Jeg har det på tungen – NKML does it again

Når jeg på en måte trodde denne galskapen hadde lagt seg litt slår den meg i trynet «like a sledgehammer».
Er ute på en helt vanlig vindusrunde etter stor flatfisk og krystallkutlinger. Det hele startet med ei lokal havn der jeg finner en fin stim med krystallkutlinger. Kaller dem det da jeg har glasskutling og da skal jeg jo ikke ha glass he he. De var faktisk på hugget og jeg mista 2 stk i lufta, kjenne du til den broder ?? Så jeg tenkte, i dag sidde an, MEN mest nei, det begynte å regne som bare f…
Så venta på at det skulle gi seg, men nei, det roet seg litt men forble litt drypp i lufta. Nok til at kutling ut, vindu inn.
Havnet i ei lokal bukt der jeg hadde hatt stor suksess med både piggvar og store skrubber. Var litt trått men så tok vinden seg opp og klokka tikka mot sent sent.  Så stakk et greit skrubbe hue ut av sanden, men så ikke noe spes ut, men en fisk måtte jeg nok ta før jeg stakk hjem. Tok umiddelbart men den var fin, bikka greit 1100g. Halv fornøyd skyver jeg vindu foran meg mot land og……..
Ka i svarte helve…… e det ? E det…….  JAAAAAA , det e det !!!!  De eksistere jo ikke annet enn på side 445 i Pheton.
For en gangs skyld hadde jeg rigga klar stang med krok 32 pga kutlingene, men kun med feil agn.
Der lå 2 troll bindene skikkelser inntil hverandre på en 50 cm dyp. Tror det var noe «love going on». Agnet som hang på var en grønn gulp bit, som i en brennevinsfart ble skiftet til liten klar mysis bit.   Det gikk som om det var innøvd. Når jeg hever blikket opp igjen er den ene «forsvunnet» mens den andre ligger pal på samme sted. Driter i lys og at det lander en liten matbit på str 32 krok foran.
Det tar ca 20 sek så tar den og ligger i mitt vindu. Jeg er helt MÅLLØS og tror det ikke. Får et slikt Mulle øyeblikk igjen. Skriker og mister litt fotfeste.
På dette tidspunkt er jeg jo ikke helt 100%, men det er noe som forteller meg at dette er lottokupongen. Jeg rabler noe om tungevar (video), men det er ikke den jeg mener.
Faktumet er at i mitt vindu ligger en 6,5cm lang GLASSTUNGE på herlige 3,4 g.
R U Shitting me !!!!!!!! Jeg vil jo vekke hele verden men den eneste som svarer er SMS og han er «down under». Fine mann Sverre.
Kommer litt til meg selv, tar meg, utstyr og fisk med hjem og beholder den i live. Jeg må få litt ekspert hjelp selv om ganske bra bilde er sendt både broder Bjørn Helge og Irvin, så må Rudolf Svensen på banen. Han er bortimot den eneste i Norge som har tatt bilder av denne i live.
Han stiller neste dag umiddelbart med macro-kamera og det hele.  Han smiler lurt når han ser den og sier rolig , det e nok den ja. Det blir nå konstatert 100% at det er en GLASSTUNGE – Buglossidium luteum

#117: Glasstunge 6,5cm og 3,4g. Foto: Rudolf Svensen

Shabang !!    Art # 117 og den første noen gang som er tatt på stang i Norge.
Jeg er helt målløs for denne fisken hadde jeg knapt hørt om noe om utenom det jeg har lest.
Her litt info som evt kan hjelpe andre å skille denne fra vanlig tunge om du skulle være så heldig, for jeg føler meg HELDIG !

Foto: Rudolf Svensen
Den har sitt eget særpreg med svarte ståler på sidefinnene på hver 4-6 stråle. Den har en helt annen hodeform og munnen nesten mellom øyene kontra den vanlige der munn kommer på utsiden av begge øyene.
Om du stryker fisken fra hale og mot hode kjennes den ut som sandpapir. Den henger seg fast i fingeren.
 Vanlig tunge har svart tupp på brystfinne mens glass har mørk flekk i basis på brystfinne (info fra nationalnyckelen)
Glasstunge har 65-78 stråler i ryggfinne mens vanlig 69-97. Glass har 49-63 i bukfinnen mens vanlig har 53-79, så litt overlapp
Tusen takk for foto og info ang arts bestemmelsen Rudolf.
La oss si det slikt, jeg føler meg beæret å ha fått sett en slik fisk «in situ», det er det ikke mange som har.
Like etter fangst i vinduet

Lettere i sjokk.. Foto: Rudolf Svensen


Her er foto av et individ Rudolf fotograferte tidligere. Denne var tilnærmet dobbel så stor. Foto: Rudolf Svensen

Fisken er ennå i live og kan sees på Lundsvågen naturskole akvarium.
Igjen MÅLLØS !

Hilsen Florøen

2 Comments

  1. Tar av hatten å legge meg langflat i beundring!…

    Like

  2. Patrik says:

    Drömart! Grattis! Visste att den här arten skulle dyka upp snart!

    Like

Comments are closed.