Bjørn 2019: Nye tider

2019 er plassert i arkivet, og tradisjonen tro bruker jeg kjipt januarvær til å skrible sammen en liten oppsummering av fisket mitt i året som gikk. Året i år, skiller seg veldig ut fra alle de andre årene det siste tiåret. Årsaken er ganske lite fiskerelatert, enn så lenge. Det ble allikevel mange fine fiskeopplevelser og et knippe fisk som går inn i mine personlige historiebøker.

20191216_113847
Stolt pappa, har med arvingen på fisketur i BP i pappapermen. Måtte det bli mange turer med denne krabaten i årene som kommer.

I fjor vinter ble nemlig hverdagen slik Maria og jeg kjente den, rotert opp-ned. En liten tass ved navn Storm kom til verden. Det ble en spenstig ankomst på alle måter, men heldigvis var det en frisk liten gutt vi tok med oss hjem fra sykehuset. Den nye generasjonen Florø, satte naturlig nok en ganske stor begrensning på fisket i året som gikk – både til glede og frustrasjon. Frustrasjonen er for alle dere andre sportsfiskesmåbarnsforeldre eller småbarnsforeldre generelt, ganske åpenbar. Tid og overskuddsenergi flyter ikke akkurat over i det utdelte livsglasset. Man må gjøre noen ganske kraftige prioriteringer. Denne bolken, med solide kutt i egentid, er også noe som har vært grunnlag for det positive, om man ser bort fra de helt åpenbare positive opplevelsene ved å videreføre 50% av sitt arvematerialet til en ny verdensborger og muligheten til å følge ham daglig gjennom livet fra helt blanke ark. Prioriteringene av tiden min til fiskehobbyen, eller nærmere livsstilen om du vil, har også gitt meg et nytt syn på hva som virkelig er det beste med det hele. Det første som går ut er de halvtamme hyseturene i veldig lite optimale forhold, hvor du sitter igjen med søkkblaute klær, mindre kred i heimen og en håndfull halvslunken småsei. Det neste for meg var noe av «dugnaden» til fiskemiljøet. Dette har for meg stått veldig sentralt i store deler av det tiåret vi nå har lagt bak oss. Artikler, aktiv på sosiale medier-grupper/forum, guiding av kjente og ukjente fiskere, tilnærmet daglig svare på spørsmål fra ukjente mennesker via mail og sosiale medier, foredrag rundt i de fleste hjørner av landet, TV og bidrag til arrangementer. Alt dette har stort sett vært og er kjekt å bidra med, men det tar også mye tid. Og tid er den nye begrensningen som man ikke kan kjøpe, og som virkelig betyr noe. Et annet aspekt som havnet på not to do-lista, var spontane langreiser etter småarter som dukker opp i kriker og kroker i fiske-Norge. Har hatt det vanvittig gøy med en del slike turer, men igjen, når tiden ikke strekker til så kjente jeg fort at det ikke var disse turene som var viktigst for å fylle opp energitanken.
Plutselig satt jeg igjen med noen hovedpunkter av arter, fisketeknikker og turer som betydde litt mer. Essensen av interessen min om du vil. Spennende satsinger på nye arter og steder hvor det finnes lite fangster og kunnskap fra før, gode venner med på tur og sist men ikke minst; lokale turer på Trondheimsfjorden fra ingen ringere enn Black Pearl 2/O. Helt svart-hvitt er det selvsagt ikke, men synes jeg har greid å holde dette fokuset ganske bra. Med et slikt fokus på fisket mitt og litt mer avstand fra det som kanskje har blitt mer et «jag» innen sporten vår, har det hele også blitt litt mer behagelig synes jeg. Enklere å koble mer av fra interwebben og roe ned litt mer med egne sysler som gir meg energi. Begynner jeg å bli voksen? Dette er noe jeg skal prøve å bli enda flinkere på i 2020, si nei og prioritere det som virkelig betyr noe for meg. Prioritere det som gir meg mest energi og glede, sammen og i samspill med familien. Livet er hele tiden i utvikling og takk og pris for det. Og jeg kommer definitivt ikke til å gi opp alt jeg nedprioriterte i år, men alt til sin tid. Kanskje blir det om noen år å gå enda mer tilbake til røttene, med en liten Florø-kompis ved min side, og gjenoppdage alt det fine med fiskingen helt fra starten på ny. Tiden vil vise.

