NKML does Oslo Internasjonale Fiskefestival

Vi i NKML er alltid villige til å fiske, flashe logoer og formidle obskure fakta om fisk. Spesielt når selveste Bernt Nor ringer og ønsker oss å gjøre værtfall to av disse tre tingene, men vi er en package deal. Det la ikke en demper på stemninga innad at verken logoadmiral Florø-Larsen, storebror Florø-Larsen, nettrollet Kilde eller champagneansvarlig Selbach ikke kunne stille. B-Gjengen fikk et 2 ukers intensivkurs på alt fra kantnålens formeringsvaner til mediarelasjoner før vi fikk overlevert NKML flagget samt nok redbull og muffins for en langhelg i hovedstaden.


B-gjengen bestod av hele to sunnmøringer, Frank Sande og Sindre Bøe, en partysvensk bosatt i Trondheim, Carl Adam Åke Andrén og meg selv, kjent som lillebror Kilde. Vi skulle møtes i Drøbak torsdags kveld for to dager med innhenting av diverse arter til akvariet vi skulle sette opp på rådhusplassen. Mens Sunnmøringene kjørte halve Norge rundt og Trøndersvensken satt på tog i åtte timer, gravde jeg opp sandmark og børsta støv av tungevinduet. Den lange timen alene i bil fra Tønsberg til Oslo S var fryktelig kjedelig, men etter å ha plukka opp Adam ble det ikke et stille øyeblikk. Han hadde brukt togturen godt og var på stigende rus.

For å sikre fangst til utstillingen hadde vi alliert oss med SFK Galskaps Daniel Andre Bjørndalen og Vetle Westli som kjenner “alle” plassene i Oslofjorden. De hadde tjuvstarta innhentinga dagen før og hadde allerede sikra tunge, fløyfisk, stor kantnål, håvnål, svartkutling, tangkutling, skrubbe, rødspette, tangstikling og ålekvabbe. Men vi hadde tre store akvarier på 1.5 meter ganger 70 centimeter å fylle med fisk så det var ingen tid å miste. Vi var på plass i 2 tiden på natt til fredag og fikk fylt opp keep nettet med flere tunger, skrubber, fløyfisk, kutlinger samt dverg og vanlig ulke. Vi ga oss i 7 tiden for å få noen timers søvn før det bar videre.

Sindre brukta tiden til alt annet enn å sove

 

Adam med en ubeskrivelig posering

Vi dro samlet til Drøbak akvarium som var villige til å låne bort akvarier mot at de fikk fangsten vi stilte ut som var en god byttehandel for begge parter. Bjørndalen fikk lånt bil med lasteplan og tank til fisken som gjorde skulle gjøre transporten av de tre akvariene lekende lett. Når vi så størrelsen på akvariene, stativet og kjølepumpene var vi ikke så skråsikre lengre, men tydeligvis har noen av oss vært tetrisfanatikere for vi klarte til slutt å få alt oppå lasteplanet.

Av en eller annen grunn er halvparten av bildene vi har av Adam
Mission accomplished!

En liten time senere var vi på plass i Oslo for å montere og fylle akvariene med vann og fisk. Været var strålende og det var god stemning blandt reisefølge og på Rådhusplassen generelt. Flere og flere som hadde stands å rigge dukket opp og nysgjerrige forbipasserende begynte å komme innom akvariene våres. Vannet i akvariene var for grumsete og det så dessverre ikke ut til å klarne opp, men vi ringte Drøbak akvarium som hadde rensepumper til oss. Vi slo oss til ro med det og begynte smått å vise frem innholdet i akvariene. Men mer arbeid i form av fiske gjenstod og når Bernt Nor for tredje gang minte oss på at bilene måtte flyttes fra festivalområdet var det på tide å dra videre.

 

Det meste gikk som smurt
Bortsett fra vannkvaliteten

Nå hadde vi ettermiddagen og natten til rådighet og det ble bestemt at vi skulle dele oss for å kunne fiske litt etter andre arter. Der var pelamiden en soleklar target for Sindre og Frank som var innstilt på å denge wobbler fra land. Daniel og Vetle var en snartur hjemom før det bar ut igjen til et nytt pass med vindusfiske men denne gangen uten NKML. Adam og jeg tok oss av bergnebb, grønngylt og berggylte til akvariet, noe som gikk forholdsvis fort, som ga oss friheten til å sove hele to timer den kvelden.

