Vindusfiske i Vestfold

Tungevinduet har blitt brukt flittig denne våren og sommeren. Jeg ble bitt av basillen i fjor, som de fleste andre artsfiskere, og som eneste NKML medlem som bor på østlandet blir det mest soloraid. Spenningen er alltid der og man vet aldri hva som dukker opp. Noen ganger finner jeg ikke noe mer enn en grei skrubbe, men når noe fantastisk viser seg får jeg alltid gele i beina og pipestemme.


Piggvar er min favorittfisk, den er fantastisk fin, rå og glupsk. Den er hovedmålet for enhver tur med vinduet og foruten om skrubbe blir alt annet bonus. Jeg begynte tidlig i april og fant fort ut at det bare var å vente. Det eneste som var å finne var lyssky skrubber og frosne tær. Det ble et par av disse turene før jeg fant noe å ta bilde av.

Gapeflyndre 130gr

Fisken var ikke stor og jeg hadde arten fra før, men den var som et lysglimt fra en skrubbedekt havbunn og ga meg motivasjon til å satse videre. Mai var riktig måned å sette inn støtet for da begynte jeg å finne piggvar. Endelig gjennsyn med en überkul fisk.

Piggvar ca 800gr

Neste helg kom Trøndelags neste rikskjendis Vegard Seljestokken nedover til mine trakter for en konfirmasjon, men hadde selvsagt tid til å fiske. Han var ute etter tunge, men vi lette forgjeves. Vi så derimot femtrådet tangbrosme, panserulke og slettvar, men ingen som var dumme nok til å bite. Jeg hadde ikke sett noen av artene gjennom vindu og manglet de to siste, mens Vegard hadde panser fra før. Dette la selvfølgelig en demper på stemninga, men Vegard reddet turen men å værtfall perse på piggvar.

“Nei, Vegard! Catch and release som gjelder” 550gr

 

Jeg fikk en på ca 500gr

Typisk nok skulle alt klaffe for meg allerede neste helg. Jeg fant en panserulke på jakt etter mat rundt en klase med tang, men tidevannet gjorde det nesten umulig å tilrettelegge agnet foran kjeften. Med synet på art #60 ga jeg ikke opp og tre kvarter seinere lå den i vinduet mitt.

Wohoo!

Beina var numne og stangholderarmen brant på vei inn til land for å veie vidunderet da en 5ttb (femtrådet tangbrosme) svinsa rundt på grunna. Ned med kroken og opp med enda en art jeg ikke hadde trodd skulle få med hjelp av tungevinduet.

 

En uvanlig kombo

 

Femtrådet Tangbrosme, en solid dobling av pers
#60 Panserulke!

Jeg syns panserulka så stor ut og måtte innom villmarksliv sine sportsfiskerekorder der jeg så at den var veldig nærme norgesrekorden. Jeg veide den flere ganger og den viste aldri 51 gram så det får forbli med “close, but no cigar”. Med en bedre vekt kunne det vært tangering, men jeg er utrolig fornøyd med å være en god nummer 2 etter Thore Bergh sin 50.7 gram panser.

Veldig fornøyd og med adrenalinnivået på vei ned var det bare å pakke sammen, man må vite når det er på tide å gi seg. FEIL! Når man har funnet flytet så er det bare å kjøre på, ikke gi deg før polti roper fra land eller sjefen ringer og lurer på hvorfor du ikke har møtt opp på jobb. Fra jeg bestemte meg for å ta en runde på grunt vann gikk det ca 45 sekunder før jeg så et stort omriss av en var. Kjapt bytte til sandeel og fisken reagerte umiddelbart. En lite dramatisk fight seinere og første store eksemplaret for året i boks.

Piggvar 1970gr

 

Piggvar på kassa = glad gutt

Mai måned hadde gitt bra uttelling, mest fordi jeg fisket hver helg. Alt er artigere enn å lese til eksamen. Juni kom og gikk uten noe å skrive om, men i midten av Juli hadde jeg en uke til rådighet. Til min overraskelse hadde tungene tatt over grunna, de utkonkurrerte til og med skrubbene i antall. De fleste var dessverre små, men det er en såpass spesiell fisk at jeg aldri blir lei av å se dem. Jeg testet Gulp! sin børstemark og det fungerte helt ok. Sultne tunger klarer ikke å si nei til syntetisk agn, men hvis jeg er uforsiktig med hodelykta så er det bare naturlig agn som får dem til å bite.

 

For en stilig fisk. Tunge 520gr.

17 tunger på 200-300gr seinere og hele kroppen roper “stopp!”. Ved siden av en stor stein ligger et omriss av en piggvar på størrelse med et amerikansk dasslokk. Jeg kjenner blodpumpa starte umiddelbart mens jeg tar 3 små steg bakover og svinger hodelykta forsiktig vekk for å bytte til sandeel. En liten evighet seinere og fisken ligger fortsatt på samme sted, det tyder på at jeg ikke har skremt piggvaren nevneverdig med lys eller bevegelse. Jeg guider sandeelen i retning mot målet og rykker jevnt men lett i stangtuppen for å lokke fisken til å agere. Det tar få sekunder før den glefser grådig til og den overrasker meg såpass at jeg ikke rekker å slå til umiddelbart. Sandeelen blir spyttet ut, men piggvaren virker fortsatt interessert. Litt mer lirking og rykking må til før den lar seg overbevise for andre gang og nå var det piggvaren som ble overrasket.

Piggvar 3100gr

 

Drømmefisk!

Et utrolig møte med en fisk jeg ikke finner nok superlativer for og en art jeg kommer til å fiske etter til jeg blir tvunget på gamlehjem. Jeg er fornøyd alt jeg har sett, fått og opplevd med hjelp av tungevinduet i år og har liten tro på å overgå turene jeg har hatt så langt. Nå er Langesund Fiskefestival rett rundt hjørnet og jeg ser fram til å legge vinduet i garasjen for en stund, men det tar nok ikke mange ukene før jeg må ut å vade igjen.