Men dette skal jo ikke være noe pappablogginnlegg, så over til den tradisjonelle oppsummeringen av noen høydepunkter fra året som gikk. Lokalt fikk mitt vanlige «årshjul» fokus. De store vinterbrosmene som avveksles av de store gytelangene mot våren, isfiske og NM i sjøisfiske, kosefiske etter blåkjeft, høstlige småøkter etter skolest, høstfiske etter lysing og havål, ispedd forsøk etter lokale arter jeg mangler og som jeg vet finnes her. Det vanlige altså. Det eneste som gikk litt på en smell i 2019 var det tradisjonelle jiggfisket etter stor lyr fra land. Noen få turer ble det, men kollisjon med fødsel og første tiden som pappa, var trumfkort nok for å la det være denne våren. Kanskje jeg får mer tid til dette i 2020? Håper det, for stor lyr er gøy!

PICT_20190223_180514-01
Årets største brosme, en kraftig plugg på 12,4kg.
PICT_20190207_214138-01
Årets første brosme over 10er-grensa, 11,2kg.
PICT_20190602_144836-01
Meget godkjent sommerbrosme, som passerte 12kg.
PICT_20190412_113559-01
Det ble veldig lite tid til storlangefiske i 2019. Faktisk endte jeg bare på 6 effektive fisketimer fordelt på 3 turer. Da er det fint når utellingen er såpass bra. Denne luktet helt på opp på 20-kilosgrensa.
DSC02193-01
Årets største lange kom i lunsjpausen på jobb, og redda langesesongen sett mot innsats for min del. Meget godkjente 27,15kg.

 

frank
Jeg har lovet Frank tur på dypet en god stund nå, og i høst klaffet det endelig med tid og vær. Når persen din på den ene brosma du har fått i livet er under kiloen, så er det greit å heve den til over 11kg..
frank2
Ble ikke dårligere stemning når Frank også fikk notert sin første skolest på stang, i tillegg til svarthå (som etter regelboka ikke får være med på et innlegg som beskriver høydepunkter..)
PICT_20190826_160647-01
Ble mange skolest om bord i høst. Faktisk så hadde jeg ikke en eneste blanketur etter arten i 2019, det tar jeg med meg som en fin streak. En annen artig fotnote, var at jeg for første gang dro dobbel skolest på ett nedslipp.
DSC02284-01
Adam fikk seg også en tur i BP, og sikret seg sine 2 første skolest på lista.
IMG_3470-01
Høstens havålfiske var ganske bra, og det ble fisk alle kveldene selv om de ikke var enorme. Trønderål opp mot 10kg er allikevel innafor.
20190907_214404
Den eneste som har blitt med på havålturer her, og fortsatt manglet arten var Calle. Derfor var det ekstra gledelig at han endelig fikk den i år, på sitt tredje forsøk fordelt over 9år.
20191012_132039
Lysingfiske på Frøya ble det ikke tid til i år heller, men da er det fint at det var tidvis enorme mengder lokalt i fjorden. Ikke de største, men på lette stenger (her en custom made spiralstang laget av Thomas Breivik) og ganske grunt vann var det kjærkommet både for sportsfiskeren og kokken Florø-Larsen. Foto: Christer Gjøvaag.
20191014_160028
Maria og Storm var også med på lysingfiske, og mens jeg tok meg av roret og minstemann, ordnet Maria seg ny art og dagens middag.
20190531_155157-01
Flekka fløyfisk var en fisk jeg nok en gang ikke fikk opp lokalt. Men med ny plass funnet med Blueye i 2019, så har jeg god tro på at den sitter i 2020. Foto: Anne Haukland
20190820_140540-01
Blir alltid noen slipp innom blåkjeften i Trondheimsfjorden. Denne var for øvrig tatt av Christer Gjøvaag over ett år i forveien på nøyaktig samme plass, og vekta viste kun 20 gram forskjell. Vokser sakte disse fiskene, så greit å være forsiktig med slike plasser.

