Bonito aka stripet pelamide – del 2

Bonitobonanzaen fortsetter og stripede pelamider fyller nettaviser, båtdørker, minnebrikker og sosiale medier. Bjørn, Adam og SMS kjørte fra Trondheim i retning Langesund ca samtidig som bonitofisket med Carl Stiegler i spissen tok helt av. Irvin var landfast kastemaskin og fortropp for bonitoforsøket vårt, og vi var innstilt på at det kunne bli noen timer kasting fra land før vi kanskje fikk pelamidejazz. Slik gikk det definitivt ikke…


Vi hadde knapt kjørt ut av Trondheim før pelamide-snap fra Irvin tikket inn – han hadde greid det! #120, pelamide fra land og full jazz. Stor stemning i bilen et par minutter før Bjørn gikk helt i teina:

“Tenk ometsje fåran…”
“Eit par slengere i 2011, no e de tørrskodd fra Aker Brygge til Færder.”
“Detta e vårt livs tsjangs!”
“Sånn bli de aldri igjen.”
“Tenk ometsje fåran…”
“E de langt igjen?” (Vi hadde da fortsatt ikke passert Ulsberg.)

Siden Irvin hadde fått pelamide ga han opp plassen sin i skuta til Carl Stiegler til oss. Det var ingen tvil i bilen om at det viktigste var at logoadmiral Florø-Larsen d.y. skulle få pelamide. Verken Adam eller jeg orket tanken på å kjøre til Langesund eller tilbake til Trondheim med bonitoløs Bjørn i samme bil. Adam var i tillegg storsinnet nok til å la Bjørn og meg bli med Stiegler mens han sto igjen og dengte fra land. Han forstod sikkert at han med god margin var minst artsidiot i bilen, men storsinnet like fullt.

Carl og Sebastian hentet oss på Prestviknesskjæroddeholmbuktkjølen og siden Tage hadde blanka fra land i møkkavær kvelden før hadde han prioritet foran Bjørn og meg – noe vi begge hadde full forståelse for. Imidlertid måtte Tage hentes på andre siden av fjorden og da fikk Bjørn sjansen til å dorge med fire stenger over.

Trollingnoob Florø-Larsen brukte nøyaktig tre minutter på å kroke en stripet pelamide, uten å ha fisket ett eneste sekund effektivt etter arten. Under det andre mislykkede forsøket på å sette på en sideparavan smalt det på en stripet pelamide på 1140 g og 49 cm:

 

 

“D e så fortjent! Ææææ!”

Usikkert hvem som var mest letta i båten når Bjørn fikk pelamide.

Siden Sebastian allerede hadde fått bonito tidligere på dagen overtok nå jeg alle fire stengene, fortsatt på vei over fjorden for å hente Tage. Det går ikke mange minuttene før det smeller igjen, men fisken går av etter få sekunder.

Tage kommer ombord og tar over stengene. Etter få minutter klarer han for andre dag på rad å få sjøørret istedenfor stripet pelamide, men får selvfølgelig fortsette med stengene, fisk i båten til tross. Denne kvelden var det kun pelamide som gjaldt. En liten stund senere får Tage på en pen fisk igjen og denne gangen er det heldigvis arten; et pent eksemplar på over 1300 gram.

Det er nå tid for meg til å prøve igjen med fire wobblere svømmende etter Carl skute. Første nappet etterfølges av et voldsomt utras og jeg lurer på om pelamidene virkelig er så spreke at de drar ti meter snøre ut av en Tekota 600. Når fisken kommer inn til båten ser vi at den dessverre er feilkroka. Fisk i båten, Carl fant fisken igjen, men dessverre ikke tellende som art.

 

Carl har nok helt rett i at om bare én krok skal sitte igjen på wobbleren bør det være den fremste: http://www.fiskersiden.no/forum/index.php/topic/71283-bonito-dagen/?p=771693

For å døyve smerten ved en feilkroket stripet pelamide (…) inkluderes dette bildet av kattevenn JOFL men en naken katt fra Titran:

 

Å di.
Carl har kjørt artsjegere hver ettermiddag og kveld de siste dagene og gir beskjed om at 22:00 er det slutt på fisket. Jeg fortsetter å dorge med fire stenger og ser at klokka nærmer seg faretruende sluttsignalet. 21:58 ser Carl på klokka. 21:59 skriker det i knarren på en av Tekotaene og denne gangen sitter wobbleren som den skal!
Stripet pelamide nesten på overtid, 1150 g og 49 cm:

Noen nye arter gjør ekstra godt, i dette tilfellet ikke fordi jeg hadde jobbet lenge for det eller strengt talt hadde gjort noe som helst annet enn å sveive den inn, men fordi bonito er fantastisk kul fisk og med unntak av de siste få ukene en meget sjelden fangst i Norge:

Mer pelamidekos:

Alt Bjørn TV-tryne eier lukter makrell. Alt jeg hadde på meg den dagen luktet stripet pelamide. Det kunne vært verre.

 

To meget letta artsfiskere med henholdsvis #118 og #119. Stripet pelamide er imidlertid altfor morsom fisk til å bare bli et tall i rekka. Vi håper inderlig de kommer tilbake neste år og at vi får fisket mye mer av denne arten! NB! Legg merke til at jeg har Abbu-logoen synlig mens Florø-Larsen slurver med logoflashinga!

 

Pelamide i solnedgang.

 

´

Pelamidesashismi tilberedes av eks-yrkesfisker Adam på passende underlag:

Tusen takk til mannskapet under og spesielt skipper Carl som bokstavelig talt serverte oss (også) en latterlig kul ny art!

Bonitobåten.