Ny natt med vindusfiske etter at Sindre og Frank hadde bittra hele kvelden uten å få target, ble ikke nevneverdig på mange områder. Tungene glimret med sitt fravær til stor frustrasjon for de som manglet arten. Slettvaren var vrang og etter ett mislykket tilslag fra meg på en 400-500 grams fisk var moralen i bånn. I resignasjonen sank vi ned til å håve to av de 15 mini slettvarene vi så, samt fylle på med noen kutlinger, ulker, skrubber og litt pynt i form av skjell og stein. På vei opp fra stranda fant Frank en innpåsliten rev som gomla i seg de harske rekene vi hadde kasta.

 

What does the fox say?

Nattens vading var siste innspurt og nå hadde vi tre timer før festivalen startet og alt skulle være på plass. En kjøleboks med fangsten ble godt forsegla og teipa igjen for å unngå søl i bilen. Sindre og Frank trengte virkelig en time på øyet, så Adam og jeg dro rett inn til Oslo med tre rensepumper for å få bukt med det grumsete vannet i akvariene. Søvnmangelen hadde slått til hos Daniel og Vetle som hadde brukt mesteparten av natten på å sove i bilen, men da startskuddet gikk var alle på plass og stemningen god.

 

Adam var klar fra start

 

Vetle viser og forklarer til et engasjert publikum

 

Tilskuerne venter spent på hva som blir tatt opp

 

Det ble bra med trøkk utover dagen

Siden rensepumpene ikke fikk tatt det finkornete mudderet fant vi fort ut at vi måtte vise fram fiskene for hånd. Selv om dette medførte mer stress på fiskene ble det satt i gang et rotasjonssystem som gjorde at all fisken som holdt seg unna inntaket til kjølepumpa overlevde. Og på tross av selvpåført handikap i form av nedprioritering av søvn var det veldig givende og artig å kunne vise frem arter fanget i Oslofjorden til et forbløffet publikum. Nålefiskene ble en publikumsfavoritt, til og med barna glemte at det var krabber, eremittkreps, sjøstjerner og strandreker oppi akvariet. Tungene ble møtt med mange spørsmål fra de voksne og de fargerike ulkene fikk flere til å gispe. Ålekvabbene og tangsprellen var det ingen som fant, dessuten helt umulige å holde dersom de først dukket opp. Gyltene hadde funnet ly i en tangkvase og mange gikk rett forbi uten å se nøye nok etter, desto artigere å peke dem ut, til forbauselse hos noen. Fløyfisken lå på utstilling i et hjørne så vi slapp å ofre fingre for å vise den fram og slettvarene slo godt an, når vi først klarte å se dem. Artsquizen var også populær og det ble et veldannet køsystem for at alle skulle få prøve seg. Bortsett fra et par velkjente fjes i artsfiskemiljøet som tok quizen for moro skyld, var det ingen som fikk full pott.

 

Sindre viser fram stor kantnål på direkte tv. Foto: Kristian Leraand

Bernt Nor tett fulgt av et kamera og en reporter kommer bort til oss og vil ha en fra NKML til å vise frem og forklare litt om hva vi har i akvariene om 10 minutter. Vi er langt i fra forberedt, men vet det hadde blitt oppvaskmøte i NKML hvis vi sa nei. Han spør hvem av oss som tar seg best ut på kamera og jeg svarer spøkefullt “Ingen av oss”. Sindre melder seg frivillig og med en rolig stemme og utdypende formidling blir innslaget en suksess. Resultatet kan ses her.

 

Mannen med stålkontroll er fornøyd. Foto: Kristian Leraand

NKML vil takke Bernt Nor, Hooked og Norges Jeger- og Fiskeforbund for at vi fikk være med på et strålende arrangement, samt SFK Galskap med Daniel Andre Bjørndalen og Vetle Westli for et godt samarbeid. Takk til Drøbak Akvarium for lån av utstyr og til alle som møtte opp på Rådhusplassen og gjorde festivalen til en folkefest.

One Comment

Comments are closed.