Selv om jeg nesten fullstendig kutta ut foredrag og den typen aktivitet i 2019, så ble det litt bidrag til formidling. NM i sjøisfiske ble gjennomført som normalt, og vi fikk til og med konkurransestart på Lygnin med tilhørende særdeles enkle boreforhold på isen..
Det ble også tid til å bidra på barnas sjøfiskedag på Piren i sentrum sammen med TOFA og TJFF, som jeg også var sammen med å utforme en sjøfiskeguide for Trondheimsfjorden. 2019 ga også mulighet for litt bidrag til andre produksjoner. Blant annet fikk vi noen små skateklipp inn til NRK Ut i naturen med både hvite og svarte flyndrer, det ble en egen innspilling med NRK for Norge i dag, innspilling av podcast med Jakt-&fiskepodden og noen små bidrag inn til den viktige produksjonen om Førdefjorden til Brødrene Neteland. I tillegg så var det veldig gøy å være en del av Battle of Arctic som gikk våren 2019 via Hooked-TV. Dette må uten tvil være den kuleste norske fiske-TV produksjonen som er laget, så for dere som av en eller annen grunn ikke har sett den; Anbefales!

20191017_134005
Innspilling av podcast til Jakt og fiskepodden, produsert av Statskog og NJFF, i Oslo. Artig med frie tøyler bak mikrofonen om det jeg liker aller best i over en time. Foto: Statskog

 

tofa
Fiskesommer i Trondheim sentrum, arrangert av TJFF og TOFA er en fin sommertradisjon i byen, og der prøver jeg alltid å være med å bidra. I år kan kanskje bøtteknotten-Florø gjøre et forsøk? Foto: Kay Arne Olsen
20190529_091530-01
Sjøfiskeguide fra land i Trondheimsfjorden ble pulisert i 2019, og NKML var selvsagt samarbeidspartneren.
BA
Battle of Arctic var en opplevelse for livet, og virkelig en fiskeserie du bør få med deg. Kult å være med på en slik norsk produksjon, og krysser fingrene for at midler ligger til rette  for en sesong 2. Team ABU Garcia bestod for øvrig av Asgeir Alvestad, John Olav Florø-Larsen, Irvin Kilde og undertegnede. Fotos: Hooked.no

Battle of Arctic

Førdefjorden_NRK2
Dokumentaren “Brødrene og Førdefjorden” er absolutt et must å få med seg. De vanvittige dumpingsplanene blir presentert av brødrene Neteland, som også drar frem litt glimt av arbeidet vårt for fjorden, FiskForFørdefjorden. Skjermdump NRK
NRK
Ut i naturen viste et program hvor det var et innslag om skater. Der ble det hentet frem arkivfoto fra Irvin og meg, med både svarte og hvite sportsfiskeøyeblikk. Skjermdump NRK.
nrk2
Norge i dag hadde en direktesending om livet i Trondheimsfjorden, og Jazz og jeg inviterte ut i hustrig skvalpsjø for å prate om artsdiversiteten og målrettet fiske i fjorden. Jazz gjorde sin TV-debut på beste vis. Skjermdump NRK.
nmisfiske
NM i sjøisfiske så lenge ut til å gå på en smell, men nok en gang viste det seg at vi hadde valgt den riktige helga og vi fikk akkurat nok is på Lygnin til å holde konkurransen der. Været var strålende, så oppsynet måtte slenge uti et par skatestenger selv. Foto: Vegard P. Sollien
FB_IMG_1548275462941
NM-festen 2019 er i gang, og et av NKMLs egne lag dro til med pallplass. Foto: Kay Arne Olsen

