle på halene til disse fiskene.


Common eagle ray #2 (Myliobatis aquila)

Så ble det rolig en stund og vi kunne nyte stillheten i stummørke over bådribå og inn mot land. Godt arbeidslys ombord mens 3 byer skinte i «Syden» lys fra land. Nå ble det litt tid til cerveza og mer sjitprat. Tikk tikk….tikk tikk tikk tikk tikk tikk. Der var det action på en av stengene og denne tok agnet og bare fortsatte i rolig men bestemt tempo, så etter et halt min dro eg te og det var fyr fra første sekund. Denne var mye villere enn de 3 første og ga en god fight, men før den var kommet til overflaten tikka det kraftig i stanga midt bak båt. Den svære jævelen med curvehandle og umulig å ha i magebeltet, fokk!!! Så ble det et sykt tempo i utraset, faktisk så mye at e måtte sedde fra meg den andra stangå bare for å få kroka til den som holdt på. Der var det full fyr og tilslag satt som det skulle men det bremsa ikkje fisken. Satt på og brems og satt stang fra meg mens den raste ut. Tok så første stang med fisk og fikk den opp selv om de ikke kom frivillig akkurat.

Her kom endelig første skate som var svært lik ei norsk piggskate og de kalte den bare «skate» sagt på engelsk eller chucko. Tror dette er er en bottlenose skate (Rostroraja alba) . Den var knallkul og veide ca. 15 kg.


Første bottlenose skate. 

Fikk et par kjappe bilder og satt ut igjen i ein brennevinsfart for den andre stanga var det skikkelig fart på nå. Ba de ta opp alle de andre 4. Tok stanga og kjente fort at her var det bra tyngde. Holken(curvehandle) på stanga gjorde det så vanskelig at jeg måtte ned i fighter stolen med 80 lbs stang og dro til for å få inn slakk.

Skate-Jazz i fighting chair!
Snøre ville ikke av bunn, i det hele tatt. Jeg holdt bra press til den etter en ca.10 min slapp og begynte å svømme. Dette var virkelig noe spesielt og annerledes, sykt drag og god fight. Etter en 10 min var den oppe ved ribå til båten og lyset traff fisken da den vrengte seg litt bak båten. Det var en likedan skate jeg hadde fått, men denne var noe større ja, på ein måde. Inn fikk vi den og for et jagerfly!!! Skipper tippet ca. 80 lbs , men la oss si 30 kg ++. Fytti katta for en kul fisk, akkurat som ei norsk piggskate, men piggene var flere og grovere + det var mange av dem på halen


Bottlenose skate (Rostroraja alba) på ca 30kg+

Avslutta med denne fisken og gliste hele turen inn, slikt fiske var å anbefale. Her va dårr mye ja og svært lide nei.

Hilen Florøen

3 Comments

 1. Hærlig lesing!

  Like

 2. Haze says:

  Brutalt! Vilket rocka-fiske 🙂

  Like

 3. Herlig, JOFL! Eagle rayen er episk stilig!

  Like

Comments are closed.