Tungetime!


Etter en fredfull og salig kjøretur til basen vår i Vestfold ble det prioritert å jekke en pils samt beundre bilder av 5TTB og dasslokk før søvn. Irvin og jeg hadde hele helga til rådighet og tidligere planer om gjørs og gjedde i Akersvannet måtte vike. Neste mål var selvfølgelig tunge og med all informasjonen som har florert denne våren om habitat, bettperioder og agnpreferanser kunne vel ikke det være så vanskelig?

Fredagen tok vi det helt med ro og ladet batteriene til en natt i Drøbaksområdet, mye på grunn av muligheten for lokalguiding av Daniel Andre Bjørndalen. Selv om Irvin "kjænna alle plassan" blir det aldri feil med en kjentmann og selskap(utenom lillebror) på fisketurer. Forventingene var høye ettersom vi var booket ombord MS Flytsonen for hele uken og etter en kjapp innsanking av sandmark ble det fullt fokus ned i vinduet. Herr Bjørndalen fant fort en rognkjeks som var på jakt, men på sedvanlig vis var den ikke så lett å lure. En liten dæsj tålmodighet seinere så satt den, og guiden kunne notere seg ny pers på 790gr. 


Daniel Andre Bjørndalen med Rognkjeks (Foto: Adrian Kilde)

Alltid noe spennende å se gjennom vinduet, fløyfisk, vanlig ulke, krystallkutling, skrubbe, rødspette panserulke og et par søte små varer. Jeg prøvde meg på en mini slettvar og Irvin fisket på en panser, men uten hell. Med min ikke eksisterende erfaring med tungespotting, klarte jeg ikke å finne en selv. Guiden derimot hadde null problemer med å finne en liten tunge jeg kunne fiske på, og vips ny art!                                

#52 tunge 410gr  (Foto: Irvin Kilde)

                                                             
Systematisk tråla vi opp og ned strender, og som tiden gikk ble tanken om en varm bil mer og mer innbydende. Spesielt for Irvin på grunn av hølete vadebukse. Det hjalp ikke da han fant en sær tunge som ikke lot seg lure. Han ga derimot ikke opp og med desperasjon i blikket gikk Irvin så dypt han kunne uten å bade og kikka utover. "IIIIIIIK" (tårnfalk!) kom det fra Irvin, og Bjørndalen rakk akkurat å vade bort og se den store slettvaren ligge halvveis nedgravd i sanda før den fikk en tur opp på land.
                                 Knuste pers med drømmefisk på 1,5kg (Foto: Adrian Kilde)

Natten innfridde til de grader, selv om det var langt i fra tjukt med tunger så ble hovedmålet mitt oppnådd og Irvin fikk en fin bursdagsgave. Stor takk til Daniel Andre Bjørndalen for flott guiding, selskap, spotting og for tips og triks.

 
Siste fiskedag ble også brukt etter tunge, men vi prøvde å dysse ned forventningene og regna med å blanke. Det måtte vel være en begrensning for flyt vi kunne ha. Så målet var å spotte tunger selv, alt annet var pluss. Vi rigget alt klart, Irvin med tungetakkel og jeg med Sandeel for å minimere tidsbruken av omrigging. Etter 30 sekunder stoppet jeg brått, der lå det søren meg en tunge midt på sanda. "Tunge, tunge, tunge, tunge" var alt jeg klarte å si og Irvin kom kjapt bort med stanga si. Tusenogen... Tusenogto... BANG! Lett som en plett, enkleste fisken jeg har fått med tungevinduet og jubelropet runget mellom bakkar og berg.

Pers på gripus umulius 650gr. (Foto: Irvin Kilde)


Dette var virkelig dagen for tunge, og Irvin spotta en som kunne være over kiloen. Den gjemte seg i litt pistrete ålegrass og var ikke interessert i gourmetmåltidet presentert foran snuta. Den svømte bedagelig utover på dypere vann og Irvin måtte gi opp. I mellomtiden fiska jeg på en vanskelig ulke (ja de finnes) og brukte sikkert 10 min før den satt ordentlig. Etter en kort økt med veiing og bilder, ropte Irvin etter meg. Da hadde han fått revansj, og kunne notere seg mer enn dobling av pers på tunge.

350gr (Foto: Adrian Kilde)
450gr (Foto: Adrian Kilde)

Ved siden av en stor stein lå den største (av 4) tunga jeg spotta i løpet av natten og pipestemmen kom automatisk. Tross skjelvende armer fikk jeg plassert børstemarken nærme nok og heldigvis klarte ikke fisken å motstå fristelsen. Jeg hadde nervene under kontroll og lot tunga smatte på børstemarken før den sugde i seg hele sulamitten. Fast fisk, opp i vinduet, lykkerus.870gr, 41,5cm og pers igjen! (Foto: Irvin Kilde)


2 Comments

  1. Haze says:

    Grym rapport! Fina tungor, grattis!

    Like

Comments are closed.