 

I den siste delen må jeg ta med det som skjedde av påfyll av nye arter i året som gikk. Ikke overraskende var årets NKML-ekspedisjon involvert her. Den turen, hvor vi som regel drar nordover i landet på søken etter noe stort, sært, nytt, smått og som regel sjeldent. 2019 var intet unntak. Dette er en av de turene jeg virkelig setter høyt. Ikke bare fordi vi som regel drar til et sted med fantastisk natur og muligheter, men også fordi vi som regel drar med meget hårete mål med en gjeng som lar særdeles lite være opp til tilfeldighetene. Ikke noe henteturnè eller bingosatsing på impuls, men nøye planlagt ferd til et felles sært mål, som vi veldig ofte har fått til. Helt eller delvis. 2019 bar det ut til enorme dyp ved den berømte Prior-kanten. 1000 meter under kjølen, 3 båter og 7 mann. Uttellingen var langt over det vi kunne drømme om. Det store overordna målet var å få denne isgalten vi alle hadde lest om for 20 år siden, med håp om å snuble over stor blåsteinbit som kun var fanget en eneste gang på stang fra fastlands Norge. Selv om fiskecampen og båtene var noe av det dårligste jeg noen sinne har vært borti, så fikk vi det til. 20 isgalt, 2 digre blå vannbøffel og flusst i blåkveite, avsluttet med en skikkelig fest NKML-style. En perfekt tur i godt selskap der altså. Mener det ble tatt en del annen bra fisk også med både kveiter, stor torsk og sei, store uer og sikkert noe annet. Det havnet selvsagt i skyggen, og var mer en ren nedfisking, matauk og kos etter et par-tre hinsides fine dypøkter. Årets virkelige høydepunkt. Kan vel også slenge på at vi fisket på et flak med ca. 100 pukkelaks en av dagene vi var inneblåst. Uvirkelig å se så mange prikkete halefinner danse i overflatespeilet, og ikke minst se Irvin med enhånds fluestang stå å piske i 10 timer i strekk. Usikker på hvilket syn som var mest spesielt, men resultatet endte der. Synet av dem. Hørte jeg 2021?

DSC02244
Art #134: Med ca 1100 meter line ute fra snella, dro denne blaute blåsteinbiten på en microkrok på slepet. 700m sveiving måtte til før jeg kjente nappet. Før det var det kun blytungt og ulidelig spennende. For oss som driver med dette, så er det ofte de fiskene som er mest spennende fra dypet. De uten napp og ekstrem tyngde.. Herligheten veide 16,3kg og er den andre dokumenterte fangsten av arten fra fastlands Norge. Drømmefisk! Foto: John Olav Florø-Larsen
IMG_20190724_004413_555
Art #133: Isgalt! Turens hovedmål og fantasifisk, dukket opp på mitt andre nedslipp. En ting er er at arten i seg selv har vært en drøm å få oppleve, men når størrelsen nærmer seg dobling av norgesrekorden, så blir det hele bare helt perfekt! Fisken veide 4kg blank på flat sjø i skuta, og ble kontrollveid til 3,85kg på land en del timer senere. Magisk! Foto: John Olav Florø-Larsen
IMG_3968
Blåkveita spilte en av birollene på turen, som i seg selv er en fantastisk kul art. Selv om den måtte spille tredjefiolin, kazoo og blokkfløyte denne gangen, var det allikevel kult med min første av arten fra fastlandet og ny bestenotering med 2750 gram. Foto: Irvin Kilde
IMG_20190727_142457_164
Siste dagen før uværet slo oss ut, ble brukt til kosefiske etter matauk. Jeg brukte tiden min på kveitefiske med dupp, og det ga kjapt god action. Foto: John Olav Florø-Larsen
20190726_195026
Dagens andre duppkveite og god stemning i skuta. Foto: John Olav Florø-Larsen
DSC01373
Hele laget fra Ekspedisjon Prior, og 6 liter fjortisfeiring med sprettkork. Irvin, Stig Thore, JOFL, Adrian, Seb, Adam, meg og nrek-hodet til en isgalt. Foto: Litauen

