2014-Nu kör vi!

NKML2

Med ungarna i Sverige, dama bokad in på en heldag i byen, en väderprognos med goda chanser för sol och en pause i stormfronterna så var jag inte svår att lura ut på tur. Carl var guiden och hade planerna ganska så klara för dagen. Efter en väldigt sen fredag kväll så kom jag mig upp ur sängen bara 20 minuter senare än vad det var tänkt. En snabb tur inom butiken, snus, koffein, 10 berlinerbullar och i rallyfart ner på skansen. Där stod en väldigt klar Raphaug med ett smil å en ganska svullen kind (visdomstand, I say no more).

För en gångs skull så bomma inte yr! Så med 2-3 m/s tuffa vi ut mot en väldigt tidig satsning efter blå. Allt låg tillrätta denna dagen, till och med strömmen var perfekt. Vi drev över en brant från 100 meter å ner till 300. Guiden var optimistisk men dolde inte att denna kunde vara lite lurig och att det var tidigt på året. Men reden på första driftet kunde jag kryssa av ny art och få träffa en av de häftigaste som simmar runt i fjorden. Denna turen var redan en succé!
Det blev gjort flera drift och flera blå, vinden roade ner sig än mer och på 5 blå så hade vi nästan ingen bifångst. Men någon blir det ju alltid.
Brosme på 6+ och bättre än småhå! Nu var havet blankt å vi kom överens om att pröva oss på en annan blå! Halv makrill gick ner i djupet.Det tog inte lång stund innan det gick upp för oss att vi låg helt stilla. Det är inte ofta men kan fiska på det djupet och se den minsta nafsing i agnet.
Medans jag satt där och väntade så tyckte jag att linan började att spännas upp men det var så lite att jag var långt ifrån säker. Det skulle dröja flera minuter till innan jag fick en liten tipp i spötoppen och bekräftelse på att det var något där nere. Ett par minuter och “kanske” att något tog ett par decimeter med lina så blev tillslag satt. Det svarade ganska ok i andra änden men inga våldsamma saker. Efter en god stunds vevande så gick linan ut från båten och en brosme i size+ kunde dras ombord.
Nytt agn, nytt nedsläpp. En stund senare så skedde detsamma, fisk eller inbildning? Jodå, det var dags igen. Fast denna gången så var tyngden mer solid.
Efter denna så var det bara till att komma sig iland för att väga fisk å snacka lite skit med ett annat gäng som också hade haft sig en tur på fjorden denna dagen. 9 blankt och 11,26, har inte mer att säga än tack till guiden. 10+

«Gummibåten med Veg og Bøe»

Jeg og Sindre hadde snakket om å fiske i helga, men potensielle planer befant seg overalt fra Løgninfjorden etter piggskate til ilsvika etter kloskate. Influensasyk bedre halvdel begrenset rekkevidden slik at førstnevnte alternativ lå utenfor, og kystmeite var vi ikke helt i humør til. Pent værvarsel ble redningen, og vi bestemte oss for å børste støv av gummibåten jeg overtok etter Bjørn ifjor.

Dagen etter, altså lørdag, plukket Sindre meg opp i titida og vi satte kursen mot sentrum for å sette ut båten. Allerede før båten var på vannet støtte vi på problemer. Midt i pumpinga hørte jeg det knakk i plastikk, og pumpa sto dønn fast. Båten var uten luft og i et lite øyeblikk var jeg helt tom for tro på at turen skulle bli noe av. Litt teip og lirking senere virket pumpa igjen, dog kun på halv maskin. Det tok lengre tid enn planlagt, men endelig var vi på vei, og putret utover fjorden i solide 6 knop.

Første plan for dagen var å «hente» kolmule. Tofte hadde sagt at de var dritlett, så det var ikke uten troa at vi senket agnede hekler ned på mudderbunn 60 meter under oss. Et knippe timer og like mange sypiker senere bestemte vi oss for en ny plan. Carl Oscar og Adam hadde skrytt av at det bare var å flekke opp blåkjeft tidligere på dagen, så vi kjørte ut og knøyt oss fast i dem for skitprat, berlinerboller og blå i fleng.

Der de nå hadde ankret opp var det dog dødt, med unntak av svarthå, så vi kjørte lengre inn igjen for å drifte på 100-150 meters dyp. Etter to drift med kun hågjel som resultat flyttet vi på oss, og siden avdrifta i overflaten var minimal lå vi i ro på ca. 120 meters dyp. Telefonen ringte, og idet jeg skulle ta den merket jeg et heftig ristenapp. Telefonen fikk ligge og tilslag ble gjort. Dette var ikke en hågjel!

Akkurat idet fisken nærmet seg overflaten kom båten til Calle forbi og fisken ble håvet. Fåååååår du nå blå. Art #70!


Art #70, blåkjeft på 950g! (Foto: Carl Oscar Raphaug)

Fåååååår du nå blå! (Foto: Carl Oscar Raphaug)

Det kan hende de gikk i stim, for mens fisken min ble veid og fotografert hadde han flere blåkjeftaktige napp, uten å få til å kroke dem. Det var ikke med vilje, men for å smøre det skikkelig inn at Sindre ikke helt hadde dagen kroket jeg en ny fisk 5 sekunder etter at søkket traff bunn. Dette viste seg å være nok en blåkjeft! Hakket større, dro denne fisken salter-vekta ned til kilosmerket. Akkurat da hadde Adam og OC dratt sin kos, og Sindre sveivet opp noe han skulle ønske han trodde var en blåkjeft, men som var enda en av mange hågjel denne dagen, så jeg gjorde et forsøk på blåkjeft-selfie.

1000g med go’fisk. 
Steike de er tøffe!

Resten av kvelden gikk ganske stille hen i gummiskuta. Hågjel etter hågjel, til og med en pigghå, ble lempet opp fra dypet, uten noe tegn til flere blå. Været var fint da, og hadde det ikke vært for at visste at vi var i starten av februar kunne dette like godt vært en kjølig sommerkveld i trivelige trøndelag.

Til slutt ble det mørkt, og vi satte kursen inn til land. Sindre med en ny art på lista over arter han skal fiske etter, jeg med en ny art på lista over arter jeg har fått og som jeg gjerne får igjen.

Takk for turen!

2 Comments

  1. Fine fisker! Fine fiskere!

    Like

  2. En liten touch av sommer, i starten av februar 🙂

    Like

Comments are closed.