Trøndersommer og diger skolest

Sol, steikende varme og vindstille. Tre ting en vestlending med bopel i Trøndelag ikke direkte opplever jevnt og trutt. Den siste uka har derimot vært et sant helvete. Gradestokken har pressa seg opp mot 25-30 grader i skyggen, sola har stått mutters alene på en knall blå himmel og vindstyrken… stabilt 0-2 ms..
Når du da sitter på kontoret hele uka og ser disse fantastiske fiskedagene seile sakte avgårde i 1 ms.. #FML
Denne lørdagen ble det endelig en mulighet til å benytte en hel dag på fjorden. Og for en dag det skulle bli!

Målet for dagen var fiske på dypet etter de legendariske blålangene i fjorden, med avvekslende fiske etter skolest i strømskiftene. Fisket på dypet gikk sånn passe rÆva. Faktisk skjedde det ikke stort annet enn noe tendenser til småbrosmepiss, hågjelkavalkade og absurde mengder sol. Sistnevnte gjorde at timene i Black Pearl var helt ok. Men frasen om at det er greit å blanke i nydelig vær, er egentlig kun en halvbitter unnskyldning. Heldigvis var jazzen rett rundt hjørnet..

Sven, som hadde drukket hele 5(!) pils kvelden før, var dårlig. Faktisk helt skakkjørt. Allikevel greide han å trosse hodeverket og den apatiske sinnstilstanden, og karret seg ut med MS Stålormen. Imponerende atferd fra Karmøy-guten. Fisket fortsatte dog i samme stil også etter Svens ankomst på blå-feltet. Pikkhå og pikkgjel.
Timene gikk, og det nærmet seg full flo. Det betyr 2 timer med mulighet for skolest. Sven var ikke vanskelig å be med på en pause fra blå-blankingen, så vi tøffet inn på litt grunnere vann og la oss med lange takler langs sko-skrenten. Christer Gjøvaag var også ute på skojakt i finværet, og med seg som fjerdefender, hadde han Audun Skjølberg. Så der lå vi, i en liten sær sirkel med båter. Midt utpå en blikkstille Trondheimsfjord, og jaktet på skolest. En helt vanlig sommeraktivitet i Trøndelag.

Tiden går og driften er tilnærmet null. På denne tiden av året raser det rundt litt horngjel midt utpå fjorden. Snittstørrelsen er også meget bra her oppe, så å slenge ut en dupp som seiler over 300 meters dyp på dager som dette, kan gi artig pauseunderholdning og gode muligheter for specimenfisk. Tidevannet er nå ca på topp, og det skjer lite i alle 3 båtene.
Som vanlig, ut av intet, smeller det til med litt action. Duppen fyker rundt i sirkler, og noe langt og tynt, plasker noen meter ute fra båten. Horngjel, i en godkjent størrelse seiler inn mot båten. Jeg holder skoleststanga mellom beina mens jeg sveiver inn horngjelen, og i det jeg tenker å strekke meg etter håven for å berge horngjelen, smeller det til med hurtige, kraftige napp i sko-stanga!
Jeg river horngjelen over ripa i et JOFL-NHF-pelamide-rykk, og røsker til med et spastisk tilslag på skoleststanga.
Jeg kjente rusen, og måtte vekke Sven fra sin bakrus-siesta:

“SVEN,  fine size horngjel som sprelle på dørken her nå, og nå har eg skolest på og. Bankers sko. Dette smyge!”
Etter mange timer med null action skjer det masse i løpet av sekunder. Og ja det var skolest. Når jeg ser den stige opp mot overflaten i det krystallklare vannet, kommer den herlige følelsen i hele kroppen. Den følelsen som kun en virkelig godfisk kan lokke frem. Håven har vikla seg inn i dupp-takkel og horngjel, så jeg strekker armen ned i vannet og griper den med et skikkelig tommelgrep rundt underkjeven. Jeg har ikke blitt helt vant til å dra skolest enda. Følelsen av å lande en er forstatt helt rå! Denne var attpåtil DIGER! Jeg flekker den opp på vekta, og 2-kilos merket er long gone… 2200gram!! Den nest største stangfangsten av arten noensinne. Audun og Christer kommer inntil båtripa for å se dyret, Sven fotograferer. Jeg poserer og slurker øl. For et dyr og for en dag! Jeg satt her nå med en latterlig stor skolest og en pen horngjel mellom beina. Et noe uvanlig, men allikevel helt greit dobbeltrun.

 

 

Ny pers og klubbrekord! 2200g/103cm

Latterlig kul skapning! 

 

 Snap-time: Fååår du no sko?! 

 

 Horngjel på dupp er skoy! 520g.

Det ble ikke mer skolestfiske på meg. Itje vitz. Jeg brukte resten av sko-bettperioden til å smøre meg inn med solkrem bak ørene og drikke kald øl. OK, back-2-blue. Nå når jeg definitivt var i flytsonen, måtte jeg jo gutse på videre etter den umulige blålanga, som visst nok skal finnes her.
Kort fortalt: Masse innsats frem til midnatt, noen brosmer og en lange. Det var det som skjedde totalt i skutene til Sven og meg. Den ene brosma var allikevel en av de større gutta i klassen..
Tidligere har jeg fått hundrevis av brosmer opp til drøye 10 kilo, men aldri noe specimenindivider. Nå er tydeligvis Heinzbrosme-effekten i gang, for plutselig satt jeg der med sommerens andre specimen av arten. Brunsnegl er brunsnegl, men de er ganske råe når de når disse størrelsene her.

 

 Brei og feit, men manglet en del på kosedyret fra tidligere i sommer
 Spekimenbrosme. 13260g/101cm
 

Sven har akkurat slått tilslag på et lovende run. I andre enden var den en lange på 13kg, men den var dessverre feil farge..

Brosme på ca. 8kg. Rart hvordan noen individer blir bobleplast+, mens andre ser top nåtsj ut når de kommer opp fra drøye 400 meters dyp. Ellers et meget godt eksempel på et bra selvutløserbilde..

Trondheimsfjorden viser seg fra en sjeldent vakker side. Trøndersommer..
13+