Ellers var dette silens år. En særdeles viktig byttefisk for veldig mye langs kysten vår, som ellers stort sett kan være en frustrerende artsgruppe for fiskere med ytterst sære preferanser til hva som anses som underholdning i hverdagen. Jeg hadde før i år aldri fått noen av disse artene korrekt kroket, og må vel også innrømme at forsøkene mine har stort sett vært meget halvhjertet. Noen kast med det beste tilgjengelige i baggen når jeg tilfeldigvis har kommet over dem. Ikke trodde jeg at dette året heller skulle bringe noen av disse fiskeartene inn på lista mi, kanskje spesielt ikke i år. Dette kunne jeg med rimelig høy sikkerhet si at jeg ikke kom til å prioritere i et år med presset fritid. Tobis er liksom ikke helt der. Og om jeg jeg så hadde kunnet sett inn i den berømte spåkula, og fått vite at i år skulle det bli fast tobis i enden av taumen. Ja da kunne jeg nok satset en god slant av sparekontoen på at dette var en storsil, maksimalt en heldig småsil i storsilstimen. Men den gang ei. 2019 skulle vise seg å bli havsilens år. En sil-art de færreste i befolkningen har hørt om, og enda færre har sett live. Plutselig var hele vestlandskysten full av dem. Fra Kristiansand til Trøndelag. Observasjonene dukket opp en etter en. Havn for havn. Og sted for sted kunne etter hvert bekrefte at det var snakk om havsil. De bekreftes også utover øyriket i Trondheimsleia, og jeg står med hendene fulle av babybjørn-stoler, barnevogn, hundebur og partypakker med bleier, som jeg etter beste evne prøver å stable inn i stasjonsvogna i beste pappastil. Vi skal på langtur i 3,5 uke til Østlandet på familieferie, i trygg avstand til observasjoner av havsil og garantier om tynt med fisketid. I utgangspunktet har jeg lagt fra meg dette jaget om å kaste meg rundt etter en liten raritet som dukker opp i en avsides havn sør for lyrsnibå. I et livslangt fiskeprosjekt for meg selv, så har jeg innsett at jeg har all verdens tid til å oppleve alle disse småartene. Alt til sin tid. Denne luringen stilte seg derimot noe annerledes enn tangsnelle og tungevar. Den har nemlig ikke blitt observert i slike tall langs kysten siden 60-tallet. Det er altså potensielt snakk om en fiskeart som jeg ikke har noe garanti for å få mulighet til å fiske på igjen. Akkurat det kvernet godt i både fiske- og biolognøtta mi. Med 10-15ms meldt lokalt i Trøndelag og jevnt regnvær, var kikkfiske før reise her uaktuelt. En liten stemme baki skolten hvisket også at det var god sannsynlighet for at når jeg returnerte til Trøndelag en snau måned senere, så kunne det hele være borte. Jeg fikk rett. Derfor var jeg glad jeg gjorde den marginale feilkjøringen ved Klett og endte opp i Molde på vei med Skodaen fra Trondheim til Skien. Kanskje ikke en optimal kjørerute med en på 4mnd i baksete, en mindre silintressert hund i bur og en heldigvis tålmodig frue ved min side. Innerst i en fjordarm sto silen så tett at en nesten ikke skulle tro det var mulig. Stimen hadde et areal som en håndballbane og var 7 meter høy. Jeg fikk skyss ut av lokalmann Daniel som for øvrig var første mann til å fange disse rakkarne, og etter få minutter var silbøtta full. Min første sil, ble altså overraskende nok en havsil. Fisket ble avsluttet etter et kvarter, noe som var nok til en ammerunde for junior i baksete og en akseptabel pissepause for Jazz. Det hele ble frivillig bøtelagt med innkvartering på Åndalsnes sitt fineste hotell og med full middag på familien. Jeg endte den kvelden ved å sitte på et hotellbadegulv med en lunka chili blonde, og telle ryggfinnestråler, ta bilder og føle etter tenner i ganen på fisk under 4 gram. Helt A4 har jeg altså ikke blitt.

Silfesten var allikevel ikke slutt. For etter jeg kom tilbake til trønderhovedstaden etter en lang og nesten fiskefri ferie, dukket det som ventet opp pukkelobservasjoner her hjemme også. For å gjøre pukkelhistorien kort, så endte det med å se en lokal gutt komme syklende ned til brua ved utløpet av elva, slenge ut ei gammel atomsild som han pilka vertikalt med i blinde, før han slengte opp en liten hannpukkel, tredde den inn på sykkelstyret og rullet videre hjemover bortover grusveien. For min del og resten av trønderbataljonen som var på tur da, endte det med nullnixrabarbratrix denne runden. Helt tomhendt skulle vi allikevel ikke dra, da det viste seg at et par hundre småsil hadde rotet seg opp i elvemunningen på fløende sjø. De gjorde visst det her, i søken på små mysider. I utgangspunktet syltynt å fiske på, på 50cm dyp, men Kay Arne Olsen gjorde et meget smart grep som skulle vise seg å være effektivt. Ultralett boltrigg med mysis som agn var tydeligvis medisinen her. Plutselig kunne jeg notere meg nok en art på lista og til fryseren til NorBol-prosjektet.

20190708172812_IMG_5897
Art # 132: Havsil(!!) ble årets art i nerde-Norge, og min største på 15 minutters fiske i et sil-akvarium endte på 3,8 gram. Foto: Daniel Andersen
received_411381819508208-01
Art #135: I tråd med at vi nå var i silens år, passet det fint å stifte mitt første bekjentskap med småsil også her hjemme. Storsil i 2020? Eller ender vi opp med en sjelden glattsilinvasjon? Foto: Christer Gjøvaag.

 

Når jeg ser tilbake på fiskeåret som gikk, så må jeg for all del si meg fornøyd med uttellingen. Og om jeg skal prøve å tippe noe for året som nå venter oss, så vil jeg tro at antall fiskedøgn vil havne noe i samme kategori, kanskje enda litt mindre siden jeg nå bruker første kvartal til pappaperm og koser meg med en ivrig pjokk i rivende utvikling hjemme. Gleder meg allikevel mest til lokalturene i egen skute. Både alene, med familie og med gode venner. Det er der fiskingens virkelige innerste gnist ligger for min del har jeg nå lært. En ting som manglet i fjoråret, var årets langetur med bestekompis Kenneth. Den turen havnet i den altoppslukende fødselsteinå. Det skal det forhåpentligvis bli en endring på i år, eller hva Kenny? Ellers blir det sikkert et og annet sprell utenfor hjemmebanen, og jeg må jo si jeg er litt spent på hva som blir reglene ved årets makrellstørjefiske. Det står jo ei rigga skute i Stord traktene som skriker etter en suksess med Team BigBlue..

67297180_10161902448965577_5282021282508963840_o
Det ble et par nye oppgraderinger i båten i 2019, med nye rekker på akterdekk og ny kartplotter fra Lowrance, Live 9.
20191222_141748
“Borte bra men hjemme best”. Gleder meg til nye koseturer om bord i BP i 2020.

Til alle jeg har dratt på tur med i 2019, takk for turen! Skitt fiske i 2020.